Platano a puñetazo
- Plantan (500 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
Przepis na platano a puñetazo krok po kroku
Plantany obierz ze skórki i pokrój w plastry grubości 2-3 cm.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż plantany.
Zdejmij je z patelni, dopraw solą, papryką słodką i zmiażdż nożem.
Na patelnię dolej olej dodaj ząbek czosnku przekrojony na pół i usmaż plantany aż zrobią się rumiane.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat platano a puñetazo
Platano a puñetazo to tradycyjny dodatek do wielu różnych dań w kuchni Kubańskiej czy Karaibskiej. Plantany smażone na oleju można podawać na słono lub na słodko. Przepis na platano a puñetazo jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: plantan, olej rzepakowy, sól, papryka słodka, czosnek.
Jak zrobić platano a puñetazo? Plantany obierz ze skórki i pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż plantany. Zdejmij je z patelni, dopraw solą, papryką słodką i zmiażdż nożem. Na patelnię dolej olej dodaj ząbek czosnku przekrojony na pół i usmaż plantany aż zrobią się rumiane. Najlepiej nadają się do tego niedojrzałe zielone plantany.
Plantan to warzywny banan. Prawie nie różnią się wyglądem, dlatego spotykając je w sklepach często mylimy je z bananami. Plantany są bardzo popularne w Ameryce Południowej. Plantany w zależności od stopnia dojrzałości mają różne zastosowania. Zielone plantany najlepiej nadają się do smażenia w oleju. Żółte lekko dojrzałe można dodać jako składnik skrobiowy do ciast lub placków. Natomiast najbardziej dojrzałe plantany mające ciemny kolor mogą służyć jako baza do deserów i lodów. Platany nadają daniom kremowej konsystencji. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit, a także pomaga usuwać nadmierną ilość cholesterolu z naszej krwi. Błonnik pokarmowy dodatkowo zapobiega zaparciom, a niektóre jego frakcje są pożywką dla naszej flory jelitowej. Plantany są ponadto doskonałym źródłem potasu, żelaza oraz witaminy C. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą, zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników, działa bakteriobójczo i chroni nas przed przeziębieniem.
Podsumowując smażone plantany to doskonały chrupiący dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Plantany można także przygotować na słodko z dodatkiem cukru lub miodu. Można do nich dodać także odrobiny alkoholu i poczekać aż wytworzy pyszny sos z cukrem.
Alergeny w platano a puñetazo
Lista alergenów dla platano a puñetazo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na platano a puñetazo
Wartości odżywcze platano a puñetazo
Platano a puñetazo to świetna przekąska zawierająca bardzo dużo błonnika pokarmowego. Plantany są także dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Plantany powinny spożywać osoby z anemią i niedoborami żelaza.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.