Schabowy bez panierki
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na schabowego bez panierki krok po kroku
Schab obierz z błonek i podziel na 5 kotletów.
Każdy kotlet rozbij tłuczkiem i przypraw z obu stron pieprzem, solą, papryką i czosnkiem.
Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotlety po 4 minuty z każdej strony, by były rumiane.
Więcej informacji na temat schabowego bez panierki
Schabowy bez panierki to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego kotleta, który ma wielu miłośników. W tej opcji brak mu panierki, jest więc bardziej lekkostrawny i mniej tłusty. Na pewno ucieszą się z takiej zmiany wszystkie osoby, które z powodów diety, nie mogły raczyć się dłużej klasyczną wersją tego dania. To także przepyszna opcja dla osób, którym znudziła się tradycyjna kuchnia i szukają odrobiny nowoczesności w domowym wydaniu.
Schab smażony bez panierki, choć pozbawiony chrupiącej części, wciąż smakuje doskonale. Jest idealnym towarzyszem dla ziemniaków z wody, czy wszelkiego rodzaju kasz. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad, ale odnajdzie się również w codziennych posiłkach. Opcja bez panierki jest nie tylko zdrowsza, ale też po prostu szybsza, dzięki temu wykonanie kotleta zajmuje tylko kilkanaście minut. Jest świetną propozycją dla niecierpliwych oraz osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Do jego wykonania potrzebna jest tylko dobrej jakości patelnia, więc sprawdzi się nawet wtedy, gdy kuchnia nie jest dobrze wyposażona.
To mięso smakuje najlepiej usmażone, bez zbędnych dodatków, jednak można też zrobić z nich kotlety schabowe bez panierki w sosie. Wystarczy wrzucić gotowe kotlety do gotowego sosu, a w wersji bardziej profesjonalnej mięso po podsmażeniu zalać bulionem i doprawić. Powstały sos można zaprawić mąką pszenną z wodą. Dzięki wielu możliwościom to danie jest bardzo uniwersalne i nigdy się nie nudzi.
Ten przepis na schabowe bez panierki jest niezwykle łatwy i szybki. Poradzi z nim sobie nawet początkujący amator gotowania. Całość można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, więc sprawdzi się też w sytuacjach awaryjnych. W dodatku przepis gwarantuje, że mięso zrobione zgodnie z nim wychodzi bardzo soczyste i chrupiące, jednak nie rozpada się.
Kotlety najlepiej smażyć na patelni, która jest dość spora i ma powłokę nieprzywierającą, dzięki temu można użyć mniej tłuszczu i całość wychodzi bardziej zdrowa i lekka. Ten kotlet wieprzowy na pewno spodoba się miłośnikom tradycyjnej, domowej kuchni polskiej.
Alergeny w schabowym bez panierki
Lista alergenów dla schabowego bez panierki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schabowego bez panierki
Wartości odżywcze schabowego bez panierki
Ta wersja jest bardziej lekkostrawna niż odpowiednik z bułką tartą, jednak ze względu na obróbkę termiczną lepiej, by gościła w diecie nie za często.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.