Wegańskie ciasto z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Jabłko - 2 szt (360 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Mleko owsiane - 3/4 szklanki (200 ml)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki (100 g)
- Ocet jabłkowy (15 ml)
Przepis na wegańskie ciasto z jabłkami krok po kroku
Jabłka pokrój na 5 cm kawałki i oprósz je cukrem pudrem.
Napój owsiany połącz z octem i odstaw na 15 minut.
Suche składniki przesyp do dużej miski.
Olej rzepakowy połącz z mlekiem owsianym.
Zawartość przelej do miski z suchymi składnikami.
Całość ubij mikserem na małych obrotach do połączenia się składników.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Na wierzchu wyłóż jabłka.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta z jabłkami
Wegańskie ciasto z jabłkami, to świetne rozwiązanie dla wszystkich miłośników szarlotek na diecie roślinnej. Wykonanie tradycyjnej wersji nie wchodzi u nich w grę ze względu na dodatek jaj i mleka. W tej opcji wcale się ich nie używa, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem również dla osób z alergią na te składniki. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także niezwykle smaczna.
Przepis na wegańskie ciasto z jabłkami jest bardzo prosty, ale również niezwykle ciekawy. Zwykle do przygotowania szarlotki wykorzystuje się ciasto z dodatkiem jajek i mleka, jednak osoby na diecie roślinnej te składniki eliminują, przez co może się wydawać, że takie wypieki nie są dla nich. Nic bardziej mylnego. Można przygotować pyszne i miękkie ciasto nawet bez odzwierzęcych produktów. Najprościej zastąpić mleko. Na rynku znajduje się naprawdę wiele napój roślinnych, które zachowują się tak samo po dodaniu do mąki jak klasyczne mleko. Wybór napoju jest dowolny, warto kierować się ulubionym smakiem. Jest to wypiek całkowicie słodki, dlatego świetnie komponuje się w nim mleko migdałowe czy owsiane. W tym wypieku został użyty napój owsiany, który jest niezwykle delikatny, a przez to nie zmienia smaku ciasta. Napój sojowy również będzie świetną opcją, gdyż ma on podobną zawartość białka jak tradycyjne mleko krowie. Do przygotowania ciasta używa się mąki pszennej, można jednak zmieszać ją pół na pół z mąką pełnoziarnistą, jeśli chce się obniżyć indeks glikemiczny, a także podnieść poziom błonnika. Taki zabieg będzie miał niezwykłe znaczenie dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Wpłynie również pozytywnie na pracę całego układu pokarmowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie ciasto z jabłkami, które będzie smaczne, ale również delikatne i miękkie, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta i zajmuje tylko kilka chwil, dzięki czemu na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Choć jest bardzo proste, wcale nie jest nudne czy banalne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również od święta. Ten wege placek sprawdzi się również dla początkujących. Można zrobić z tego przepisu również ciasto bezglutenowe, wystarczy zamienić mąkę na mieszankę bez glutenu lub mąkę owsianą bezglutenową. To pyszne ciasto jest tak dobre, że ciężko jest zgadnąć, że nie zawiera odzwierzęcych produktów.
Alergeny w wegańskim cieście z jabłkami
Lista alergenów dla wegańskiego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- mleko owsiane
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze wegańskiego ciasta z jabłkami
To ciasto, tak jak inne wypieki nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.