Pesto z buraka
- Burak (315 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
- Orzechy włoskie (110 g)
- Grana padano (70 g)
- Limonka - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na pesto z buraka krok po kroku
W garnku zagotuj wodę.
Do wrzącej wody włóż buraki (bez obierania) i gotuj, aż będą miękkie (około 30 minut).
Miękkie buraki wyciągnij z wody i ostudź.
Gdy ostygną obierz buraki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do kielicha blendera.
Dodaj orzechy, czosnek, oliwę, ser, sok wyciśnięty z połówki limonki i szczyptę soli.
Całość zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto z buraka
Pesto z buraka możesz wykorzystać od razu jako dodatek do makaronu lub włożyć do słoików. To pyszne buraczane pesto to świetny pomysł na obiad i na kanapkę.
Ten sprawdzony przepis na pesto z buraka wykonasz w kilka chwil. Możesz ugotować buraki lub wykorzystać już takie wcześniej ugotowane. W garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody włóż buraki (bez obierania) i gotuj, aż będą miękkie (około 30 minut). Miękkie buraki wyciągnij z wody i ostudź. Gdy ostygną obierz buraki ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj orzechy, czosnek, oliwę, ser, sok wyciśnięty z połówki limonki i szczyptę soli. Całość zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pesto z buraka. Możesz je również zapasteryzować, by wzbogacić swoje przetwory o to najlepsze pesto.
Buraki to jedne z bardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni. Te okrągłe, czerwone warzywa korzeniowe kojarzą się głównie z przygotowaniem świątecznego barszczu, chłodnikiem lub surówką. To bardzo dobrze, że tak chętnie podajemy je naszym bliskim. Badania wskazują, że jest to warzywo o niesamowitych, leczniczych właściwościach. I zauważono to już prawie 4000 lat temu, gdy nad Morzem Śródziemnym buraki dzikie zyskiwały na swojej popularności. Wskazuje się, że pierwsza wersja buraka miała dość mizerny, cienki korzonek. Około XVI wieku we Włoszech udało się wyhodować buraka, takiego jak znamy dziś. Z czasem powstało również kilka odmian buraków, w tym pastewne, ćwikłowe czy cukrowe.
Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę, to bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.
Alergeny w pesto z buraka
Lista alergenów dla pesto z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Grana padano
Wartości odżywcze pesto z buraka
100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.