Wino truskawkowe
- Truskawki (5500 g)
- Cukier - 4 opakowania (4000 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
- Drożdże winiarskie (10 g)
- Herbata czarna napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na wino truskawkowe krok po kroku
Truskawki przebierz, umyj, osusz i pozbaw szypułek.
Następnie truskawki rozgnieć widelcem na miazgę i wrzuć ją do gąsiora.
W garnku zagotuj 3 kg cukru z 6 litrami wody (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Całość pozostaw do ostudzenia.
Ostudzonym syropem cukrowym zalej truskawki, dodaj do nich sok z cytryny, napar herbaty oraz drożdże winiarskie.
Gąsior zamknij korkiem z rurką fermentacyjną, do której wlej wodę.
Gąsior z zawartością odstaw na 6 dni do fermentacji.
Po tym czasie do gąsiora dodaj pozostały cukier oraz 2 litry przegotowanej wody.
Gąsior zamknięty korkiem z rurką fermentacyjną odstaw do fermentacji.
Gdy w wodzie w rurce fermentacyjnej przestaną pokazywać się pęcherzyki wino przefiltruj przez gazę i przelej do czystego gąsiora.
Wino pozostaw do sklarowania na około 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
Po tym czasie wino przelej do szklanych butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina truskawkowego
Wino truskawkowe to bardzo dobry pomysł na napój z dodatkiem alkoholu. Pyszne i proste w przygotowaniu wino z owoców jest dość słodkie i można je dodawać do ciast i tortów jako składniki nasączający biszkopt. Wina owocowe są aromatyczne i intensywne w kolorze. Sprawdzony przepis na wino truskawkowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wina potrzebne będą następujące produkty: truskawki, cukier, sok z cytryny, drożdże winiarskie oraz napar z herbaty.
Jak zrobić wino truskawkowe? Truskawki przebierz, umyj, osusz i pozbaw szypułek. Następnie truskawki rozgnieć widelcem na miazgę i wrzuć ją do gąsiora. W garnku zagotuj 3 kg cukru z 6 litrami wody (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Całość pozostaw do ostudzenia. Ostudzonym syropem cukrowym zalej truskawki, dodaj do nich sok z cytryny, napar herbaty oraz drożdże winiarskie. Gąsior zamknij korkiem z rurką fermentacyjną , do której wlej wodę. Gąsior z zawartością odstaw na 6 dni do fermentacji. Po tym czasie do gąsiora dodaj pozostały cukier oraz 2 litry przegotowanej wody. Gąsior zamknięty korkiem z rurką fermentacyjną odstaw do fermentacji. Gdy w wodzie w rurce fermentacyjnej przestaną pokazywać się pęcherzyki, wino przefiltruj przez gazę i przelej do czystego gąsiora. Wino pozostaw do sklarowania na około 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie wino przelej do szklanych butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Truskawki użyte do przygotowania koktajlu również stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób.
Podsumowując pyszne domowe wino z truskawek świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Składniki do przygotowania wina warto uzbierać własnoręcznie. Najlepsze wino można przygotować w wersji mniej lub bardziej słodkiej. Łatwe w przygotowaniu wino jest dobre do spożycia od razu po procesie fermentacji. Można je przechowywać w butelkach przez około rok.
Alergeny w winie truskawkowym
Lista alergenów dla wina truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino truskawkowe
Wartości odżywcze wina truskawkowego
Wino truskawkowe to doskonała propozycja na wykorzystanie pysznych owoców. Wino zawiera alkohol, dlatego nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.