Omlet kakaowy

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:05 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet kakaowy na niebieskim talerzu
Omlet kakaowy
Omlet kakaowy to dobry pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci. Taki omlet jest prosty i szybki do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić ten pyszny omlet z kakao!
Przygotowanie 15 min
541 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko - 3 jajka rozmir M (3 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 i 1/2 łyżki (22 g)
  • Masło klarowane - 1 łyżeczka (8 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Śmietana 18% - 1 łyżka (25 g)
  • Cukier puder (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, sitko, miska, miseczka, patelnia

Przepis na omlet kakaowy krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Mąkę wymieszaj z kakao.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na pianę. Następnie dodaj żółtka i cukier, miksuj przez chwilę na niskich obrotach.

Odłóż mikser i dodaj mąkę z kakao. Delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło. Następnie wlej masę jajeczną. Gdy omlet będzie odchodził od boków patelni, a spód będzie ścięty (ok. 3 min), odwróć omlet na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2 min.

Gotowy omlet umieść na talerzu. Podawaj na ciepło ze śmietaną i odrobiną cukru pudru.

Jak oceniasz przepis na omlet kakaowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat omletu kakaowego

Omlet kakaowy to ciekawy pomysł na śniadanie na słodko. Taki omlet można podać z różnymi dodatkami, więc za każdym razem można go jeść z czymś innym i będzie smakować nieco inaczej. Omlet z kakao jest idealny dla dzieci, ale dorośli też bardzo chętnie sięgają po tak pyszne śniadanie. Czekoladowy omlet bardzo szybko znika z talerza!

Jak zrobić omlet kakaowy? Przede wszystkim należy zacząć od rozdzielnie białek od żółtek i ubicia tych pierwszy na pianę. Gdy białka ze szczyptą soli się ubiją, można dodać żółtka, a potem cukier. Należy miksować tylko do połączenia się składników. Mąkę z kakao najlepiej delikatnie wmieszać za pomocą drewnianej szpatułki. Tak przygotowaną masę można wlać na rozgrzaną patelnię z masłem.

Omlet można usmażyć na różne sposoby. Możesz (tak jak w tym przepisie) przypiec pierwszą stronę, a potem odwrócić omlet (np. za pomocą talerza) na drugą stronę i podsmażać ją jeszcze przez chwilę. Gdy i ta strona się zetnie, można wyłożyć omlet na talerz i podać z wybranymi dodatkami. Omlet można też usmażyć z jednej strony, a potem złożyć na pół, aby góra się ścięła. Dobrym rozwiązaniem jest również przykryciem patelni tuż po wlaniu masy jajeczno-kakaowej, a wtedy wierzch również się zetnie.

Ten przepis na omlet kakaowy możesz zmodyfikować. Zamiast cukru wanilinowego możesz dać ekstrakt z wanilii. Zamiast masła możesz zdecydować się na inny tłuszcz, na którym usmażysz omlet. Możesz pokusić się na przygotowanie omletu czekoladowego z bananem. Gdy wylejesz kakaową masę na patelnię, po chwili należy umieścić na niej kawałki banana. Ciekawą opcją byłby też fit omlet z płatkami owsianymi.

Omlet kakaowy jest prosty do przygotowania, a to właśnie nim możesz zachęcić dzieci do jedzenia śniadań. Czekoladowy omlet będzie dobrze smakować nie tylko ze śmietaną i cukrem pudrem, ale też ze świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, borówkami, brzoskwiniami, bananami) i z syropem (m.in. daktylowym, klonowym, czekoladowym, truskawkowym). Taki omlet można podać też z ulubionym dżemem, konfiturą lub miodem.

Alergeny w omlecie kakaowym

Lista alergenów dla omletu kakaowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze omletu kakaowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
216.43
541.08
Białko (g)
10.53
26.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
17.98
44.96
Węglowodany przyswajalne (g)
16.51
41.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
3.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.06
30.14
Tłuszcze nasycone (g)
6.61
16.52
Tłuszcze nienasycone (g)
5.45
13.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
9.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
3.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
259.98
649.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
144.30
360.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.31
3.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.82
2.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
143.49
358.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
0.92
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.72
1.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.48
113.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.64
21.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
97.64
244.09
Potas (mg)
175.22
438.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.78
134.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
177.94
444.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.91
79.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.20
5.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.25
3.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu kakaowego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu kakaowego

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmir M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
22 g
1 i 1/2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 22 g
Masło klarowane
8 g
1 łyżeczka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 8 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Śmietana 18%
25 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Cukier puder
5 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Koszt składników
29.80