Schabowy bez panierki

Opublikowano: 05.05.2021 r., 10:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowy i cytryna na patelni
Schabowy bez panierki
Schabowy bez panierki to świetna i szybsza alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Jest bardziej zdrowa i mniej ciężkostrawna, a smakuje tak samo wspaniale.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
233 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na schabowego bez panierki krok po kroku

Schab obierz z błonek i podziel na 5 kotletów.

Każdy kotlet rozbij tłuczkiem i przypraw z obu stron pieprzem, solą, papryką i czosnkiem.

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotlety po 4 minuty z każdej strony, by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na schabowego bez panierki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat schabowego bez panierki

Schabowy bez panierki to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego kotleta, który ma wielu miłośników. W tej opcji brak mu panierki, jest więc bardziej lekkostrawny i mniej tłusty. Na pewno ucieszą się z takiej zmiany wszystkie osoby, które z powodów diety, nie mogły raczyć się dłużej klasyczną wersją tego dania. To także przepyszna opcja dla osób, którym znudziła się tradycyjna kuchnia i szukają odrobiny nowoczesności w domowym wydaniu.

Schab smażony bez panierki, choć pozbawiony chrupiącej części, wciąż smakuje doskonale. Jest idealnym towarzyszem dla ziemniaków z wody, czy wszelkiego rodzaju kasz. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad, ale odnajdzie się również w codziennych posiłkach. Opcja bez panierki jest nie tylko zdrowsza, ale też po prostu szybsza, dzięki temu wykonanie kotleta zajmuje tylko kilkanaście minut. Jest świetną propozycją dla niecierpliwych oraz osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Do jego wykonania potrzebna jest tylko dobrej jakości patelnia, więc sprawdzi się nawet wtedy, gdy kuchnia nie jest dobrze wyposażona.

To mięso smakuje najlepiej usmażone, bez zbędnych dodatków, jednak można też zrobić z nich kotlety schabowe bez panierki w sosie. Wystarczy wrzucić gotowe kotlety do gotowego sosu, a w wersji bardziej profesjonalnej mięso po podsmażeniu zalać bulionem i doprawić. Powstały sos można zaprawić mąką pszenną z wodą. Dzięki wielu możliwościom to danie jest bardzo uniwersalne i nigdy się nie nudzi.

Ten przepis na schabowe bez panierki jest niezwykle łatwy i szybki. Poradzi z nim sobie nawet początkujący amator gotowania. Całość można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, więc sprawdzi się też w sytuacjach awaryjnych. W dodatku przepis gwarantuje, że mięso zrobione zgodnie z nim wychodzi bardzo soczyste i chrupiące, jednak nie rozpada się.

Kotlety najlepiej smażyć na patelni, która jest dość spora i ma powłokę nieprzywierającą, dzięki temu można użyć mniej tłuszczu i całość wychodzi bardziej zdrowa i lekka. Ten kotlet wieprzowy na pewno spodoba się miłośnikom tradycyjnej, domowej kuchni polskiej.

Alergeny w schabowym bez panierki

Lista alergenów dla schabowego bez panierki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schabowego bez panierki

Wartości odżywcze schabowego bez panierki

na 100g gotowej potrawy

Ta wersja jest bardziej lekkostrawna niż odpowiednik z bułką tartą, jednak ze względu na obróbkę termiczną lepiej, by gościła w diecie nie za często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
233.11
233.11
Białko (g)
19.29
19.29
Fenyloalanina (mg)
0.81
0.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.91
16.91
Tłuszcze nasycone (g)
4.52
4.52
Tłuszcze nienasycone (g)
12.39
12.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.48
10.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
1.91
Cholesterol (mg)
59.82
59.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.89
0.89
Witamina B6 (mg)
0.65
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.47
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.36
Witamina E (mg)
1.66
1.66
Retinol (µg (mcg))
0.89
0.89
Tiamina (mg)
0.60
0.60
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Niacyna (mg)
7.13
7.13
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
43.07
43.07
Potas (mg)
333.14
333.14
Wapń (mg)
6.36
6.36
Fosfor (mg)
201.79
201.79
Magnez (mg)
23.21
23.21
Żelazo (mg)
0.51
0.51
Cynk (mg)
1.38
1.38
Miedź (mg)
0.05
0.05
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowego bez panierki 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowego bez panierki

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
38.00