Spaghetti bolognese Thermomix

Opublikowano: 29.03.2022 r., 20:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne spaghetti bolognese Thermomix
Spaghetti bolognese Thermomix
Spaghetti bolognese to najbardziej rozpoznawalne danie. Tradycyjny makaron spaghetti podany z pysznym sosem mięsno-pomidorowym przygotowanym w Thermomixie poleca się na obiad.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
653 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ser parmezan (100 g)
  • Makaron spaghetti (500 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (135 g)
  • Cebula (100 g)
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy (100 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na spaghetti bolognese z thermomixa krok po kroku

Do naczynia Thermomixa włóż parmezan i rozdrobnij 10 sekund / obroty 10. Przełóż do innego naczynia.

W naczyniu Thermomixa umieść 2 ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w kawałki cebulę, selera naciowego oraz marchewkę. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką wszystko na dno naczynia.

Dodaj mięso i oliwę. Całość przemieszaj kopystką i gotuj 8 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.

Wlej pomidory, wino i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Gotuj 12 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.

W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Odcedź makaron i wyłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem bolognese i posyp parmezanem.

Jak oceniasz przepis na spaghetti bolognese z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat spaghetti bolognese z thermomixa

Spaghetti Bolognese Thermomix to danie, które przygotujesz w kilka minut. Nie musisz pilnować garnka, ponieważ danie robi się samo. Do przygotowania pysznego sosu potrzebne będą: cebula, czosnek, seler naciowy, marchewka, mięso mielone wołowe, oliwa, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce i ewentualnie czerwone, półwytrawne wino. Dodatki stanowić będzie parmezan i makaron spaghetti.

W pierwszym kroku warto rozdrobnić parmezan, by łatwiej było nim posypać gotowe danie. Ser przełóż do innego naczynia. Następnie w naczyniu Thermomixa rozdrobnij czosnek, cebulę, selera i marchewkę. Teraz dodaj mięso i oliwę, całość chwilę podduś. Na koniec wlej pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wino. Całość gotuj około 12 minut. W tym czasie przygotuj makaron. Całe danie przygotujesz w mniej niż 30 minut, dlatego to szybkie rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu.

Spaghetti bolognese to danie wywodzące się z włoskiej Bolonii. Jego historia sięga V w. gdy przygotowywano sos tylko z mięsa. Stąd poprawna nazwa to ragu bolognese. Głównie dlatego, że wtedy pomidory nie były aż tak bardzo popularne. Pierwszy zachowany przepis na spaghetti bolognese pochodzi z 1891 roku z francuskiej książki kucharskiej. W tej jednak wersji do przygotowania sosu użyto chudej cielęciny, boczku, cebuli, masła i marchwi. Na koniec sos był zagęszczany śmietaną. To znacznie różniło się od popularnego teraz sosu mięsno-pomidorowego. Choć większość kucharzy różnie podchodzi do przygotowania sosu bolognese i często dodaje coś od siebie, to uznano, że obowiązkowymi składnikami jest wołowina, boczek, cebula, marchew, seler, przecier pomidorowy, bulion, wino wytrawne, mleko, sól i pieprz.

Choć nasz przepis na spaghetti bolognese z Thermomixa nieznacznie różni się od tradycyjnego przepisy to na pewno przypadnie Wam do gustu. Szczególnie że jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. To będzie naprawdę świetny pomysł na danie na obiad, ale także pyszną, romantyczną kolację.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić spaghetti bolognese w Thermomixie i przygotujecie je już wkrótce.

Alergeny w spaghetti bolognese z thermomixa

Lista alergenów dla spaghetti bolognese z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone półwytrawne

Wartości odżywcze spaghetti bolognese z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Jeśli wymienisz makaron pszenny na pełnoziarnisty, to dodatkowo wzbogacisz danie w błonnik i witaminy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
204.33
653.87
Białko (g)
9.70
31.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
23.32
74.61
Węglowodany przyswajalne (g)
19.73
63.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.59
11.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
8.11
25.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.74
11.96
Tłuszcze nienasycone (g)
4.37
13.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.73
11.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
2.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser parmezan, mięso mielone wołowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.19
58.21
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
77.12
246.78
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.62
Witamina C (mg)
4.15
13.28
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.15
Brak danych dla: makaron spaghetti, wino czerwone półwytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
2.27
Retinol (µg (mcg))
11.21
35.89
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.43
Ryboflawina (mg)
0.13
0.40
Niacyna (mg)
3.47
11.11
Foliany (µg (mcg))
24.55
78.54
Beta karoten (µg (mcg))
668.70
2139.82
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
128.48
411.15
Potas (mg)
316.51
1012.84
Wapń (mg)
87.08
278.66
Fosfor (mg)
160.21
512.67
Magnez (mg)
41.25
132.00
Żelazo (mg)
1.80
5.76
Cynk (mg)
1.77
5.65
Miedź (mg)
0.19
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti bolognese z thermomixa 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti bolognese z thermomixa

Koszt składników
91.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Makaron spaghetti
500 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Marchewka
135 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Wino czerwone półwytrawne
50 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 50 g
Koszt składników
91.80