-
Karp smażony
Karp smażony najczęściej podawany jest na kolację wigilijną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go też w ciągu …
35 min łatwy 6 559 kcal -
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal -
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
Śledzie pod pierzynką z buraczkami to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Świątecznym stole w żadnym polskim …
25 + 40 min łatwy 5 357 kcal
Ryba na wigilię - przepisy
-
Karp w galarecie
Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej …
60 + 45 min łatwy 6 372 kcal -
Dorsz w panierce
Dorsz w panierce to szybki i bardzo smaczny pomysł na tą popularną rybę. Całość jest niezwykle smaczna, a przy tym …
20 + 20 min łatwy 6 390 kcal -
Ryba po grecku w cieście francuskim
Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt …
25 + 30 min łatwy 3 805 kcal -
Ryby w occie
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
20 + 5 min łatwy 2 3464 kcal -
Śledzie salsa
Śledzie salsa to genialna przystawka na każdą okazję. Pyszny śledź w sosie pomidorowym z papryką łatwo i szybko przygotować. Spróbuj …
20 min łatwy 6 239 kcal -
Śledzie po meksykańsku
Przepis na sałatkę śledziową w stylu meksykańskim to fajny pomysł na dobra przystawkę. Śledź w sosie pomidorowym z warzywami jest …
15 min łatwy 6 298 kcal
-
Łosoś na wigilię w sosie chrzanowym
Soczysty, aromatyczny i pyszny przepis na najlepszego łososia na wigilię. Łosoś w kremowym, wyrazistym sosie chrzanowym ze szpinakiem to taki …
25 min łatwy 6 460 kcal -
Faworki z karpia
Faworki z karpia to niecodzienny i bardzo oryginalny sposób na przyrządzenie tej ryby. Karp kojarzy się przede wszystkim z okresem …
30 min średni 1 1078 kcal -
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę …
15 min łatwy 6 490 kcal -
Karp na wigilię
Przepis na karpia na wigilię to super smaczny pomysł na danie na wigilijny stół. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz podać …
20 + 40 min łatwy 2 307 kcal -
Śledzie pod pierzynką z serem
Śledzie pod pierzynką z serem to obowiązkowa sałatka na wigilię. To pyszne połączenie filetów śledziowych z jajkiem i serem oraz …
100 + 6 min łatwy 10 429 kcal
-
Kuleczki rybne w galarecie
Kuleczki rybne w galarecie to bardzo dobry pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Prosty przepis sprawdzi się idealnie na wiele …
15 + 30 min łatwy 10 192 kcal -
Śledzie po tatarsku
Śledzie po tatarsku to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym ale nie tylko. Śledzie w sosie …
60 min łatwy 4 246 kcal -
Śledź smażony w zalewie octowej
Śledź smażony w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Śledź w zalewie jest idealny, aby przedłużyć przydatność …
20 + 20 min łatwy 5 688 kcal -
Węgorz w galarecie
Węgorz w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Smaczny węgorz sprawdzi się podany także podczas …
15 + 60 min łatwy 10 152 kcal -
Śledzie w sosie koperkowym
Śledzie w sosie koperkowym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie świąteczne. Przepis na śledzie w sosie koperkowym jest bardzo …
15 min średni 6 362 kcal -
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Znakomite połączenie: śledź, suszona żurawina oraz cebula czerwona. Gwarantuje udaną przystawkę między innymi na wigilię czy na inne święta. Polecam …
25 min łatwy 4 844 kcal
-
Tatar ze śledzia z musztardą
Tatar ze śledzia z musztardą to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań, które są również zdrowe. Całość sprawdzi się …
10 min łatwy 4 817 kcal -
Mintaj smażony
Mintaj smażony sprawdzi się idealnie na obiad la całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do …
10 + 15 min łatwy 4 226 kcal -
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem to obowiązkowy element stołu wigilijnego. Te smaczne śledzie sprawdzą się również jako smaczna …
40 min łatwy 14 426 kcal -
Tatar z łososia wędzonego
Tatar z łososia wędzonego jest kreatywną i bardzo smaczną przystawką, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Swój wspaniały …
20 min łatwy 1 205 kcal -
Ryba w sosie śmietanowym
Ryba w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie jest kremowa i …
15 + 30 min łatwy 6 302 kcal
-
Klasyczna ryba po grecku
Klasyczna ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ta pyszna, świąteczna ryba, jest też …
30 + 20 min łatwy 3 291 kcal -
Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym to przepis, który przygotujesz w około 25 minut, nie wymaga od Ciebie dużej wiedzy i umiejętności …
25 min łatwy 4 198 kcal -
Ryba zapiekana z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta w przygotowaniu …
30 + 50 min łatwy 2 310 kcal -
Dorsz z piekarnika z warzywami
Dorsz z piekarnika z warzywami to pyszne i niskokaloryczne danie. Dorsz jest delikatną w smaku rybą, dlatego dodane do niego …
15 + 40 min łatwy 4 339 kcal -
Szczupak w galarecie
Przepis na szczupaka w galarecie to tradycyjny pomysł na danie na święta. Idealnie wzbogaci stół w wigilijny w przystawkę na …
