Wino z jarzębiny
- Jarzębina (owoce świeże) (4000 g)
- Cukier (3000 g)
- Drożdże winiarskie (3 g)
- Pożywka dla drożdży (1 g)
Przepis na wino z jarzębiny krok po kroku
Przygotuj matkę drożdżową. Do butelki o pojemności ok. 250 ml dodaj drożdże, pożywkę i łyżkę cukru, a następnie zalej letnią, przegotowaną wodą (u góry powinno zostać trochę przestrzeni). Zamknij watą i odstaw na 3-4 dni.
Owoce umyj, obierz, przełóż do garnka i rozmiażdż. Dodaj ok. 5 litrów wody.
W drugim garnku zagotuj 1 kg cukru z 1 litrem wody i wymieszaj.
Połącz zawartości obu garnków, dodaj matkę drożdżową i kwasek cytrynowy. Wymieszaj.
Przelej do butli na wino i zamknij watą. Odstaw na 7 dni.
Przelej płyn przez sito, dodaj pozostały cukier i dokładnie wymieszaj.
Zakręć korkiem z rurką fermentacyjną.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z jarzębiny
Jarzębina to roślina, która wykorzystywana jest głównie jako dekoracja. W sezonie, dzięki niej pięknie wygląda każdy las, park oraz ogród – najbardziej efektownie wyglądają jesienią. Z jej owoców można przygotować również domowe ozdoby jesienne i zimowe, dzieci często bawią się nimi tworząc biżuterię, zwłaszcza korale. Poza estetycznymi właściwościami ma też wiele walorów zdrowotnych. Według medycyny naturalnej może mieć działanie moczopędnie i wspomagające pracę nerek, korzystnie wpływać na układ pokarmowy zwalczając wzdęcia, zaparcia, a także zapobiegać kamicy żółciowej. Jednym ze sposobów na wykorzystanie jarzębiny jest domowe, tradycyjne wino z jarzębiny. Jest bardzo smaczne i dobre na wiele okazji. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych win. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z jarzębiny koniecznie poznaj nasz pomysł na prosty przepis, który z pewnością będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą niezbędne do tego, aby je przygotować to dojrzałe owoce jarzębiny, woda, cukier, kwasek cytrynowy oraz tak zwana matka drożdżowa. To specjalnie przygotowane drożdże wykorzystywane do produkcji alkoholu. Warto przygotować ją na około 3 dni przed zaplanowanym przygotowaniem wina. Aby ją przygotować należy wsypać drożdże winiarskie do butelki o pojemności ok. 250 ml, następnie zalać ją letnią wodą. Nie należy wlewać wody do pełna, u góry powinno zostać trochę przestrzeni. Po wymieszaniu drożdży z wodą butelkę należy zakorkować watą i odstawić w ciemne miejsce. Po 24 godzinach należy dodać cukier, a po 2 dniach matka drożdżowa jest gotowa do wykorzystania. Owoce jarzębiny należy umyć, obrać i rozmiażdżyć w garnku. Do garnka z owocami należy wlać około 5 l wody, a w drugim garnku zagotować litr wody z kilogramem cukru. Następnie zawartość obu garnków należy połączyć, dodać matkę drożdżową i kwasek cytrynowy. Po wymieszaniu, zawartość garnka należy przelać do butli do wina, zamknąć i odstawić na 7 dni. Po tym czasie wystarczy przelać mieszaninę przez sito, dodać cukier i założyć korek z rurką fermentacyjną. Ile cukru należy dodać do wina? To zależy od Twoich preferencji, optymalnie warto przyjąć około 3 kg cukru na 4 kg owoców. Jak widzisz przepis na wino z jarzębiny nie jest skomplikowany, wymaga jednak sporo czasu, doświadczenia i specjalnego sprzętu. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na najlepsze domowe wino z jarzębiny.
Alergeny w winie z jarzębiny
Lista alergenów dla wina z jarzębiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z jarzębiny
Wartości odżywcze wina z jarzębiny
Każda ilość alkoholu może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia, dlatego wino z jarzębiny nie powinno być traktowane jako produkt prozdrowotny.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.