Tiramisu w pucharkach
- Espresso - wystudzone (100 ml)
- Rum - 1 kieliszek (50 ml)
- Biszkopty (60 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder (50 g)
- Mascarpone - 1 małe opakowanie (250 g)
Przepis na tiramisu w pucharkach krok po kroku
Wystudzone espresso wymieszaj z rumem.
Biszkopty podziel na mniejsze kawałki tak, aby ułożyć je w pucharkach.
Połowę biszkoptów zanurz w kawie, ułóż na dnie pucharków oraz posyp przy pomocy sitka odrobiną kakao.
Żółtka ubij z dodatkiem cukru pudru na puszystą i jasną masę.
Następnie dodaj mascarpone i miksuj na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Połowę kremu rozłóż na biszkopty w pucharkach, posyp odrobiną kakao.
Następnie pozostałe biszkopty zanurz w kawie z rumem, ułóż na kremie w pucharkach i posyp odrobiną kakao.
Na biszkopty ułóż ponownie pozostały krem i oprósz go mocno pozostałym kakao.
Gotowy deser odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat tiramisu w pucharkach
Tiramisu w pucharkach to doskonały pomysł na smaczny deser do popołudniowej kawy. Najlepsze tiramisu z mascarpone bardzo podać jaką słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na tiramisu w pucharkach nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: espresso, rum, biszkopty, kakao, żółtka jaj, cukier puder oraz mascarpone. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić tiramisu w pucharkach? Wystudzone espresso wymieszaj z rumem. Biszkopty podziel na mniejsze kawałki tak, aby ułożyć je w pucharkach. Połowę biszkoptów zanurz w kawie, ułóż na dnie pucharków oraz posyp przy pomocy sitka odrobiną kakao. Żółtka ubij z dodatkiem cukru pudru na puszystą i jasną masę. Następnie dodaj mascarpone i miksuj na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Połowę kremu rozłóż na biszkopty w pucharkach, posyp odrobiną kakao. Następnie pozostałe biszkopty zanurz w kawie z rumem, ułóż na kremie w pucharkach i posyp odrobiną kakao. Na biszkopty ułóż ponownie pozostały krem i oprósz go mocno pozostałym kakao. Gotowy deser odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Kakao to produkt wysokokaloryczny, jednak warto włączyć jego dodatek do przygotowania pysznych dań (odrobina kakao dodana do owsianki nie dostarczy aż tak dużo kalorii). Produkt ten bogaty jest w niektóre witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę A. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: żelazo, potas, wapń, fosfor czy cynk. Kakao często wykorzystywane jest jako dodatek do wypieków, naleśników czy owsianek.
Podsumowując smaczne tiramisu w pucharkach to doskonała propozycja na deser bez pieczenia. Tiramisu świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Warto podać je jako dodatek do kawy lub herbaty. Tiramisu jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Produkty niezbędne do wykonania tiramisu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w tiramisu w pucharkach
Lista alergenów dla tiramisu w pucharkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze tiramisu w pucharkach
Tiramisu w pucharkach to doskonała propozycja na pyszny deser bez pieczenia. Deser przygotowywany jest na bazie alkoholu, dlatego nie powinny spożywać go dzieci oraz kobiety w ciąży.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
-
biszkopt,
kakao,
jajka,
cukier,
mascarpone,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.