20 + 50 min łatwy 12 152 kcal -
Ryba w galarecie z ryby mrożonej
Ryba w galarecie z ryby mrożonej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smaczna ryba …
20 + 30 min łatwy 10 160 kcal
-
Dorsz w pomidorach
Pyszny dorsz w pomidorach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 40 min łatwy 6 103 kcal -
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera …
30 + 30 min łatwy 10 280 kcal -
Śledzie po meksykańsku w oleju
Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ …
15 min łatwy 4 218 kcal -
Pstrąg pieczony
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo …
20 + 40 min łatwy 4 247 kcal -
Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika to sposób na pyszną rybę, chrupiącą z wierzchu, a delikatną w środku. Całość jest niezwykle aromatyczna, ze …
15 + 30 min łatwy 2 551 kcal -
Dorsz z piekarnika
Dorsz z piekarnika to doskonała propozycja na dobry obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić dorsza w piekarniku, …
15 + 30 min łatwy 5 345 kcal -
Śledzie w occie
Śledzie w occie to przepis na przepyszną przekąskę z najpopularniejszej w Polsce ryby. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez …
30 + 15 min łatwy 6 161 kcal -
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie to doskonała przystawka wigilijna. Ryba w takiej formie jest dłużej świeża i nie wysycha. Jeśli zastanawiasz się …
20 + 20 min łatwy 10 194 kcal -
Ryba w panierce
Smażona ryba w panierce to doskonała propozycja na chrupiący i pyszny obiad. Panierka nadaje się do każdej ryby, świetnie sprawdzi …
10 + 20 min średni 4 492 kcal -
Ryba faszerowana
Pyszna ryba faszerowana w galarecie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 120 min średni 30 89 kcal -
Śledzie po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po …
30 min łatwy 6 316 kcal -
Ryba smażona
Pyszna ryba smażona to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 20 min łatwy 8 118 kcal -
Ryba po grecku
Domowa ryba po grecku w warzywach to tradycyjna potrawa Wigilijna. Ryba po grecku najlepiej smakuje na ciepło, jednak można ją …
30 + 20 min łatwy 10 179 kcal -
Ryba pieczona
Pyszna ryba pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 6 113 kcal -
Łosoś w galarecie
Łosoś w galarecie to danie niezwykle apetyczne, a przy tym bardzo sycące. Całość pięknie się prezentuje na stole i przyciąga …
20 + 60 min łatwy 4 313 kcal -
Karp wigilijny
Karp wigilijny to doskonały pomysł na smażone danie podawane na święta Bożego Narodzenia. Smaczny karp smażony świetnie sprawdzi się również …
30 min łatwy 4 483 kcal -
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to świetny przepis na pyszną rybę. Danie można podać na wigilię oraz w dzień powszedni. Spożywać je …
20 + 40 min łatwy 10 400 kcal -
Zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia jeszcze do niedawna była potrawą dużo bardziej znaną. To ona bardzo często gościła w domach na …
20 + 40 min łatwy 10 358 kcal -
Pstrąg w galarecie
Pstrąg tęczowy to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w tlen. Pstrąg …
40 + 30 min średni 4 212 kcal -
Ryba w sosie koperkowym
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
20 + 30 min łatwy 3 282 kcal -
Karp pieczony
Przepis na karpia pieczonego w piekarniku to super smaczny pomysł na danie wigilijne. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz podać tę …
20 + 30 min łatwy 3 174 kcal -
Lox
Lox to filet łososia marynowany w przyprawach. Łosoś z przyprawami może być również wędzony na zimno. Tradycyjny lox najczęściej tej …
30 min łatwy 10 268 kcal -
Pstrąg smażony
Pyszny pstrąg smażony na patelni to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 10 min łatwy 2 403 kcal -
Ryba z warzywami
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo …
25 + 30 min łatwy 3 194 kcal
Ryba na wigilię - zbiór przepisów na smaczne świąteczne dania rybne
Ryby to niewątpliwie najważniejsze potrawy, które przygotowujemy na wigilię. Do niedawna, najpopularniejszym rodzajem ryby na wigilię był karp, ale obecnie przyrządza się rozmaite gatunki, w zależności od upodobań kulinarnych oraz rodzinnych zwyczajów. Ryby stanowią bogate źródło białka i cennych składników odżywczych, dlatego skutecznie wzbogacą zdrowotnie skład wigilijnej kolacji.
Dlaczego przygotowujemy ryby na wigilię?
Tradycja spożywania ryb w wigilię wywodzi się z religii chrześcijańskiej, ponieważ to właśnie ryba była symbolem pierwszych chrześcijan i Jezusa Chrystusa. Choć aktualnie post w wigilię jest jedynie sugerowany, a nie obowiązkowy, to jednak tradycja pozostała żywa i rzadko spotykamy na wigilijnych stołach potrawy mięsne.
Zwyczaj jedzenia karpia pochodzi z czasów powojennych, kiedy był on po prostu najłatwiej dostępną rybą. Do jego popularyzacji przyczynił się ówczesny minister przemysłu, Hilary Minc, który chcąc wesprzeć rozwój gospodarki, promował hasło „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”.
