Kotlety schabowe z piekarnika
- Schab wieprzowy bez kości (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 1,5% - 3 łyżki (36 ml)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Płatki kukurydziane słodzone - 1/2 szklanki (15 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/3 szklanki (45 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na kotlety schabowe z piekarnika krok po kroku
Schab pokrój na 5 plastrów.
Kotlety stłucz młotkiem przez folię spożywczą na grubość około 1 cm.
Na talerz wysyp mąkę.
Do głębokiego talerza wbij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.
Bułkę tartą oraz płatki kukurydziane przełóż do rozdrabniacza i zmiksuj. Przesyp na talerz.
Na blachę do pieczenia połóż papier do pieczenia.
Kotlety posól i popierz z wierzchu, na każdego kotleta wystarczy szczypta przypraw.
Kotlety obtaczaj w mące, jajku oraz bułce z płatkami. Układaj na blaszce.
Każdego kotleta posmaruj z obu stron olejem.
Piecz 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Więcej informacji na temat kotletów schabowych z piekarnika
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu kotlety zyskały nowe postaci a jedną z nich są kotlety schabowe z piekarnika.
Wieprzowe kotlety schabowe pieczone w piekarniku są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe. Przygotujesz je w panierce, takiej jak tradycyjne kotlety schabowe. Jest to pomysł na przepyszny obiad, który jest zdrowy i pyszny.
Przepis na kotlety schabowe w piekarniku jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Wszystko możesz przygotować dzień wcześniej a na następny dzień tylko włożyć do piekarnika i upiec. Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika, jak upiec oraz ile czasu je piec dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowań jest dokładnie wytłumaczony.
Kotleciki schabowe z piekarnika są pysznym daniem, możesz podać je z ziemniakami lub kaszą, z sosem koperkowym lub pieczeniowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną, duszoną marchewką lub surówkami, na przykład z pora, kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, mizerią czy tartą marchewką.
Alergeny w kotletach schabowych z piekarnika
Lista alergenów dla kotletów schabowych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Płatki kukurydziane słodzone
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze kotletów schabowych z piekarnika
Pyszne i lekkie kotlety schabowe z piekarnika. Dzięki pieczeniu oraz użycia chudego mięsa ze schabu są dietetyczną wersją tradycyjnej potrawy.
Energia i białka
(74g)
Węglowodany
(74g)
Tłuszcze
(74g)
Witaminy
(74g)
Składniki mineralne
(74g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.