Tiramisu w pucharkach

Opublikowano: 17.09.2023 r., 18:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser tiramisu w małych naczyniach
Tiramisu w pucharkach
Tiramisu w pucharkach to doskonała propozycja na pyszny deser bez pieczenia. Tiramisu świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
874 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Espresso - wystudzone (100 ml)
  • Rum - 1 kieliszek (50 ml)
  • Biszkopty (60 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier puder (50 g)
  • Mascarpone - 1 małe opakowanie (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, sitko, miska, pucharki

Przepis na tiramisu w pucharkach krok po kroku

Wystudzone espresso wymieszaj z rumem.

Biszkopty podziel na mniejsze kawałki tak, aby ułożyć je w pucharkach.

Połowę biszkoptów zanurz w kawie, ułóż na dnie pucharków oraz posyp przy pomocy sitka odrobiną kakao.

Żółtka ubij z dodatkiem cukru pudru na puszystą i jasną masę.

Następnie dodaj mascarpone i miksuj na małych obrotach miksera do połączenia się składników.

Połowę kremu rozłóż na biszkopty w pucharkach, posyp odrobiną kakao.

Następnie pozostałe biszkopty zanurz w kawie z rumem, ułóż na kremie w pucharkach i posyp odrobiną kakao.

Na biszkopty ułóż ponownie pozostały krem i oprósz go mocno pozostałym kakao.

Gotowy deser odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Jak oceniasz przepis na tiramisu w pucharkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach to doskonały pomysł na smaczny deser do popołudniowej kawy. Najlepsze tiramisu z mascarpone bardzo podać jaką słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na tiramisu w pucharkach nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: espresso, rum, biszkopty, kakao, żółtka jaj, cukier puder oraz mascarpone. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić tiramisu w pucharkach? Wystudzone espresso wymieszaj z rumem. Biszkopty podziel na mniejsze kawałki tak, aby ułożyć je w pucharkach. Połowę biszkoptów zanurz w kawie, ułóż na dnie pucharków oraz posyp przy pomocy sitka odrobiną kakao. Żółtka ubij z dodatkiem cukru pudru na puszystą i jasną masę. Następnie dodaj mascarpone i miksuj na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Połowę kremu rozłóż na biszkopty w pucharkach, posyp odrobiną kakao. Następnie pozostałe biszkopty zanurz w kawie z rumem, ułóż na kremie w pucharkach i posyp odrobiną kakao. Na biszkopty ułóż ponownie pozostały krem i oprósz go mocno pozostałym kakao. Gotowy deser odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Kakao to produkt wysokokaloryczny, jednak warto włączyć jego dodatek do przygotowania pysznych dań (odrobina kakao dodana do owsianki nie dostarczy aż tak dużo kalorii). Produkt ten bogaty jest w niektóre witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę A. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: żelazo, potas, wapń, fosfor czy cynk. Kakao często wykorzystywane jest jako dodatek do wypieków, naleśników czy owsianek.

Podsumowując smaczne tiramisu w pucharkach to doskonała propozycja na deser bez pieczenia. Tiramisu świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Warto podać je jako dodatek do kawy lub herbaty. Tiramisu jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Produkty niezbędne do wykonania tiramisu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w tiramisu w pucharkach

Lista alergenów dla tiramisu w pucharkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze tiramisu w pucharkach

na 100g gotowej potrawy

Tiramisu w pucharkach to doskonała propozycja na pyszny deser bez pieczenia. Deser przygotowywany jest na bazie alkoholu, dlatego nie powinny spożywać go dzieci oraz kobiety w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
291.41
874.24
Białko (g)
4.12
12.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
19.88
59.63
Węglowodany przyswajalne (g)
17.91
53.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
5.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
20.09
60.27
Tłuszcze nasycone (g)
18.57
55.70
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
4.57
Cholesterol (mg)
135.81
407.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina C (mg)
0.03
0.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
85.74
257.22
Wapń (mg)
80.52
241.55
Żelazo (mg)
1.22
3.65
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu w pucharkach 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tiramisu w pucharkach

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Espresso
100 ml
wystudzone
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 100 ml
Rum
50 ml
1 kieliszek
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 50 ml
Biszkopty
60 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mascarpone
250 g
1 małe opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
84.50