Szponder wołowy

Opublikowano: 28.09.2022 r., 16:12 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surowy szponder wołowy na desce
Szponder wołowy
Pieczony w sosie własnym szponder wołowy z kością to dobry pomysł na pyszny obiad. Idealnie smakuje z ziemniakami i surówką. Wychodzi soczysty i aromatyczny.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas duszenia 120 min
443 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wołowe (1000 g)
  • Cebula (250 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na szponder wołowy krok po kroku

Mięso umyj i osusz.

Wymieszaj mięso, obsyp dokładnie przyprawami i zostaw na całą noc w lodówce.

Nagrzej piekarnik na 200 st. C. bez termoobiegu.

Na maśle usmaż po 2 minuty z każdej strony mięso.

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

Pokrój cebulę w pół plastry i wyłóż na mięso. Przykryj naczynie przykrywką i wstaw do piekarnika.

Piecz 120 minut do miękkości. Można polewać mięso wytopionym tłuszczem podczas pieczenia.

Ostatnie 20 minut piecz z termoobiegiem i bez przykrycia.

Jak oceniasz przepis na szponder wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat szpondra wołowego

Pieczony w sosie własnym szponder wołowy z kością to dobry pomysł na pyszny obiad. Idealnie smakuje z ziemniakami i surówką. Wychodzi soczysty i aromatyczny. Przepis na szponder wołowy z kością jest dobry dla wielbicieli żeberek. Warto poświęcić czas na marynowanie mięsa w przyprawach przez całą noc, a następnie na długie pieczenie mięsa. Dzięki temu powstaje pyszny pomysł na duszone mięso z piekarnika na obiad. Nie wiesz, jak zrobić szponder wołowy z sosem własnym? Dowiedz się i przygotuj go dla rodziny.

Szponder wołowy to inaczej żeberka wołowe. Wyglądają bardzo podobnie do wieprzowych żeberek, ale szponder wołowy ma o wiele większe kości. Ponadto mięso wołowe jest zdecydowanie bardziej twarde. Najważniejsze w tej potrawie są przyprawy i dobre zamarynowanie mięsa. Na przyprawach nie należy oszczędzać. Warto dać sporą ilość, by mięso miało maksymalnie dużo aromatu. Dzięki marynowaniu mięsa przez noc staje się ono lepsze w smaku. Zdecydowanie lepiej się piecze (jest bardziej miękkie). Dlatego też nie warto rezygnować z marynowania. Dobrze jest odstawić je chociaż na minimum dwie godziny. Przepis na szponder wołowy jest bardzo prosty, ale wymaga czasu. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Czas może się skrócić lub wydłużyć. Jak zrobisz szponder wołowy, do obiadu dobrze sprawdzą się także frytki (oprócz ziemniaków). Super pasowałyby też kluski śląskie albo kopytka. Oprócz surówki idealne byłyby kiszone warzywa, na przykład ogórki.

Minimum pracy, maksimum smaku. Taki właśnie jest pieczony szponder wołowy. Takiego pomysłu na danie na obiad nie możesz przegapić. Jak zrobić szponder wołowy? Możesz piec mięso w pasku lub podzielić je na mniejsze części (jedna kość – jeden kawałek). Obie propozycje będą pyszne. Mięso należy dobrze przyprawić. Odpowiednie przyprawy to pieprz i przyprawa do wołowiny. Możesz doprawić mięso według uznania. Do przepisu na szponder wołowy duszony pasowałby także czosnek, majeranek, oregano. Tak przyprawione mięso wstaw do lodówki na całą noc. Następny krok to obsmażenie mięsa. Należy bardzo dobrze rozgrzać patelnię i na tłuszczu usmażyć po 2 minuty z każdej strony mięso. Dzięki temu cały smak mięsa pozostanie w nim, a dodatkowo nabierze cudnego, maślanego aromatu. Następnie wyłóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrojoną cebulą i piecz przez 2 godziny. Mięso powinno być duszone w sosie własnym, aż będzie miękkie i będzie dobrze odchodziło od kości. Jeśli trzeba, wydłuż/skróć czas pieczenia. Na ostatnie 20 minut odkryj naczynie żaroodporne. Wtedy mięso się ładnie zarumieni i będzie trochę bardziej chrupiące. Dopraw solą po upieczeniu.

Alergeny w szpondrze wołowym

Lista alergenów dla szpondra wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na szponder wołowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa do wołowiny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze szpondra wołowego

na 100g gotowej potrawy

Szponder to mięso, które ma sporo białka i jest także dosyć tłuste. Przepis ma niski indeks glikemiczny. Ma niską zawartość węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
138.68
443.77
Białko (g)
16.88
54.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
1.83
5.84
Węglowodany przyswajalne (g)
1.49
4.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
7.22
23.09
Tłuszcze nasycone (g)
4.66
14.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.55
8.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
7.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.71
Cholesterol (mg)
49.57
158.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
22.28
71.30
Witamina B6 (mg)
0.23
0.72
Witamina B12 (µg (mcg))
0.92
2.94
Witamina C (mg)
1.45
4.62
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.50
Witamina E (mg)
0.64
2.04
Retinol (µg (mcg))
21.98
70.33
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Ryboflawina (mg)
0.08
0.25
Niacyna (mg)
3.39
10.85
Beta karoten (µg (mcg))
3.90
12.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
43.23
138.32
Potas (mg)
292.36
935.55
Wapń (mg)
16.77
53.67
Fosfor (mg)
149.98
479.93
Magnez (mg)
17.62
56.40
Żelazo (mg)
1.46
4.68
Cynk (mg)
3.12
9.99
Miedź (mg)
0.05
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny szpondra wołowego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szpondra wołowego

Koszt składników
108.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wołowe
1000 g
50.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
100.00
Za 1000 g
Cebula
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
108.00