Pesto z buraka

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:38 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe pesto z czerwonych buraków
Pesto z buraka
Pesto z buraka możesz wykorzystać od razu jako dodatek do makaronu lub włożyć do słoików. To pyszne buraczane pesto poleca się na obiad i na kanapkę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
250 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Burak (315 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
  • Orzechy włoskie (110 g)
  • Grana padano (70 g)
  • Limonka - 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na pesto z buraka krok po kroku

W garnku zagotuj wodę.

Do wrzącej wody włóż buraki (bez obierania) i gotuj, aż będą miękkie (około 30 minut).

Miękkie buraki wyciągnij z wody i ostudź.

Gdy ostygną obierz buraki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do kielicha blendera.

Dodaj orzechy, czosnek, oliwę, ser, sok wyciśnięty z połówki limonki i szczyptę soli.

Całość zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy.

Jak oceniasz przepis na pesto z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat pesto z buraka

Pesto z buraka możesz wykorzystać od razu jako dodatek do makaronu lub włożyć do słoików. To pyszne buraczane pesto to świetny pomysł na obiad i na kanapkę.

Ten sprawdzony przepis na pesto z buraka wykonasz w kilka chwil. Możesz ugotować buraki lub wykorzystać już takie wcześniej ugotowane. W garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody włóż buraki (bez obierania) i gotuj, aż będą miękkie (około 30 minut). Miękkie buraki wyciągnij z wody i ostudź. Gdy ostygną obierz buraki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj orzechy, czosnek, oliwę, ser, sok wyciśnięty z połówki limonki i szczyptę soli. Całość zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pesto z buraka. Możesz je również zapasteryzować, by wzbogacić swoje przetwory o to najlepsze pesto.

Buraki to jedne z bardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni. Te okrągłe, czerwone warzywa korzeniowe kojarzą się głównie z przygotowaniem świątecznego barszczu, chłodnikiem lub surówką. To bardzo dobrze, że tak chętnie podajemy je naszym bliskim. Badania wskazują, że jest to warzywo o niesamowitych, leczniczych właściwościach. I zauważono to już prawie 4000 lat temu, gdy nad Morzem Śródziemnym buraki dzikie zyskiwały na swojej popularności. Wskazuje się, że pierwsza wersja buraka miała dość mizerny, cienki korzonek. Około XVI wieku we Włoszech udało się wyhodować buraka, takiego jak znamy dziś. Z czasem powstało również kilka odmian buraków, w tym pastewne, ćwikłowe czy cukrowe.

Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę, to bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Alergeny w pesto z buraka

Lista alergenów dla pesto z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Grana padano

Wartości odżywcze pesto z buraka

na 100g gotowej potrawy

100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
227.43
250.18
Białko (g)
7.96
8.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
9.22
10.14
Węglowodany przyswajalne (g)
6.09
6.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.13
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
19.01
20.91
Tłuszcze nasycone (g)
5.80
6.38
Tłuszcze nienasycone (g)
13.20
14.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.70
4.06
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.51
10.46
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.03
12.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
1.49
1.64
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.17
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.84
6.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
0.62
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.43
0.47
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
80.58
88.64
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.19
17.80
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
119.46
131.41
Potas (mg)
279.65
307.62
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Wapń (mg)
187.42
206.16
Fosfor (mg)
92.61
101.87
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Magnez (mg)
44.34
48.77
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
1.21
Cynk (mg)
0.82
0.90
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.36
0.40
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.86
0.95
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z buraka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z buraka

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
315 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Orzechy włoskie
110 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
7.33
Za 110 g
Grana padano
70 g
19.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
10.64
Za 70 g
Limonka
50 g
1/2 sztuki
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
57.00