Szarlotka na dużą blachę

Opublikowano: 11.02.2023 r., 19:06 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek szarlotki podany na talerzyku
Szarlotka na dużą blachę
Szarlotka z jabłkami i cynamonem to świetna propozycja na prosty i smaczny deserek do kawki. Ciasto jest delikatne i kruche, najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
295 kcal
Kcal w porcji
128 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (400 g)
  • Masło (200 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Jabłko (1000 g)
  • Cynamon (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha

Przepis na szarlotkę na dużą blachę krok po kroku

Wsyp do miski mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Wbij jajka i dodaj miękkie masło.

Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto do uzyskania dużej kuli.

Ciasto zawiń w folię i włóż na około 1 godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotuj jabłka do szarlotki. Umyj je, obierz i usuń gniazda.

Następnie zetrzyj jabłka na tarce i odsącz z nadmiaru soku.

Jabłka wymieszaj z cynamonem.

Następnie wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na dwie części.

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, nałóż jedną porcję ciasta, następnie dodaj jabłka w cynamonie, a na wierzch wyłóż drugą część ciasta.

Gotowe ciasto piecz w 180 st. C przez około godzinkę.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę na dużą blachę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat szarlotki na dużą blachę

Poznaj przepis na szarlotkę na dużą blachę z prażonymi jabłkami i cynamonem. Jest to świetna propozycja na prosty i smaczny deserek do kawki. Szarlotka pochodzi z Francji, jednakże w populacji polskiej jest bardzo popularna i często spożywana. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, masło, jajka, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i jabłka.

Jak zrobić szarlotkę na dużą blachę? Poznaj sprawdzony przepis! Rozpocznij od wsypania do miski mąki, cukru i proszku do pieczenia. Wbij jajka i dodaj miękkie masło. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto do uzyskania dużej kuli. Ciasto zawiń w folię i włóż na około 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotuj jabłka do szarlotki. Umyj je, obierz i usuń gniazda. Następnie zetrzyj jabłka na tarce i odsącz z nadmiaru soku. Jabłka wymieszaj z cynamonem. Następnie wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, nałóż jedną porcję ciasta, następnie dodaj jabłka w cynamonie, a na wierzch wyłóż drugą część ciasta. Gotowe ciasto piecz w 180 stopniach przez około godzinkę. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Szarlotkę można posypać cukrem pudrem.

Jabłka są bogatym źródłem witaminy A i C, potasu, magnezu i wapnia. Jedno średnie jabłko (180 g) ma 90 kcal, 0,7 g białka, 0,7 g tłuszczy, 18.2 g węglowodanów i 3.6 g błonnika pokarmowego. Regularna konsumpcja jabłek ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2. Owoce zawierają pektyny, które działają jak naturalny prebiotyk, przez co wspomagają pracę całego przewodu pokarmowego i poprawiają perystaltykę jelit. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Szarlotka na dużą blachę to świetny pomysł na domowe delikatne i kruche ciasto. Smakuje rewelacyjnie, a w szczególności na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, ponieważ jej obłędny smak zachwyci każdego.

Alergeny w szarlotce na dużą blachę

Lista alergenów dla Szarlotki na dużą blachę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki na dużą blachę

na 100g gotowej potrawy

Szarlotkę można podawać z dodatkiem cukru pudru lub na ciepło z lodami waniliowymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kcal)
230.69
295.29
Białko (g)
4.11
5.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany (g)
32.80
41.98
Węglowodany przyswajalne (g)
29.06
37.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.73
4.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz (g)
9.66
12.36
Tłuszcze nasycone (g)
6.59
8.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
3.92
Cholesterol (mg)
43.59
55.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina A (µg (mcg))
81.84
104.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.86
100.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.15
Ryboflawina (mg)
0.07
0.10
Niacyna (mg)
1.22
1.56
Foliany (µg (mcg))
12.98
16.62
Beta karoten (µg (mcg))
29.98
38.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód (mg)
11.31
14.48
Potas (mg)
169.14
216.50
Wapń (mg)
33.26
42.57
Fosfor (mg)
110.32
141.21
Magnez (mg)
32.14
41.14
Żelazo (mg)
1.04
1.33
Cynk (mg)
0.79
1.01
Miedź (mg)
0.12
0.15
Mangan (mg)
0.85
1.09
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki na dużą blachę 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki na dużą blachę

Koszt składników
22.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
400 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cynamon
10 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
22.40