Zupa brukselkowa
- Brukselka (350 g)
- Ziemniaki średnie (180 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (80 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
- Por (50 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na zupę brukselkową krok po kroku
Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
Pora pokrój w półplasterki. W garnku z olejem podduś pora z przyprawami (3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżeczka ostrej papryki).
Dodaj wodę, marchew, selera i pietruszkę.
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
Wrzuć do zupy ziemniaki z brukselką i gotuj około 15 minut.
Na koniec dodaj 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Opcjonalnie po nalaniu zupy dodaj śmietanę.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy brukselkowej
Przepis na zupę z brukselki, który tutaj znajdziesz, idealnie nadaje się na chłodne dni. Lekko pikantna zupa jarzynowa z brukselką rozgrzeje całą rodzinę. Wśród przypraw znajdziesz ostrą paprykę, imbir i pieprz, które dodadzą niesamowitego smaku i aromatu zupie. Imbir wykazuje pozytywny wpływ na proces trawienia, może pomagać w zmaganiach ze wzdęciami, działa przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. Pomaga także pobudzając krążenie i rozgrzewając. Taka mieszanka przypraw wzmocni odporność całej rodziny. Zupa brukselkowa dla dzieci może zostać podana w klasycznej wersji lub zblendowana, jeżeli chcesz podać ją dla niemowlaka. Żeby danie było bardziej pożywne, to jest to zupa brukselkowa z ziemniakami.
Brukselka, a dokładniej kapusta brukselska, także jest zdrowym warzywem. Wygląda jak małe główki kapusty, wielkości orzecha włoskiego, które są przymocowane do łodygi. Na jednej roślinie może znajdować się nawet 80 sztuk brukselek. Jej nazwa wywodzi się od jej pochodzenia. Ojczyzną brukselki jest Belgia, a dokładniej była ona uprawiana w okolicach Brukseli.
Surowa brukselka zawiera w sobie glukozynolany, które mogą działać przeciwnowotworowo, poprzez blokowanie i zapobieganie rozwojowi nowotworu, między innymi prostaty, piersi czy szyjki macicy. Poza tym glukozynolany działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Dodatkowo w brukselce znajdziesz witaminy C, B1, B2, E i prowitaminę A, oraz fosfor, wapń, żelazo, potas, magnez i wiele innych składników mineralnych i witamin. Jest też niskokalorycznym warzywem, bo ma tylko 47 kcal w 100 g, dzięki czemu śmiało mogą ją jeść osoby chcące schudnąć. Jej kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny, wynoszący 15, co sprawia, że może być spożywana przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Brukselka wydaje się niepozornym warzywem, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Mam nadzieję, że teraz już nie zastanawiasz się, czy warto zrobić tę przepyszną zupę brukselkową i zabierasz się za gotowanie.
Alergeny w zupie brukselkowej
Lista alergenów dla zupy brukselkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy brukselkowej
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.