Smalec ze skwarkami
- Słonina wieprzowa (1000 g)
- Podgardle wieprzowe (250 g)
- Cebula (100 g)
- Jabłko (180 g)
Przepis na smalec ze skwarkami krok po kroku
Słoninę i podgardle pokrój w drobną kostkę.
Umieść na suchej, dużej patelni.
Zacznij podgrzewać i zostaw na około 20 minut na średniej mocy palnika.
Po tym czasie pierwszy raz zamieszaj i zmniejsz moc palnika. Smaż całość przez około godzinę.
Słonina w całości powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zrumienić.
Jabłko umyj, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz i również pokrój.
Po godzinie smażenia dodaj jabłko z cebulą. Smaż jeszcze 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do słoika i schowaj w lodówce, by dobrze stężał.
Dopraw solą po schłodzeniu.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat smalcu ze skwarkami
Smalec ze skwarkami to przekąska do chleba, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Taki tradycyjny, domowy smalec z cebulką szczególnie smakuje na weselach lub imprezach plenerowych.
Jeśli chcesz samodzielnie wykonać przepis na smalec ze skwarkami, to koniecznie zaopatrz się w świeże składniki: słoninę, podgardle, cebulę i jabłko. Słoninę i podgardle pokrój w drobną kostkę. Umieść na suchej, dużej patelni. Zacznij podgrzewać i zostaw na około 20 minut na średniej mocy palnika. Po tym czasie pierwszy raz zamieszaj i zmniejsz moc palnika. Smaż całość przez około godzinę. Słonina w całości powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zrumienić. Jabłko umyj, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój. Po godzinie smażenia dodaj jabłko z cebulą. Smaż jeszcze 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do słoika i schowaj w lodówce, by dobrze stężał. Dopraw solą po schłodzeniu.
Smalec powstaje z wytopienia tłuszczu ze słoniny- podskórnej tkanki tłuszczowej świni. Dlatego też w 99% składa się właśnie z tłuszczu. Ze względu na to jest to produkt wysokokaloryczny. W 100 g smalcu znajduje się około 900 kcal, dlatego też nie powinien on stanowić podstawy naszej diety. Za to spokojnie można od czasu do czasu pozwolić sobie na taką niecodzienną przekąskę lub dodatek do smażenia. Smalec ze skwarkami jest szczególnie smaczny, gdy poda się go na świeżej pajdzie (kromce) chleba z dodatkiem ogórka kiszonego. Obecność warzyw kiszonych jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części układu pokarmowego. Definicja WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wskazuje, że probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie.
Jeśli już wiesz, jak zrobić smalec ze skwarkami to koniecznie wykonaj ten przepis już dziś. To dobry pomysł na tradycyjną, polską przekąskę.
Alergeny w smalcu ze skwarkami
Lista alergenów dla smalcu ze skwarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec ze skwarkami
Wartości odżywcze smalcu ze skwarkami
W 100 g smalcu znajduje się około 900 kcal, dlatego też nie powinien on stanowić podstawy naszej diety. Za to spokojnie można od czasu do czasu pozwolić sobie na taką niecodzienną przekąskę lub dodatek do smażenia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.