Platano a puñetazo

Opublikowano: 26.11.2021 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Platan zgnieciony na puree
Platano a puñetazo
Platano a puñetazo to tradycyjny dodatek do wielu dań na Kubie czy Karaibach. Plantany smażone można podawać na słodko lub na słono. Spożywać można same lub jako dodatek.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
138 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Plantan (500 g)
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na platano a puñetazo krok po kroku

Plantany obierz ze skórki i pokrój w plastry grubości 2-3 cm.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż plantany.

Zdejmij je z patelni, dopraw solą, papryką słodką i zmiażdż nożem.

Na patelnię dolej olej dodaj ząbek czosnku przekrojony na pół i usmaż plantany aż zrobią się rumiane.

Jak oceniasz przepis na platano a puñetazo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat platano a puñetazo

Platano a puñetazo to tradycyjny dodatek do wielu różnych dań w kuchni Kubańskiej czy Karaibskiej. Plantany smażone na oleju można podawać na słono lub na słodko. Przepis na platano a puñetazo jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: plantan, olej rzepakowy, sól, papryka słodka, czosnek.

Jak zrobić platano a puñetazo? Plantany obierz ze skórki i pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż plantany. Zdejmij je z patelni, dopraw solą, papryką słodką i zmiażdż nożem. Na patelnię dolej olej dodaj ząbek czosnku przekrojony na pół i usmaż plantany aż zrobią się rumiane. Najlepiej nadają się do tego niedojrzałe zielone plantany.

Plantan to warzywny banan. Prawie nie różnią się wyglądem, dlatego spotykając je w sklepach często mylimy je z bananami. Plantany są bardzo popularne w Ameryce Południowej. Plantany w zależności od stopnia dojrzałości mają różne zastosowania. Zielone plantany najlepiej nadają się do smażenia w oleju. Żółte lekko dojrzałe można dodać jako składnik skrobiowy do ciast lub placków. Natomiast najbardziej dojrzałe plantany mające ciemny kolor mogą służyć jako baza do deserów i lodów. Platany nadają daniom kremowej konsystencji. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit, a także pomaga usuwać nadmierną ilość cholesterolu z naszej krwi. Błonnik pokarmowy dodatkowo zapobiega zaparciom, a niektóre jego frakcje są pożywką dla naszej flory jelitowej. Plantany są ponadto doskonałym źródłem potasu, żelaza oraz witaminy C. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą, zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników, działa bakteriobójczo i chroni nas przed przeziębieniem.

Podsumowując smażone plantany to doskonały chrupiący dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Plantany można także przygotować na słodko z dodatkiem cukru lub miodu. Można do nich dodać także odrobiny alkoholu i poczekać aż wytworzy pyszny sos z cukrem.

Alergeny w platano a puñetazo

Lista alergenów dla platano a puñetazo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na platano a puñetazo

Wartości odżywcze platano a puñetazo

na 100g gotowej potrawy

Platano a puñetazo to świetna przekąska zawierająca bardzo dużo błonnika pokarmowego. Plantany są także dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Plantany powinny spożywać osoby z anemią i niedoborami żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
276.67
138.33
Białko (g)
1.04
0.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
30.58
15.29
Węglowodany przyswajalne (g)
28.75
14.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
0.92
Sacharoza (cukier) (g)
0.15
0.07
Glukoza (g)
0.91
0.45
Fruktoza (g)
0.85
0.43
Skrobia (g)
26.67
13.33
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
16.72
8.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
15.54
7.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.02
5.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.53
2.26
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.67
0.83
Potas (mg)
359.17
179.58
Wapń (mg)
1.67
0.83
Żelazo (mg)
0.62
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny platano a puñetazo 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania platano a puñetazo

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Plantan
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
14.00