Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
- Masło (10 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (55 g)
- Czosnek (10 g)
- Por (100 g)
- Ziemniaki późne (160 g)
- Dynia (750 g)
- Grzanki (60 g)
- Boczek wędzony bez kości (40 g)
- Ser parmezan (40 g)
- Bulion drobiowy (1250 g)
Przepis na zupę krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem krok po kroku
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Marchewkę, dynię i ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Por przekrój wzdłuż na 4.
Do garnka dodaj masło.
Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub dodaj w całości.
Wszystkie warzywa dodaj do garnka i podsmaż chwilę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Niech wszystko się lekko zarumieni.
W osobnym garnku zagotuj bulion.
Dodaj do warzyw gorący bulion i gotuj całość około 20 minut aż warzywa będą miękkie.
Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw przyprawami. W razie potrzeby można dodać wody lub bulionu gdy zupa wyjdzie zbyt gęsta. Zupa jest gotowa.
Boczek pokrój cieniutko i usmaż na patelni grillowej. Zrób chipsy.
Grzanki zarumień na patelni, na której smażyłeś boczek. Mają być ładnie rumiane.
Do miseczki wlej zupę. Dodaj do zupy chipsy z boczku, grzanki oraz posyp startym na tarce parmezanem.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Dodatki sprawiają, że cała potrawa nie jest już tak zwyczajna. Chipsy z boczku bardzo łatwo zrobić. Są przepysznie chrupkie i dzięki temu zupa nabiera cudownego aromatu. Dodatkowo chrupkość również zapewniają mini grzaneczki. Grzaneczki można zrobić samemu, ale równie dobrze znajdziesz je gotowe w sklepie. Posypując zupą startym parmezanem ser się fantastycznie rozpuszcza. Jest to idealna kompozycja aromatów.
Warto umieścić tę propozycję w swoim menu. Jest to fajny przepis, szybki i prosty do wykonania. Zupa krem z dyni jest sycąca. Dodając przyprawę ostrą idealnie danie wpisuje się w smaczny obiad jesienno-zimowy. Dzięki temu zupa szybko rozgrzeje.
Alergeny w zupie krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Lista alergenów dla zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- grzanki
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- grzanki
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.