Gremolata

Opublikowano: 30.08.2023 r., 23:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Posiekane zioła z cytryną
Gremolata
Gremolata to idealny dodatek do wielu dań, zwłaszcza tych, które potrzebują odświeżenia smaku i aromatu.
Przygotowanie 10 min
38 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Cytryna - 1 sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na gremolata krok po kroku

Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce.

Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj całość.

Dopraw gremolatę solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na gremolata
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,6% osób

Więcej informacji na temat gremolaty

Gremolata to włoski dodatek do potraw, który odpowiada za dodanie świeżości i aromatu naszym potrawom. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na gremolatę.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak

skórka z cytryny, posiekanej pietruszki, czosnku, soli i pieprzu.

Zatem, jak zrobić gremolatę?

Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj całość. Dopraw gremolatę solą i pieprzem.

Sam widzisz jak niewiele potrzeba składników i czasu, aby przygotować naszą klasyczną, włoską gremolatę ze skórką cytrynową i czosnkiem.

Gremolata to idealny dodatek do wielu dań, zwłaszcza tych, które potrzebują odświeżenia smaku i aromatu. Wykorzystaj ją jako dodatek

do potraw mięsnych, takich jak pieczeń, steki, kurczak czy jagnięcina. Gremolata dodaje im świeżości i kontrastu.

- Posypka do ryb, takich jak dorsz, łosoś czy śledź. Skórka cytrynowa podkreśla smak ryb.

- Aromatyczna nuta do makaronów, risotto lub sałatek.

- Wykończenie zupy, szczególnie tych na bazie warzyw lub ryb.

- Składnik dressingów lub sosów.

Gremolata jest szybkim i prostym dodatkiem, który może znacząco wzbogacić smak dania. Możesz dostosować proporcje składników do swoich preferencji smakowych, dodając więcej lub mniej skórki cytrynowej, pietruszki czy czosnku.

Jeśli już znasz mój prosty przepis na tradycyjną gremolatę z drobno posiekanej pietruszki koniecznie wykorzystaj ją w swojej kuchni.

Alergeny w gremoladzie

Lista alergenów dla gremolaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gremolata

Wartości odżywcze gremolaty

na 100g gotowej potrawy

Gremolata to idealny dodatek do wielu dań, zwłaszcza tych, które potrzebują odświeżenia smaku i aromatu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
38.05
38.05
Białko (g)
2.24
2.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.03
9.03
Węglowodany przyswajalne (g)
6.02
6.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.00
3.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.54
0.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.26
0.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.15
0.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.11
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
200.95
200.95
Witamina B6 (mg)
0.14
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
90.06
90.06
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.08
0.08
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.06
0.06
Niacyna (mg)
0.70
0.70
Foliany (µg (mcg))
77.76
77.76
Beta karoten (µg (mcg))
2406.43
2406.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
28.43
28.43
Potas (mg)
348.62
348.62
Wapń (mg)
86.71
86.71
Fosfor (mg)
42.52
42.52
Magnez (mg)
28.81
28.81
Żelazo (mg)
3.06
3.06
Cynk (mg)
0.59
0.59
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny gremolaty 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gremolaty

Koszt składników
12.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Natka pietruszki
100 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
12.30