Żur z grzybami

Opublikowano: 19.09.2021 r., 15:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żur z grzybami w bulionówce
Żur z grzybami
Żur z grzybami to sycąca i aromatyczna zupa idealna na obiad dla całej rodziny. Żur tradycyjnie jada się podczas świąt Wielkanocnych my polecamy przygotować go na co dzień.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
339 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Żeberka wieprzowe (500 g)
  • Kiełbasa polska (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
  • Chrzan (100 g)
  • Zakwas na żurek (600 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Ziemniaki średnie (300 g)
  • Suszone grzyby (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na żur z grzybami krok po kroku

W garnku umieść 4 litry wody, włóż do niej żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.

Marchew, seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, umieść w zupie wraz z grzybami i gotuj 15 minut.

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do zupy.

Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy.

Chrzan wymieszaj ze śmietaną i zakwasem, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i umieść w zupie.

Jak oceniasz przepis na żur z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat żuru z grzybami

Żur z grzybami to pyszny sycący posiłek dla całej rodziny. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną na Wielkanocnym stole. Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Sprawdzony przepis na żur z grzybami jest prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia żuru z grzybami będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: żeberka wieprzowe, kiełbasa wędzona, marchew, seler korzeń, cebula, czosnek, ,ziemniaki, jajka, śmietana, majeranek, chrzan, grzyby suszone, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na żurek.

Jak zrobić żur z suszonymi grzybami? Na początek do dużego garnka wlej wodę i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz żeberka wieprzowe, gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Następnie obierz marchew, seler, ziemniaki i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj warzywa i grzyby do zupy i gotuj 15 minut. Kiełbasę pokrój w talarki i umieść w zupie. Jajka ugotowane na twardo pokrój w ćwiartki i dodaj do zupy. Wymieszaj chrzan ze śmietaną i zakwasem i wlej do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i zagotuj.

Żeberka wieprzowe są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Marchew zawiera także cenny beta karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A. Warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć.

Podsumowując pyszny żur z grzybami to doskonała zupa na chłodne dni. Grzyby leśne, które najlepiej nadają się do żuru to podgrzybki. Smaczny wielkanocny żur możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. Żur tradycyjnie spożywa się na święta. My proponujemy dobry żur także na co dzień.

Alergeny w żurze z grzybami

Lista alergenów dla żuru z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze żuru z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Żur z grzybami to zupa zawierająca mnóstwo składników odżywczych. Żur zawiera dużo błonnika pokarmowego poprawiającego perystaltykę jelit. Jest także źródłem białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
135.92
339.81
Białko (g)
7.69
19.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.95
22.37
Węglowodany przyswajalne (g)
5.41
13.52
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
5.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.59
18.99
Tłuszcze nasycone (g)
4.14
10.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.46
8.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.44
6.10
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
2.41
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.69
156.73
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
81.98
204.95
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.84
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.45
13.63
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
1.01
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.56
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.18
72.96
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.08
2.70
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.54
28.86
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
523.62
1309.04
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
162.22
405.55
Potas (mg)
200.99
502.47
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.88
79.70
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
94.92
237.30
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.66
31.65
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
2.67
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.85
2.12
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: zakwas na żurek, suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru z grzybami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żuru z grzybami

Koszt składników
133.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Kiełbasa polska
300 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Zakwas na żurek
600 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 600 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki średnie
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Suszone grzyby
150 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 8
52.50
Za 150 g
Koszt składników
133.40