Pieczona ryba z warzywami
- Dorsz filet (600 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Masło (35 g)
Przepis na pieczona ryba z warzywami krok po kroku
Rybę dopraw solą i pieprzem.
Filety umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój paprykę w paski.
Cukinię pokrój w talarki.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka.
Dopraw warzywa solą.
Masło wymieszaj z koper i posmaruj rybę.
Wyłóż warzywa na blaszkę.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Śledzie w occie
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba smażona
-
Ryba po grecku
-
Ryba na wigilię
Więcej informacji na temat pieczonej ryby z warzywami
Pieczona ryba z warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna ryba z warzywami zawiera małą ilość kalorii i jest bardzo soczysta. Ryba pieczona w piekarniku to dobra alternatywa dla smażenia na oleju. Przepis na pieczoną rybę z warzywami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, papryka, cukinia, cebula, koper, masło, sól, pieprz.
Jak zrobić pieczoną rybą z warzywami? Rybę dopraw solą i pieprzem. Filety umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój paprykę w paski. Cukinię pokrój w talarki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka. Dopraw warzywa solą. Masło wymieszaj z koper i posmaruj rybę. Wyłóż warzywa na blaszkę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Dorsz jest rybą morską. Jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując: smaczna ryba sprawdzi się idealnie na obiad. Pyszna ryba jest bardzo delikatna i można ją doprawić ulubionymi ziołami. Ryba jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Rybę najlepiej podać z puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem.
Alergeny w pieczonej rybie z warzywami
Lista alergenów dla pieczonej ryby z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pieczonej ryby z warzywami
Pieczona ryba to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Ryba jest świetnym źródłem kwasów omega 3.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.