Wegańskie ciasto z jabłkami

Opublikowano: 15.11.2021 r., 18:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie ciasto jabłkowe na desce
Wegańskie ciasto z jabłkami
Wegańskie ciasto z jabłkami to świetny pomysł na naprawdę pyszny placek, który na pewno zachwyci wszystkich miłośników domowych, aromatycznych i łatwych wypieków.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
288 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Jabłko - 2 szt (360 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Mleko owsiane - 3/4 szklanki (200 ml)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki (100 g)
  • Ocet jabłkowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na wegańskie ciasto z jabłkami krok po kroku

Jabłka pokrój na 5 cm kawałki i oprósz je cukrem pudrem.

Napój owsiany połącz z octem i odstaw na 15 minut.

Suche składniki przesyp do dużej miski.

Olej rzepakowy połącz z mlekiem owsianym.

Zawartość przelej do miski z suchymi składnikami.

Całość ubij mikserem na małych obrotach do połączenia się składników.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Na wierzchu wyłóż jabłka.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta z jabłkami

Wegańskie ciasto z jabłkami, to świetne rozwiązanie dla wszystkich miłośników szarlotek na diecie roślinnej. Wykonanie tradycyjnej wersji nie wchodzi u nich w grę ze względu na dodatek jaj i mleka. W tej opcji wcale się ich nie używa, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem również dla osób z alergią na te składniki. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także niezwykle smaczna.

Przepis na wegańskie ciasto z jabłkami jest bardzo prosty, ale również niezwykle ciekawy. Zwykle do przygotowania szarlotki wykorzystuje się ciasto z dodatkiem jajek i mleka, jednak osoby na diecie roślinnej te składniki eliminują, przez co może się wydawać, że takie wypieki nie są dla nich. Nic bardziej mylnego. Można przygotować pyszne i miękkie ciasto nawet bez odzwierzęcych produktów. Najprościej zastąpić mleko. Na rynku znajduje się naprawdę wiele napój roślinnych, które zachowują się tak samo po dodaniu do mąki jak klasyczne mleko. Wybór napoju jest dowolny, warto kierować się ulubionym smakiem. Jest to wypiek całkowicie słodki, dlatego świetnie komponuje się w nim mleko migdałowe czy owsiane. W tym wypieku został użyty napój owsiany, który jest niezwykle delikatny, a przez to nie zmienia smaku ciasta. Napój sojowy również będzie świetną opcją, gdyż ma on podobną zawartość białka jak tradycyjne mleko krowie. Do przygotowania ciasta używa się mąki pszennej, można jednak zmieszać ją pół na pół z mąką pełnoziarnistą, jeśli chce się obniżyć indeks glikemiczny, a także podnieść poziom błonnika. Taki zabieg będzie miał niezwykłe znaczenie dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Wpłynie również pozytywnie na pracę całego układu pokarmowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie ciasto z jabłkami, które będzie smaczne, ale również delikatne i miękkie, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta i zajmuje tylko kilka chwil, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Choć jest bardzo proste, wcale nie jest nudne czy banalne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również od święta. Ten wege placek sprawdzi się również dla początkujących. Można zrobić z tego przepisu również ciasto bezglutenowe, wystarczy zamienić mąkę na mieszankę bez glutenu lub mąkę owsianą bezglutenową. To pyszne ciasto jest tak dobre, że ciężko jest zgadnąć, że nie zawiera odzwierzęcych produktów.

Alergeny w wegańskim cieście z jabłkami

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • mleko owsiane
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne wypieki nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
262.16
288.37
Białko (g)
4.04
4.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
34.52
37.97
Węglowodany przyswajalne (g)
32.49
35.74
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
12.09
13.30
Tłuszcze nasycone (g)
1.31
1.44
Tłuszcze nienasycone (g)
10.78
11.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.29
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.82
2.00
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.88
44.97
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
10.92
12.01
Potas (mg)
116.75
128.43
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.17
57.38
Fosfor (mg)
62.32
68.55
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.37
13.61
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
1.81
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
0.34
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.23
0.25
Brak danych dla: mleko owsiane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta z jabłkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta z jabłkami

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jabłko
360 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko owsiane
200 ml
3/4 szklanki
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 200 ml
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier trzcinowy
100 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ocet jabłkowy
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Koszt składników
34.10