Kaczka po tonkińsku
- Kaczka cała (2000 g)
- Sos sojowy - 5 łyżek (50 ml)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
- Cebula dymka - 1 sztuka (40 g)
- Ocet winny - 1 łyżeczka (5 ml)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (10 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Powidła śliwkowe - 2 łyżki (20 g)
- Olej sezamowy - 2 łyżeczki (10 ml)
- Imbir mielony - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na kaczkę po tonkińsku krok po kroku
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekaj i wymieszaj ze wszystkimi płynnymi składnikami.
Kaczkę dokładnie umyj i osusz, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą.
Upiecz mięso w piekarniku przez około 2 h.
-
Pierś z kaczki
-
Kaczka pieczona
-
Kaczka z jabłkami
-
Kaczka pieczona z jabłkami
-
Rosół z kaczki
-
Pierś z kaczki pieczona
-
Pieczone piersi z kaczki
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
-
Filet z kaczki
-
Kaczka faszerowana
-
Kaczka nadziewana
-
Pasztet z kaczki
-
Kaczka nadziewana jabłkami
-
Kaczka w pomarańczach
-
Kaczka po chińsku
-
Kaczka po pekińsku
-
Marynata do kaczki
-
Dania z kaczki
Więcej informacji na temat kaczki po tonkińsku
Kaczka po tonkińsku to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, rodzinnych spotkań. Przepis na kaczkę po tonkińsku będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.
Będziesz potrzebować kaczkę w całości oraz kilka składników, które wymieniam nieco niżej, powinno być problemu z ich dostępnością w większych marketach.
Kaczka należy do drobiu, czyli chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Kaczka po odpowiednim doprawieniu ma aromatyczne i charakterystyczny smak dodatkowo jej mięso jest bardziej soczysta niż mięso z piersi z kurczaka. Warto pamiętać, że czas pieczenia kaczki tak samo, jak indyka jest zależna od jej masy, tutaj powinniśmy się sugerować kilogramami na 1 kg mięsa przy pada 1 h pieczenia.
Zatem, jak zrobić kaczkę po tonkińsku
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekaj i wymieszaj ze wszystkimi płynnymi składnikami. Kaczkę dokładnie umyj i osusz, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą. Upiecz mięso w piekarniku przez około 2 h.
Sam widzisz, jak prosty jest to przepis, zamiast całej kaczki możesz wykorzystać filet z kaczki, mój przepis to samo co kaczka po pekińsku.
Będzie to idealny pomysł na posiłek w gronie rodziny oraz na obiad z przyjaciółmi. Pamiętaj aby postawić na zdrowe dodatki do kaczki mogą to być ziemniaki w postaci ziemniaczanego puree, pieczonych ziemniaków – łódeczek w piekarniku. Dodatkowo nie zapominaj o porcji warzyw, która powinna znajdować się w większości naszych spożywanych posiłków w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się tutaj sałatka grecka, ale także warzywa duszone na parze. Sam zadecyduj o rodzaju podawanych dodatków. Posiłek będzie smaczny i dobry dla każdego członka rodziny. Tego koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszny jest to rodzaj mięsa, jest po prostu najlepszy.
Alergeny w kaczce po tonkińsku
Lista alergenów dla kaczki po tonkińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
Wartości odżywcze kaczki po tonkińsku
Pamiętaj, że kaczkę tak samo, jak Indyka piecze się w zależności od ich wagi 1 kg mięsa na 1 h pieczenia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.