Kotlety z karkówki
- Karkówka wieprzowa (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Olej rzepakowy (25 ml)
Przepis na kotlety z karkówki krok po kroku
Mięso umyj i pokrój na 4 cienkie plastry. Następnie rozbij je na cieńsze płaty.
Do miski wybij jajka, dodaj przyprawy. Do drugiej, płaskiej miski wsyp bułkę tartą.
Karkówkę obtocz dokładnie w masie z jajek, a następnie w bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron, do momentu osiągnięcia przez nie rumianego koloru na panierce.
Gotowe kotlety podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat kotletów z karkówki
Soczyste kotlety z karczku wieprzowego z patelni to doskonała propozycja na obiad, który przygotujesz bardzo szybko. Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw lub z kuszonymi ogórkami. W dalszej części dowiesz się jak zrobić dobre kotlety z karkówki. Przepis na kotlety z karkówki jest bardzo prosty, dlatego n ie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Produkty spożywcze niezbędne Tobie do zrobienia tej potrawy to karkówka wieprzowa, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek granulowany).
A więc jak zrobić kotlety z karkówki? Wystarczy, że przygotowane mięso z karkówki opanierujesz w jajku i bułce tartej. Następnie tak przygotowane mięso usmaż na rozgrzanym oleju. Kotlety z karkówki możesz przygotować również z piekarnika, będą wtedy mniej nasączone w oleju.
Karkówka jest mięsem dość tłustym, dlatego osoby na diecie redukcyjnej czy niskotłuszczowej powinny uważać z jej ilością w diecie. Jest to dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. W mięsie z karczku znajdźmy również sód i potas, które odpowiadają za ciśnienie krwi.
Podsumowując te pyszne, smażone kotlety z karkówki to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiady dla całej rodziny. Kotlety z karkówki możesz przygotować również z grilla (wtedy nie panieruj ich) lub z piekarnika. Osoby na diecie bezmlecznej nie powinny rezygnować z wykorzystania tego przepisu w swoim jadłospisie ponieważ nie użyto w nim żadnych produktów mlecznych. Osoby na diecie redukcyjnej powinny ograniczyć spożywanie tego typu potraw, ponieważ zawierają one sporo tłuszczu, który znacząco podnosi kaloryczność potraw (jeden gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, jest to prawie dwukrotnie więcej niż ilość kalorii dostarczana przez białka czy węglowodany). Przepis ten stanowi dobry pomysł na urozmaicenie swojego codziennego jadłospisu, jednak należy uważać na spożywanie mięsa czerwonego (nie należy spożywać go codziennie). Warto wykorzystać nasz przepis raz na jakiś czas.
Alergeny w kotletach z karkówki
Lista alergenów dla kotletów z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów z karkówki
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.