Wino z derenia
- Owoc derenia (5000 g)
- Cukier (6000 g)
Przepis na wino z derenia krok po kroku
Umyj owoce i przełóż je do słoja.
Rozpuść cukier w 6,5 l wody w rondlu, następnie nieco ostudź.
Drożdże wymieszaj z cukrowym syropem, a następnie przelej do słoja.
Słoik lub baniak zamknij korkiem z rurką.
Wino powinno fermentować około 4 miesięcy.
Po tym czasie przelej je do butelek.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina z derenia
Wino z derenia to doskonała opcja na pyszną nalewkę, która świetnie sprawdzi się zwłaszcza na jesienne wieczory. Ma pyszny, lekko kwaskowy smak i wspaniały aromat.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z derenia, by było smaczne i dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Owoce derenia, choć są niepozorne, to ukrywają w sobie wiele cennych składników. Wyglądem przypominają nieco żurawinę lub dziką różę. Można znaleźć je w wielu parkach. Wiele osób przechodzi obok nich bardzo obojętnie, jednak warto to zmienić, bo choć można je spotkać w wielu różnych miejscach, to cała gama antyoksydantów i garbników będzie cudownym wsparciem dla zdrowia. To także dobre źródło beta-karotenu — antyoksydantu, który wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego, ale również dobry wygląd skóry i narządu wzroku. Ze względu na tak liczną ilość związków zdrowotnych, ta nalewka będzie dobrym urozmaiceniem dla codziennej diety.
Przepis na wino z derenia to doskonała opcja dla miłośników domowych trunków. To pomysł na stworzenie przepysznej nalewki w domu, przy użyciu prostych składników. Owoce derenia są najlepsze właśnie w przetworach, dlatego warto wykorzystać je do stworzenia wspaniałego wina. Z tego przepis dowiesz się ile cukru dodać, by stworzyć najlepsze domowe wino. Owoce derenia nie są zbyt popularne, to dlatego, że ich smak nie jest zbyt dobry. Są niezwykle kwaśne, dlatego rzadko są wybierane do jedzenia. Jednak wspaniale sprawdzają się właśnie w przetworach. Można przygotować z nich pyszne dżemy, jednak najlepiej smakują właśnie w winie. Choć może się wydawać, że przygotowanie samodzielnie wina w domu jest zbyt skomplikowane, czy pracochłonne, to jednak nie jest prawda. Wystarczy tylko odpowiedni sprzęt i odrobina cierpliwości, by przygotować ten pyszny trunek. Wspaniale sprawdza się nieco schłodzone, ale można je też podgrzewać. Ze względu na dużą ilość cukru jest bardzo słodkie, jednak niemdlące. Będzie prawdziwą gratką dla miłośników ciekawych połączeń smakowych.
Alergeny w winie z derenia
Lista alergenów dla wina z derenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na wino z derenia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- drożdże winiarskie
Wartości odżywcze wina z derenia
Ten napój ze względu na dużą ilość alkoholu nie powinno gościć w menu zbyt często.
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.