Sos berneński

Opublikowano: 25.10.2021 r., 12:19 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos berneński w miseczce
Sos berneński
Sos berneński jest pyszny, kremowym sosem z nutą świeżego estragonu. Podasz go do wielu dań, zarówno tych mięsnych jak i różnych warzyw na przykład gotowanych na parze.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 30 min
823 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Wino białe półwytrawne - 80 ml, 1/3 szklanki (78 g)
  • Ocet winny - 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula szalotka - 1 mała sztuka (20 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło klarowane - 3 łyżki (50 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka (6 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziarna, estragon świeży
Sprzęt kuchenny
garnek, rózga, sitko, miska

Przepis na sos berneński krok po kroku

Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Przełóż do garnka.

Do szalotki dodaj wino, ocet winny, łodygę estragonu (bez listków) i 5 ziarenek pieprzu. Gotuj na małym ogniu aż objętość płynu zostanie zredukowana do połowy.

Płyn przelej przez sitko.

W misce ubij na puszystą masę żółtka ze szczyptą soli i sokiem z cytryny.

Roztop masło klarowane i gorące masło wlewaj pomału, delikatnym strumieniem do żółtek cały czas intensywnie go mieszając.

Gdy dodasz całe masło również małym strumieniem wlewaj zredukowane wino z octem, mieszaj cały czas.

Dodaj do sosu drobno posiekane liście estragonu i dopraw solą do smaku.

Jak oceniasz przepis na sos berneński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat sosu berneńskiego

Sos berneński to sos przygotowany na bazie wina, octu winnego oraz żółtek. Jest on niezwykle kremowy, aksamitny z delikatną nutą świeżego estragonu. Sos ten idealnie komponuje się ze stekami, pieczonymi mięsami czy rybami i owocami morza. Sos berneński pasuje także do warzyw, możesz podać z nim szparagi, brokuły, kalafiora czy szpinak. Podstawą smaku tego sosu jest świeży estragon. Jeśli nie masz możliwości użycia świeżego, dodaj suszony estragon do redukcji wina i octu winnego.

Przepis na sos berneński jest łatwy w przygotowaniu jednak należy uważać aby nie ściąć żółtek i nie powstała jajecznica. Jak zrobić sos berneński tak aby był kremowy i aksamitny dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Wypróbuj wyjątkowego sosu berneńskiego, który nie jest zbyt popularny w naszym kraju. Jednak warto wykonać go chociaż raz i spróbować jego wyjątkowego smaku.

Alergeny w sosie berneńskim

Lista alergenów dla sosu berneńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino białe półwytrawne
    • Ocet winny
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na sos berneński nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu berneńskiego

na 100g gotowej potrawy

Sos berneński to pyszna propozycja kremowego sosu do wielu dań. Podaje się go w małych ilościach ze względu na jego aromat. Jest on zdrowszą alternatywą dla sosów przygotowywanych na mące lub zasmażce z mąki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
329.41
823.53
Białko (g)
3.22
8.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.68
16.70
Węglowodany przyswajalne (g)
6.38
15.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
27.82
69.55
Tłuszcze nasycone (g)
17.32
43.31
Tłuszcze nienasycone (g)
10.50
26.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.81
22.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
4.23
Cholesterol (mg)
267.89
669.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
262.57
656.42
Witamina B6 (mg)
0.09
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.90
Witamina C (mg)
1.80
4.50
Witamina E (mg)
1.12
2.80
Retinol (µg (mcg))
257.06
642.66
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.11
0.27
Niacyna (mg)
0.10
0.25
Foliany (µg (mcg))
30.46
76.15
Beta karoten (µg (mcg))
60.72
151.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
14.17
35.41
Potas (mg)
95.58
238.94
Wapń (mg)
31.78
79.45
Fosfor (mg)
82.07
205.18
Magnez (mg)
6.78
16.95
Żelazo (mg)
0.72
1.80
Cynk (mg)
0.49
1.23
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu berneńskiego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu berneńskiego

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino białe półwytrawne
78 g
80 ml, 1/3 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.23
Za 78 g
Ocet winny
24 ml
2 łyżki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 24 ml
Cebula szalotka
20 g
1 mała sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło klarowane
50 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koszt składników
50.00