Kaczka faszerowana
- Kaczka cała (2000 g)
- Bułka pszenna (300 g)
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Rodzynki (100 g)
- Jabłko - 2 małe sztuki (200 g)
Przepis na kaczka faszerowana krok po kroku
Kaczkę włóż do solanki przygotowanej z 3 litrów wody i 4 łyżek soli oraz liścia laurowego i ziela angielskiego na całą noc. Po tym czasie wyjmij ją z solanki i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj majerankiem z czosnkiem.
Przygotuj farsz. Namocz bułki w mleku. Pokrój w kostkę jabłka. Dodaj do bułki jajka, jabłka i rodzynki. Wymieszaj dokładnie.
Farsz przełóż do kaczki. Zepnij ją wykałaczkami aby farsz nie uciekł.
Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz 120 minut.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat kaczki faszerowanej
Kaczka faszerowana to doskonały pomysł na pyszny obiad. Soczysta kaczka z piekarnika z farszem to danie, które zachwyci twoich gości. Przepis na kaczkę faszerowaną jest stosunkowo prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia kaczki będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: kaczka cała świeża, bułki pszenne, jajka, rodzynki, jabłka, mleko, sól, pieprz i majeranek.
Jak zrobić dobrą kaczkę faszerowaną? Na początek przygotuj solankę w której umieścisz kaczkę na 12 godzin przed pieczeniem. Solanka sprawi, że mięso będzie równomiernie doprawione. Wykonasz ją z 3 litrów wody, 4 łyżek soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Po marynowaniu kaczkę osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj majerankiem z czosnkiem. Teraz pora na farsz do kaczki. Namocz bułki pszenne w mleku. Jabłko pokrój w kostkę. Do bułek dodaj jajka, jabłka i rodzynki, wymieszaj dokładnie. Tak przygotowany farsz przełóż do środka kaczki. Zepnij ją wykałaczkami aby farsz nie miał możliwości wypłynąć. Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 120 minut.
Mięso kaczki było dawniej jadane częściej niż dotychczas. Jest ono bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Pozawalają zapobiegać miażdżycy i obniżają poziom cholesterolu. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Witamina C jest naturalnym substratem do produkcji kolagenu w naszej skórze. Zwiększa naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Soczysta kaczka faszerowana to doskonała potrawa na obiad i kolację w gronie znajomych. Pyszna kaczka sprawdzi się na święta jako wykwintny obiad. Kaczka z piekarnika z farszem jest źródłem pełnowartościowego białka oraz tłuszczów nienasyconych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Alergeny w kaczce faszerowanej
Lista alergenów dla kaczki faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kaczki faszerowanej
Kaczka faszerowana to doskonały pomysł na obiad. Kaczka jest bardzo zdrowym mięsem. Powinniśmy zamieniać kurczaka innym rodzajem drobiu. Mięso kaczki zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.