Legumina z kaszy manny

Opublikowano: 17.03.2022 r., 8:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z kaszy manny
Legumina z kaszy manny
Legumina z kaszy manny to nic innego jak deser z kaszy manny podawany z owocami lub domową konfiturą. Legumina to deser przypominający wielu z nas dzieciństwo. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas moczenia 10 min
635 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kasza manna (350 g)
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Dżem porzeczkowy (250 g)
  • Masło (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na legumina z kaszy manny krok po kroku

Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut.

Masę przelej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj.

Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż masa zgęstnieje.

Dodaj masło i wymieszaj.

Przełóż kaszę do miseczek i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Na wierzch kaszy wyłóż dwie łyżki dżemu.

Jak oceniasz przepis na legumina z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat leguminy z kaszy manny

Legumina z kaszy manny to bardzo dobry pomysł na deser na mleku. Tania kasza jest świetna jako podwieczorek, a także śniadanie dla całej rodziny. Kasza jest bardzo uniwersalna i może zostać wykorzystana do dań na słodko i słono. Świetnie zagęszcza sosy i nadaje puszystej konsystencji pulpetom. Przepis na leguminę z kaszy manny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kaszy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, mleko, cukier, dżem porzeczkowy, masło.

Jak zrobić leguminę z kaszy manny? Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. Masę przelej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Dodaj masło i wymieszaj. Przełóż kaszę do miseczek i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny. Na wierzch kaszy wyłóż dwie łyżki dżemu.

Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko krowie zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D, oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. Mleko krowie świetnie nadaje się do przygotowywania przetworów takich jak jogurty, kefir czy twarogi oraz sery dojrzewające. Porzeczki zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Dżem porzeczkowy najlepiej przygotować w domu, będzie on zawierał mniejszą ilość cukru niż sklepowy wyroby.

Podsumowując prosty sposób na deser wykorzystaj dla dzieci na imprezę urodzinową. Kaszę podawaj także z dodatkiem świeżych owoców. Możesz przygotować także przepis na leguminę z kaszy jaglanej, która świetnie nadaje się do przygotowywania deserów na zimno. Szybka do ugotowania kasza to dobry pomysł na małe co nieco.

Alergeny w leguminie z kaszy manny

Lista alergenów dla leguminy z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze leguminy z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Legumina z kaszy manny to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Kaszka świetnie sprawdzi się jako posiłek po treningowy. Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
176.46
635.24
Białko (g)
4.37
15.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
31.02
111.66
Węglowodany przyswajalne (g)
30.28
108.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.67
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
3.80
13.70
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
9.49
Tłuszcze nienasycone (g)
1.17
4.20
Cholesterol (mg)
11.20
40.30
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
32.26
116.14
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.07
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
2.15
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.43
113.17
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
2.48
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.76
49.54
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.24
26.06
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
21.19
76.28
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
117.64
423.51
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
70.71
254.56
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.28
292.62
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.51
55.82
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.86
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
1.53
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leguminy z kaszy manny 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leguminy z kaszy manny

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
350 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 350 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Dżem porzeczkowy
250 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.23
Za 250 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
30.00