Jak przyrządzić zdrowe i pyszne ryby na wigilię
Jaką rybę wybrać?
Wybór potraw z rybami w roli głównej jest naprawdę ogromny, ogranicza nas jedynie wyobraźnia i kulinarne zdolności. Ryby smażone, pieczone, duszone, gotowane, każdy znajdzie coś dla siebie.
Dobrze przyrządzona ryba będzie nie tylko smaczna, ale zapewni nam wiele cennych substancji odżywczych, a zarazem nie obciąży układu pokarmowego, który w czasie wigilii jest poddawany ciężkim próbom. Wybierając ryby na wigilię warto kierować się przede wszystkim preferencjami smakowymi domowników, tak aby każdy mógł ich z przyjemnością spróbować.
Jakie ryby najczęściej pojawiają się na naszych wigilijnych stołach?
- Karp, zwłaszcza karp królewski o delikatnym różowawym mięsie i niewielkiej ilości łusek. Karp należy do ryb średniotłustych, stanowi dobre źródło białka, zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także witaminy z grupy B.
- Śledź, który jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin z grupy B, witaminy A, E oraz D3. Warto również wiedzieć, że śledzie są rybami o najniższym poziomie zanieczyszczenia metalami ciężkimi.
- Dorsz, zawierający duże ilości łatwostrawnego białka oraz kwasów omega-3. Jest rybą chudą, w 100g dorsza występuje około 82 kalorii, dzięki czemu jest wskazany na diecie redukcyjnej. Zawiera również cenne składniki odżywcze: selen, fosfor, witaminę A, witaminę D3 oraz witaminę B12.
- Mintaj, ryba bardzo delikatna w smaku, niskiej zawartości tłuszczu oraz dużej ilości białka. Nie zawiera zbyt dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale jest źródłem witaminy A, witaminy D3 oraz selenu. Najczęściej dostępny jest w sklepach w formie filetów.
- Łosoś, który należy do najtłustszych ryb, a zarazem tych o najwyższej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi również dobre źródło witaminy A, E, D, witamin z grupy B, potasu i jodu. Najzdrowszym gatunkiem jest łosoś wolnożyjący, pacyficzny lub atlantycki.
Coraz większą popularność zdobywają również filety bez ości, które są lubiane szczególnie przez dzieci. Smaczna i zdrowa ryba bez ości w formie fileta to między innymi: dorsz, mintaj, łosoś, miruna, makrela lub mniej zdrowa i polecana panga albo tilapia.
Aby zadbać o wartość zdrowotną ryby na wigilię, warto wzbogacić potrawy o ryby pieczone, gotowane lub duszone. Dostarczą nam one wielu składników odżywczych, a zarazem mniej obciążą układ pokarmowy i będą mniej kaloryczne.
Niewątpliwie jednak, mimo coraz częstszej obecności na stole wigilijnym innych ryb, nadal najbardziej popularny jest karp.
Jak przyrządzić dobrego karpia?
To, jaka potrawa z karpia znajdzie się na naszym stole zależy jedynie od nas. Najbardziej popularnym rodzajem karpia jest karp królewski, który został wyhodowany w XIX wieku. Karp często jest krytykowany za jego charakterystyczny, mulisty smak, ale w przypadku dobrze przyrządzonej ryby nie powinno być tego problemu.
Rybę należy dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w dzwonka. Tak przygotowanego karpia wkładamy do niewielkiego naczynia, mocno posypujemy solą i zalewamy tłustym mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny, majerankiem i niewielkim dodatkiem cukru. Karpia namaczamy przez kilkanaście godzin w lodówce, a następnie przyrządzamy.
Jakie potrawy z karpia są najpopularniejsze? Z pewnością jest to karp smażony, gotowany karp w galarecie lub pieczony na przykład w miodzie lub w sosie śmietanowym z rodzynkami. Pyszną potrawą jest również karp faszerowany, z dodatkiem marchewki, cebuli, selera i pora.
Jaka ryba jest najlepsza do smażenia?
Wybierając rybę do smażenia możemy sięgnąć po większość gatunków, ale najczęściej stosowanymi rybami są: dorsz, morszczuk, mintaj, sola lub łosoś. Do smażenia świetnie nadają się filety rybne, które, pozbawione ości są doskonałą propozycją na obiad dla dzieci.
Najlepsza i najzdrowsza ryba do smażenia to taka, którą przyrządzimy z niewielką ilością tłuszczu. Rezygnując z panierki, która chłonie go bardzo dużo, uzyskamy znacznie zdrowszy posiłek.
Popularne przepisy na wigilijne dania z rybą w roli głównej
Wśród najbardziej polecanych przepisów rybnych, które możemy przyrządzić na kolację wigilijną są między innymi:
- karp smażony, w galarecie lub pieczony,
- ryba po grecku, przyrządzona z pieczonych filetów rybnych z warzywami,
- śledzie w oleju, śmietanie lub sosie tatarskim,
- pasztet rybny z galaretką,
- rybne sałatki warstwowe, na przykład z jajkiem i buraczkami.
Wybór wigilijnych potraw zależy wyłącznie od naszych upodobań smakowych.