Zupa koperkowa z ryżem

Opublikowano: 15.04.2024 r., 9:01 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa koperkowa
Zupa koperkowa z ryżem
Poznaj przepis na pyszną, domową zupę koperkową z ryżem, która posmakuje każdemu.
Przygotowanie 40 min
181 kcal
Kcal w porcji
630 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka - 2 duże sztuki (100 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (45 g)
  • Koperek - 1 pęczek (40 g)
  • Ryż biały - 1 torebka (100 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę koperkową z ryżem krok po kroku

Warzywa umyj, obierz i pokrój w plastry.

Pokrojone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie dodaj do zupy.

Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i zahartowaną śmietankę.

Jak oceniasz przepis na zupę koperkową z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy koperkowej z ryżem

Zupa koperkowa z ryżem to pomysł na szybki, zdrowy posiłek na obiad lub lekką kolację, który sprawdzi się dla całej rodziny, również dla dzieci. To bardzo smaczna zupa, która zapewne większości z nas kojarzy się z gotowaniem naszych mam, babć, a także jedzeniem w szkolnej stołówce. Jak zrobić zupę koperkową z ryżem, aby była naprawdę najlepsza i pyszna? Poznaj nasz przepis na zupę koperkową z ryżem, z którym poradzisz sobie nawet nie mając żadnego doświadczenia kulinarnego. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis na obiad lub kolację, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ta wegetariańska zupa koperkowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani większych umiejętności kulinarnych. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą jedynie marchewki i pietruszka pęczek koperku, ryż oraz bulion. Jak ugotować zupę? Zupę koperkową możesz ugotować na rosole drobiowym lub wołowym, a jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej, wybierz wywar roślinny. Wystarczy, że wszystkie warzywa umyjesz, pokroisz i ugotujesz do miękkości, a następnie dodasz ugotowany ryż, koperek, zahartowaną śmietanę i przyprawy. To wszystko! Jak widzisz, przepis na zupę koperkową z ryżem jest naprawdę prosty i szybki. To zdrowa, sycąca, niskokaloryczna zupa, która sprawdzi się u każdego, również na dietach odchudzających. Jest też lekkostrawna, dlatego sprawdzi się dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym i problemami żołądkowo-jelitowymi. Jeśli od dłuższego czasu chodzi Ci po głowie pyszna zupa na obiad, ale nie wiesz, jak się robi zupę koperkową, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis na zupę koperkową z ryżem!

Alergeny w zupie koperkowej z ryżem

Lista alergenów dla zupy koperkowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy koperkowej z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Zupa koperkowa z ryżem jest lekkostrawna, bezglutenowa i sprawdzi się na wielu rodzajach diet.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(630g)
Energia (kcal)
28.80
181.46
Białko (g)
0.76
4.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(630g)
Węglowodany (g)
5.28
33.28
Węglowodany przyswajalne (g)
5.02
31.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
1.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(630g)
Tłuszcz (g)
0.59
3.73
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
2.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.18
1.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.15
0.97
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.15
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.47
9.25
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(630g)
Witamina A (µg (mcg))
55.32
348.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.11
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.37
14.91
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.69
23.25
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.18
Ryboflawina (mg)
0.03
0.19
Niacyna (mg)
0.23
1.44
Foliany (µg (mcg))
5.71
35.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(630g)
Sód (mg)
256.01
1612.88
Potas (mg)
60.84
383.27
Wapń (mg)
14.23
89.65
Fosfor (mg)
13.35
84.09
Magnez (mg)
4.57
28.78
Żelazo (mg)
0.20
1.24
Cynk (mg)
0.13
0.84
Miedź (mg)
0.02
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy koperkowej z ryżem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy koperkowej z ryżem

Koszt składników
56.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
100 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
45 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Koperek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Ryż biały
100 g
1 torebka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Koszt składników
56.20