Dżem z żurawiny
- Żurawina świeża (1000 g)
- Cukier trzcinowy - 1,5 szklanki (300 g)
- Sok z cytryny (100 ml)
Przepis na dżem z żurawiny krok po kroku
Żurawinę oczyść dokładnie i przełóż do dużego garnka.
Owoce zasyp cukrem i lekko je zgnieć widelcem. Odstaw całość na 20 minut.
Do garnka wlej 1/2 szklanki wody i podgrzej ją. Gdy będzie delikatnie się gotowała, wrzuć do garnka owoce.
Całość duś przez 40 minut, aż do pełen miękkości owoców.
Jeszcze ciepłą konfiturę przełóż do słoiczków, zakręć je i postaw do góry dnem na blacie.
Pasteryzuj słoiki w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z żurawiny
Dżem z żurawiny jest niezwykle ciekawym sposobem na pyszny dodatek do potraw. Choć z łatwością można kupić go w sklepie, żaden gotowy produkt nie jest w stanie zastąpić domowej konfitury, która nie tylko ma lepszą i gęstszą konsystencję, bardziej aromatyczny, ale jest też znacznie zdrowsza dla organizmu. Dlatego warto przygotować ją z tej prostej receptury, która zabiera tylko kilka chwil.
Przepis na dżem z żurawiny jest bardzo prosty, dzięki czemu świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Do jej stworzenia wystarczy tylko dobry garnek i słoiki. W tym wypadku najlepiej robić go jesienią, kiedy w sklepie łatwo można dostać świeżą żurawinę. W innym wypadku można też posłużyć się mrożonymi owocami, jednak te ze względu na duży udział wody gotują się nieco dłużej, tak by cała odparowała. Żurawina jest niezwykle kwaśna, przez co zrobienie powideł bez cukru nie wchodzi w grę. Taka opcja sprawdzi się tylko dla tych, którzy kochają naprawdę kwaśne dania. Do produkcji tej konfitury używa się sporo słodzika, dlatego nie jest ona najlepszym wyborem dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością, jednak jak we wszystkim, i w tym produkcie, kluczowy jest dla takich osób umiar. Tej konfitury nie używa się dużo, gdyż zwykle stanowi ona tylko pyszny dodatek, który wspaniale łączy się z mięsem i uzupełnia jego smak. Żurawina to owoc zwykle bardzo niedoceniany, a zawiera naprawdę sporo właściwości. To bardzo dobre źródło wielu witamin, ale co ważniejsze również antyoksydantów. Znaleźć w niej można, chociażby kwercetynę, która wspaniale wpływa na układ immunologiczny czy krążenia. Dlatego dobrze, by gościła w menu jak najczęściej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z żurawiny, by był naprawdę dobry, a przy okazji zdrowy i pyszny, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka chwil, a jego smak jest po prostu wyborny. Nadaje się również na zimę do słoików, ze względu na wiele substancji antybakteryjnych bardzo wolno się psuje. Te przetwory świetnie sprawdzi się na święta jako dodatek do mięsa, który jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w witaminy.
Alergeny w dżemie z żurawiny
Lista alergenów dla dżemu z żurawiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z żurawiny
Wartości odżywcze dżemu z żurawiny
To zdrowa opcja, jednak zawiera dość sporo cukru, więc nie powinno się go jeść w zbyt dużej ilości.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.