Kaczka po tonkińsku

Opublikowano: 01.06.2023 r., 21:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna kaczka w sosie.
Kaczka po tonkińsku
Mięso z kaczki jest niezwykle pyszne i aromatyczne, ale też jest soczyste, dlatego koniecznie zapraszam cię do poznania mojego dzisiejszego przepisu na kaczkę po tonkińsku.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 120 min
530 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kaczka cała (2000 g)
  • Sos sojowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Miód - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula dymka - 1 sztuka (40 g)
  • Ocet winny - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Powidła śliwkowe - 2 łyżki (20 g)
  • Olej sezamowy - 2 łyżeczki (10 ml)
  • Imbir mielony - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na kaczkę po tonkińsku krok po kroku

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekaj i wymieszaj ze wszystkimi płynnymi składnikami.

Kaczkę dokładnie umyj i osusz, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą.

Upiecz mięso w piekarniku przez około 2 h.

Jak oceniasz przepis na kaczkę po tonkińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat kaczki po tonkińsku

Kaczka po tonkińsku to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, rodzinnych spotkań. Przepis na kaczkę po tonkińsku będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.

Będziesz potrzebować kaczkę w całości oraz kilka składników, które wymieniam nieco niżej, powinno być problemu z ich dostępnością w większych marketach.

Kaczka należy do drobiu, czyli chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Kaczka po odpowiednim doprawieniu ma aromatyczne i charakterystyczny smak dodatkowo jej mięso jest bardziej soczysta niż mięso z piersi z kurczaka. Warto pamiętać, że czas pieczenia kaczki tak samo, jak indyka jest zależna od jej masy, tutaj powinniśmy się sugerować kilogramami na 1 kg mięsa przy pada 1 h pieczenia.

Zatem, jak zrobić kaczkę po tonkińsku

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekaj i wymieszaj ze wszystkimi płynnymi składnikami. Kaczkę dokładnie umyj i osusz, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą. Upiecz mięso w piekarniku przez około 2 h.

Sam widzisz, jak prosty jest to przepis, zamiast całej kaczki możesz wykorzystać filet z kaczki, mój przepis to samo co kaczka po pekińsku.

Będzie to idealny pomysł na posiłek w gronie rodziny oraz na obiad z przyjaciółmi. Pamiętaj aby postawić na zdrowe dodatki do kaczki mogą to być ziemniaki w postaci ziemniaczanego puree, pieczonych ziemniaków – łódeczek w piekarniku. Dodatkowo nie zapominaj o porcji warzyw, która powinna znajdować się w większości naszych spożywanych posiłków w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się tutaj sałatka grecka, ale także warzywa duszone na parze. Sam zadecyduj o rodzaju podawanych dodatków. Posiłek będzie smaczny i dobry dla każdego członka rodziny. Tego koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszny jest to rodzaj mięsa, jest po prostu najlepszy.

Alergeny w kaczce po tonkińsku

Lista alergenów dla kaczki po tonkińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

Wartości odżywcze kaczki po tonkińsku

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że kaczkę tak samo, jak Indyka piecze się w zależności od ich wagi 1 kg mięsa na 1 h pieczenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
212.07
530.18
Białko (g)
16.31
40.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.20
5.51
Węglowodany przyswajalne (g)
2.08
5.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
14.96
37.40
Tłuszcze nasycone (g)
6.01
15.03
Tłuszcze nienasycone (g)
8.95
22.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.76
16.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.19
5.47
Cholesterol (mg)
73.73
184.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.50
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.19
12.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.16
7.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.02
52.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
178.84
447.10
Potas (mg)
252.90
632.25
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.33
18.32
Fosfor (mg)
160.56
401.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.33
53.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.95
9.88
Cynk (mg)
0.75
1.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki po tonkińsku 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki po tonkińsku

Koszt składników
94.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Sos sojowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Cebula dymka
40 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Ocet winny
5 ml
1 łyżeczka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 ml
Mąka ziemniaczana
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Powidła śliwkowe
20 g
2 łyżki
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 20 g
Olej sezamowy
10 ml
2 łyżeczki
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Imbir mielony
5 g
1 łyżeczka
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 5 g
Koszt składników
94.80