Wino z gruszek
- Gruszka (6000 g)
- Cukier (2500 g)
Przepis na wino z gruszek krok po kroku
Gruszki umyj i wytnij gniazda nasienne. Pokrój na niewielkie kawałki i zblenduj lub stłucz tłuczkiem/wałkiem.
Wyłóż je do naczynia fermentującego.
Wsyp 500 g cukru do owoców i wlej 5,5 l wody oraz 20 g soku z cytryny.
Odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce zamykając naczynie uszczelką wodną.
Przecedź brzeczkę przez gazę do czystego naczynia fermentującego (za pomocą lejka). Odlej 1 l brzeczki do miseczki i dodaj do niej resztę cukru oraz 10 g cukru z prawdziwą wanilią. Jak cukry się rozpuszczą dodaj 25 g drożdży winnych i zamieszaj.
Do pozostałej brzeczki dodaj wcześniej przygotowaną brzeczkę z cukrami i drożdżami.
Umieść wszystko w naczyniu fermentującym, przykryj szczelnie przykrywką z uszczelnieniem wodnym i pozostaw w temperaturze pokojowej. Powinna zacząć się fermentacja.
Gdy fermentacja się zakończy należy przefiltrować napój, by pozbyć się osadu.
Pozostało klarowanie wina i przelanie go do butelki, w której ma być ostatecznie przechowywane.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino z białego winogrona
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z gruszek
Domowe wino gruszkowe krok po kroku czyli jak zrobić wino z gruszek? Sprawdzony, prosty przepis na napój alkoholowy, który zrobisz w zaciszu własnego domu. Dobre wino z gruszek jest słodkie i lekko waniliowe. Proporcje są proste i łatwo je zapamiętać. Warto się zapoznać z najważniejszymi informacjami przed przystąpieniem do robienia wina z gruszek. Proporcje można dowolnie zmieniać, na przykład podwoić składniki. Prosty przepis cechuje się niewielką ilością składników. Możliwy do zrobienia nawet przez początkujących.
Do przepisu na wino z gruszek potrzebne będą odpowiednie sprzęty i produkty. Przede wszystkim potrzebne jest naczynie fermentujące, które zamyka się uszczelką wodną. Przyda się także rurka gumowa. Przepis na wino z gruszek wymaga dodania drożdży winnych. Jako dodatek dobrze pasuje cukier z prawdziwą wanilią. Wychodzi bardzo smacznie.
Proces fermentacyjny krok po roku składa się z kilku etapów. Jak zrobić wino z gruszek? Podczas fermentacji powstaje piana. Napełnienie zbiornika fermentującego powinno wynosić 2/3 wysokości. Gdyby naczynie było napełnione bardziej, powstająca piana mogłaby uciekać. Fermentowanie powinno trwać około dwóch albo trzech tygodni. Ważne jest to, by nie było zbyt zimno w pomieszczeniu. Wskazana jest temperatura pokojowa. Nie powinno być także dostępne słońce, miejsce powinno być zaciemnione. Łatwo jest poznać kiedy zakończy się proces fermentacyjny. W tym celu obserwuj napój. Gdy wino z gruszek już przestaje fermentować następuje pojawienie się wyraźnego osadu. Takim objawem jest także zaprzestanie bulgotania wodnego uszczelnienia. Pozostało jedynie przelać alkohol bez osadu do butelki, w której ostatecznie będzie przechowywana (jest to przefiltrowanie). Do tego przyda się gumowa rurka. Butelka taka powinna być szczelnie zamknięta i tym razem powinna znajdować się w chłodnym miejscu.
Sprawdzony, łatwy przepis na wino z gruszek będzie dobry dla tych, którzy lubią słodkie wino. Z podanych proporcji wino ma dosyć słodki smak, co może być dla niektórych nie do końca dobre. By wino było smaczne (nie zbyt słodkie) dodaj coś kwaśnego. W tym przypadku sok z cytryny sprawdzi się dobrze. Poza złagodzeniem słodkości, sok z cytryny zapobiega ciemnieniu owoców.
Jak zrobisz wino z gruszek może być ono przechowywane nawet około trzech lat. Im dłużej wino z gruszek leżakuje tym bardziej smaczne się staje. Z tym sprawdzonym, prostym przepisem, krok po kroku, zrobienie domowego wina z gruszek przestaje być trudne, nawet gdy robisz je pierwszy raz.
Alergeny w winie z gruszek
Lista alergenów dla wina z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na wino z gruszek nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- drożdże winiarskie
Wartości odżywcze wina z gruszek
Alkohol nie jest wskazany przy nadciśnieniu tętniczym. Nie powinny go pić osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.