Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
- Ziemniaki późne - 5 sztuk (400 g)
- Boczek wędzony bez kości - 2 kawałki (240 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser Mozzarella - 1 kula (200 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na zapiekanki ziemniaczane z boczkiem krok po kroku
Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i boczek.
Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Na warstwie ziemniaków ułóż podsmażony boczek.
Układaj składniki warstwami dopóki się nie skończą.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę.
Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
Zapiecz danie w piecu do momentu, aż ser się rozpuści.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.
Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem w połączeniu z aromatycznymi przyprawami to dobra propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem jest bardzo prosty i ekspresowy.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?
Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie je ostudź. Pokrój ziemniaki w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pokrojony w kostkę boczek. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki i boczek.
Postępuj tak do momentu, aż nie wyczerpiesz składników. Na wierzchu zapiekanki ułóż plastry mozzarelli lub startą mozzarellą. Na samym końcu zalej całą zapiekankę sosem. Wystarczy, że wymieszasz śmietankę z jajkiem. Zapiecz zapiekankę w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. To danie możesz przygotować także kurczakiem zamiast boczku. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko co tylko lubisz a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.
Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem idealnie sprawdzi się na obiad z rodziną czy kolację w gronie znajomych. Ta pyszna propozycja na pewno zasmakuje wszystkim przybyłym gościom.
Alergeny w zapiekankach ziemniaczanych z boczkiem
Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem
Zamiast sera żółtego wybierz mozzarellę.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.