Spaghetti bolognese Thermomix
- Ser parmezan (100 g)
- Makaron spaghetti (500 g)
- Czosnek (10 g)
- Seler naciowy (100 g)
- Marchewka - 3 sztuki (135 g)
- Cebula (100 g)
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
- Wino czerwone półwytrawne (50 g)
Przepis na spaghetti bolognese z thermomixa krok po kroku
Do naczynia Thermomixa włóż parmezan i rozdrobnij 10 sekund / obroty 10. Przełóż do innego naczynia.
W naczyniu Thermomixa umieść 2 ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w kawałki cebulę, selera naciowego oraz marchewkę. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką wszystko na dno naczynia.
Dodaj mięso i oliwę. Całość przemieszaj kopystką i gotuj 8 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.
Wlej pomidory, wino i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi. Gotuj 12 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.
W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Odcedź makaron i wyłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem bolognese i posyp parmezanem.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat spaghetti bolognese z thermomixa
Spaghetti Bolognese Thermomix to danie, które przygotujesz w kilka minut. Nie musisz pilnować garnka, ponieważ danie robi się samo. Do przygotowania pysznego sosu potrzebne będą: cebula, czosnek, seler naciowy, marchewka, mięso mielone wołowe, oliwa, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce i ewentualnie czerwone, półwytrawne wino. Dodatki stanowić będzie parmezan i makaron spaghetti.
W pierwszym kroku warto rozdrobnić parmezan, by łatwiej było nim posypać gotowe danie. Ser przełóż do innego naczynia. Następnie w naczyniu Thermomixa rozdrobnij czosnek, cebulę, selera i marchewkę. Teraz dodaj mięso i oliwę, całość chwilę podduś. Na koniec wlej pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wino. Całość gotuj około 12 minut. W tym czasie przygotuj makaron. Całe danie przygotujesz w mniej niż 30 minut, dlatego to szybkie rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu.
Spaghetti bolognese to danie wywodzące się z włoskiej Bolonii. Jego historia sięga V w. gdy przygotowywano sos tylko z mięsa. Stąd poprawna nazwa to ragu bolognese. Głównie dlatego, że wtedy pomidory nie były aż tak bardzo popularne. Pierwszy zachowany przepis na spaghetti bolognese pochodzi z 1891 roku z francuskiej książki kucharskiej. W tej jednak wersji do przygotowania sosu użyto chudej cielęciny, boczku, cebuli, masła i marchwi. Na koniec sos był zagęszczany śmietaną. To znacznie różniło się od popularnego teraz sosu mięsno-pomidorowego. Choć większość kucharzy różnie podchodzi do przygotowania sosu bolognese i często dodaje coś od siebie, to uznano, że obowiązkowymi składnikami jest wołowina, boczek, cebula, marchew, seler, przecier pomidorowy, bulion, wino wytrawne, mleko, sól i pieprz.
Choć nasz przepis na spaghetti bolognese z Thermomixa nieznacznie różni się od tradycyjnego przepisy to na pewno przypadnie Wam do gustu. Szczególnie że jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. To będzie naprawdę świetny pomysł na danie na obiad, ale także pyszną, romantyczną kolację.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić spaghetti bolognese w Thermomixie i przygotujecie je już wkrótce.
Alergeny w spaghetti bolognese z thermomixa
Lista alergenów dla spaghetti bolognese z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino czerwone półwytrawne
Wartości odżywcze spaghetti bolognese z thermomixa
Jeśli wymienisz makaron pszenny na pełnoziarnisty, to dodatkowo wzbogacisz danie w błonnik i witaminy.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.