Kaczka faszerowana

Opublikowano: 13.09.2021 r., 13:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta faszerowana kaczka serwowana
Kaczka faszerowana
Kaczka faszerowana to doskonała propozycja na pyszne danie na obiad dla całej rodziny lub kolację ze znajomymi. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 120 min
598 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kaczka cała (2000 g)
  • Bułka pszenna (300 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Rodzynki (100 g)
  • Jabłko - 2 małe sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na kaczka faszerowana krok po kroku

Kaczkę włóż do solanki przygotowanej z 3 litrów wody i 4 łyżek soli oraz liścia laurowego i ziela angielskiego na całą noc. Po tym czasie wyjmij ją z solanki i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj majerankiem z czosnkiem.

Przygotuj farsz. Namocz bułki w mleku. Pokrój w kostkę jabłka. Dodaj do bułki jajka, jabłka i rodzynki. Wymieszaj dokładnie.

Farsz przełóż do kaczki. Zepnij ją wykałaczkami aby farsz nie uciekł.

Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piecz 120 minut.

Jak oceniasz przepis na kaczka faszerowana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat kaczki faszerowanej

Kaczka faszerowana to doskonały pomysł na pyszny obiad. Soczysta kaczka z piekarnika z farszem to danie, które zachwyci twoich gości. Przepis na kaczkę faszerowaną jest stosunkowo prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia kaczki będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: kaczka cała świeża, bułki pszenne, jajka, rodzynki, jabłka, mleko, sól, pieprz i majeranek.

Jak zrobić dobrą kaczkę faszerowaną? Na początek przygotuj solankę w której umieścisz kaczkę na 12 godzin przed pieczeniem. Solanka sprawi, że mięso będzie równomiernie doprawione. Wykonasz ją z 3 litrów wody, 4 łyżek soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Po marynowaniu kaczkę osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj majerankiem z czosnkiem. Teraz pora na farsz do kaczki. Namocz bułki pszenne w mleku. Jabłko pokrój w kostkę. Do bułek dodaj jajka, jabłka i rodzynki, wymieszaj dokładnie. Tak przygotowany farsz przełóż do środka kaczki. Zepnij ją wykałaczkami aby farsz nie miał możliwości wypłynąć. Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 120 minut.

Mięso kaczki było dawniej jadane częściej niż dotychczas. Jest ono bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Pozawalają zapobiegać miażdżycy i obniżają poziom cholesterolu. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Witamina C jest naturalnym substratem do produkcji kolagenu w naszej skórze. Zwiększa naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Soczysta kaczka faszerowana to doskonała potrawa na obiad i kolację w gronie znajomych. Pyszna kaczka sprawdzi się na święta jako wykwintny obiad. Kaczka z piekarnika z farszem jest źródłem pełnowartościowego białka oraz tłuszczów nienasyconych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Alergeny w kaczce faszerowanej

Lista alergenów dla kaczki faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kaczki faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Kaczka faszerowana to doskonały pomysł na obiad. Kaczka jest bardzo zdrowym mięsem. Powinniśmy zamieniać kurczaka innym rodzajem drobiu. Mięso kaczki zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
199.44
598.32
Białko (g)
13.97
41.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.56
25.68
Węglowodany przyswajalne (g)
7.77
23.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
2.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.91
35.74
Tłuszcze nasycone (g)
4.99
14.96
Tłuszcze nienasycone (g)
6.93
20.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.28
15.83
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
4.95
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.23
249.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.39
1.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.59
Witamina C (mg)
3.75
11.24
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.88
Ryboflawina (mg)
0.26
0.78
Niacyna (mg)
2.75
8.24
Foliany (µg (mcg))
24.40
73.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
105.29
315.86
Potas (mg)
233.00
699.00
Wapń (mg)
31.31
93.92
Fosfor (mg)
147.38
442.15
Magnez (mg)
20.08
60.25
Żelazo (mg)
3.44
10.33
Cynk (mg)
0.74
2.22
Miedź (mg)
0.25
0.74
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki faszerowanej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki faszerowanej

Koszt składników
46.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Bułka pszenna
300 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
2.25
Za 300 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Koszt składników
46.90