Kotlety schabowe z piekarnika

Opublikowano: 01.05.2021 r., 13:44 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowe pieczone z frytkami
Kotlety schabowe z piekarnika
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze kotlety schabowe z piekarnika. Pyszne kotlety ze schabu, pieczone w piekarniku idealne na obiad z dodatkiem surówki z pora, selera, kapusty pekińskiej czy buraków zasmażanych.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 7 min
196 kcal
Kcal w porcji
74 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 1,5% - 3 łyżki (36 ml)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
  • Płatki kukurydziane słodzone - 1/2 szklanki (15 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/3 szklanki (45 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, pędzelek, tłuczek do mięsa, miseczka, rozdrabniacz

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika krok po kroku

Schab pokrój na 5 plastrów.

Kotlety stłucz młotkiem przez folię spożywczą na grubość około 1 cm.

Na talerz wysyp mąkę.

Do głębokiego talerza wbij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.

Bułkę tartą oraz płatki kukurydziane przełóż do rozdrabniacza i zmiksuj. Przesyp na talerz.

Na blachę do pieczenia połóż papier do pieczenia.

Kotlety posól i popierz z wierzchu, na każdego kotleta wystarczy szczypta przypraw.

Kotlety obtaczaj w mące, jajku oraz bułce z płatkami. Układaj na blaszce.

Każdego kotleta posmaruj z obu stron olejem.

Piecz 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na kotlety schabowe z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów schabowych z piekarnika

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu kotlety zyskały nowe postaci a jedną z nich są kotlety schabowe z piekarnika.

Wieprzowe kotlety schabowe pieczone w piekarniku są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe. Przygotujesz je w panierce, takiej jak tradycyjne kotlety schabowe. Jest to pomysł na przepyszny obiad, który jest zdrowy i pyszny.

Przepis na kotlety schabowe w piekarniku jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Wszystko możesz przygotować dzień wcześniej a na następny dzień tylko włożyć do piekarnika i upiec. Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika, jak upiec oraz ile czasu je piec dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowań jest dokładnie wytłumaczony.

Kotleciki schabowe z piekarnika są pysznym daniem, możesz podać je z ziemniakami lub kaszą, z sosem koperkowym lub pieczeniowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną, duszoną marchewką lub surówkami, na przykład z pora, kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, mizerią czy tartą marchewką.

Alergeny w kotletach schabowych z piekarnika

Lista alergenów dla kotletów schabowych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Płatki kukurydziane słodzone
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze kotletów schabowych z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Pyszne i lekkie kotlety schabowe z piekarnika. Dzięki pieczeniu oraz użycia chudego mięsa ze schabu są dietetyczną wersją tradycyjnej potrawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(74g)
Energia (kcal)
265.25
196.28
Białko (g)
12.22
9.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(74g)
Węglowodany (g)
19.35
14.32
Węglowodany przyswajalne (g)
18.65
13.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(74g)
Tłuszcz (g)
14.99
11.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.97
2.20
Tłuszcze nienasycone (g)
12.02
8.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.38
6.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.64
2.69
Cholesterol (mg)
128.49
95.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(74g)
Witamina A (µg (mcg))
72.95
53.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.69
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.85
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.95
0.70
Witamina E (mg)
0.42
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
72.59
53.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.26
3.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.62
44.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.44
2.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(74g)
Sód (mg)
147.34
109.03
Potas (mg)
191.74
141.89
Wapń (mg)
47.29
34.99
Fosfor (mg)
156.97
116.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.67
13.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.09
2.29
Cynk (mg)
1.07
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów schabowych z piekarnika 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów schabowych z piekarnika

Koszt składników
37.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
100 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 1,5%
36 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 ml
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Płatki kukurydziane słodzone
15 g
1/2 szklanki
8.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 15 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
45 g
1/3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 45 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koszt składników
37.60