Pieczeń z jelenia

Opublikowano: 08.09.2021 r., 7:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń z jelenia podana na plastrze drewna.
Pieczeń z jelenia
Pieczeń z jelenia to doskonała propozycja na wykwintny obiad lub kolację dla rodziny i znajomych. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 180 min
152 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec z jelenia (500 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Jeżyny (200 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Masło (30 g)
  • Seler korzeniowy (300 g)
  • Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, rozmaryn, jałowiec
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczeń z jelenia krok po kroku

Udziec z jelenia włóż do miski, wlej wino, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn i skórkę z cytryny. Tak przygotowane mięso marynuj przez 24 godziny.

Marchew, ziemniaki i korzeń selera obierz i pokrój w większą kostkę, dopraw solą i pieprzem.

Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa. Wlej marynatę z mięsa oraz bulion. Mięso z jelenia dopraw solą i pieprzem, połóż na warzywa. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 2,5-3 godzin.

Warzywa pieczone wyjmij i zblenduj na puree z dodatkiem masła.

Na patelnię dodaj jeżyny, trzy łyżki cukru i 100 ml sosu po pieczeniu jelenia. Duś, aż jeżyny się rozpadną. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać aksamitny sos.

Puree z warzyw połóż na talerzu i podawaj je z pieczenią z jelenia polaną sosem jeżynowym.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z jelenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z jelenia

Pieczeń z jelenia to wspaniałe danie na wystawną kolację lub uroczysty obiad rodzinny. Pyszne mięso z jelenia z dodatkiem sosu jeżynowego zachwyci każde nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie. Dobry przepis na pieczeń z jelenia jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, jeśli tylko będziesz trzymać się przepisu nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Zastanawiasz się zapewne czym przyprawić dziczyznę? Jest ona bardzo mocnym w smaku mięsem dlatego dobrze pasują do niej korzenne przyprawy oraz owoce cytrusowe, które przełamują jego aromat. Aby przygotować to fantastyczne danie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: udziec z jelenia, wino czerwone wytrawne, bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielski, skórka z cytryny, rozmaryn świeży, sól, pieprz, korzeń selera, marchew, ziemniaki, jeżyny, masło.

Jak zrobić pieczeń z jelenia? Podstawą dobrej pieczeni jest zamarynowanie mięsa na dobę przed pieczeniem. W misce umieść udziec, dodaj wino wytrawne, liść laurowy, ziele angielskie, skórkę z cytryny, jałowiec i rozmaryn. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Marchew, korzeń selera i ziemniaki obierz oraz pokrój w większą kostkę, dopraw solą. Warzywa ułóż na spód naczynia żaroodpornego, zalej marynatą z mięsa i bulionem warzywny. Mięso dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni prze 155-180 minut. Po upieczeniu wyjmij wszystkie warzywa i zblęduj z masłem na puree. Następnie przygotuj sos jeżynowy: na małą patelnie wsyp 3 łyżki cukru, jeżyny podsmaż chwilę i zalej 100 mililitrami sosu po pieczeniu. Duś na wolnym ogniu aż jeżyny się rozpadną i przetrzyj je przez sito aby uzyskać aksamitny sos. Mięso jelenia jest nisko kaloryczne, zawiera bardzo niewielką ilość tłuszczu. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz innych mikroelementów.

Mięso z jelenia jest źródłem pełnowartościowego białka, jest ekologiczne, ma korzystny wpływa na zdrowie całego organizmu. Idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, gdyż ma małą zawartość tłuszcz. Dziczyzna jest najzdrowszym rodzajem mięsa, gdyż zwierzęta od setek lat wiedzą co mają zjeść aby być w pełni sił witalnych, ich jedzenie jest organiczne. Jeżyny są źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Zawierają minerały takie jak wapń, potas i magnez. Jeżyny przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

Podsumowując pyszna pieczeń to wykwintne danie na obiad, które zachwyci twoich najbardziej wymagających gości. Pieczeń z jelenia idealnie pasuje na święta i na imprezę w gronie znajomych.

Alergeny w pieczeni z jelenia

Lista alergenów dla pieczeni z jelenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pieczeni z jelenia

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń z jelenia to danie pozbawione konserwantów. Mięso z jelenia jest bardzo zdrowe. Zawiera dużo białka i niewielkie ilości tłuszczu. Mięso zwierząt dziko żyjących jest najzdrowszym mięsem nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
76.41
152.82
Białko (g)
6.36
12.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.89
11.77
Węglowodany przyswajalne (g)
4.75
9.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
2.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.93
3.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
2.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.75
1.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
1.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.44
Cholesterol (mg)
24.11
48.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
55.28
110.56
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
1.56
3.11
Witamina C (mg)
5.58
11.16
Witamina E (mg)
0.23
0.46
Retinol (µg (mcg))
9.92
19.83
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.14
0.29
Niacyna (mg)
1.94
3.88
Foliany (µg (mcg))
7.09
14.18
Beta karoten (µg (mcg))
450.51
901.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
105.38
210.77
Potas (mg)
210.35
420.71
Wapń (mg)
15.13
30.27
Fosfor (mg)
78.24
156.47
Magnez (mg)
14.61
29.22
Żelazo (mg)
1.14
2.27
Cynk (mg)
0.67
1.35
Miedź (mg)
0.11
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z jelenia 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z jelenia

Koszt składników
211.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z jelenia
500 g
150.00
Za 3000,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Wino czerwone wytrawne
200 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jeżyny
200 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Seler korzeniowy
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Koszt składników
211.50