Daquas

Opublikowano: 10.05.2022 r., 7:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezowy tort daquas na talerzyku
Daquas
Daquas to wspaniały pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Beza z kremem kajmakowym z dodatkiem orzechów jest wyrazista w smaku i świetnie sprawdzi się podana z kawą lub herbatą.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 140 min
588 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Białko jajka (8 szt.)
  • Cukier (340 g)
  • Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Kawa rozpuszczalna - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Kajmak (150 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na daquas krok po kroku

W misce umieść białka jaj. Ubij na sztywną pianę.

Wsyp cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko.

Masę podziel na dwie części.

Na papierze do pieczenia narysuj okręgi i wyłóż na nie bezę.

Wierzch posyp posiekanymi orzechami.

Piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku przez 15 minut.

Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 2 godziny.

Wystudź bezę.

Do miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone, kawę rozpuszczalną i zmiksuj na sztywną pianę.

Dodaj masę kajmakową i wymieszaj delikatnie.

Bezę przełóż kremem z dodatkiem posiekanych orzechów.

Jak oceniasz przepis na daquas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat daquas

Daquas to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Krem do tortu bezowego z dodatkiem masy kajmakowej jest wyrazisty w smaku i jest dobrą odmianą dla tradycyjnej bezy z owocami. Przepis na daquas jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia bezy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, orzechy włoskie, kawa rozpuszczalna, mascarpone, śmietana kremówka, kajmak.

Jak zrobić daquas? W misce umieść białka jaj. Ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko. Masę podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia narysuj okręgi i wyłóż na nie bezę. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Piecz w nagrzanym d0 150 stopni piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 2 godziny. Wystudź bezę. Do miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone, kawę rozpuszczalną i zmiksuj na sztywną pianę. Dodaj masę kajmakową i wymieszaj delikatnie. Bezę przełóż kremem z dodatkiem posiekanych orzechów.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie.

Podsumowując pyszny tort bezowy to idealny pomysł na urodziny lub na imprezę. Najlepszy tort bezowy jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Do ciasta można dodać także owoce lub startą czekoladę.

Alergeny w daquas

Lista alergenów dla daquas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • kajmak
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze daquas

na 100g gotowej potrawy

Daquas to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru, który podnosi szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
336.29
588.50
Białko (g)
5.57
9.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
30.43
53.25
Węglowodany przyswajalne (g)
29.56
51.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
22.03
38.55
Tłuszcze nasycone (g)
15.35
26.86
Tłuszcze nienasycone (g)
6.68
11.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina C (mg)
0.44
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
45.75
80.07
Wapń (mg)
61.52
107.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny daquas 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania daquas

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
340 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 340 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Kawa rozpuszczalna
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 40 g
Kajmak
150 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 150 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Koszt składników
84.50