Daquas
- Białko jajka (8 szt.)
- Cukier (340 g)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Mascarpone (300 g)
- Kawa rozpuszczalna - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Kajmak (150 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
Przepis na daquas krok po kroku
W misce umieść białka jaj. Ubij na sztywną pianę.
Wsyp cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.
Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko.
Masę podziel na dwie części.
Na papierze do pieczenia narysuj okręgi i wyłóż na nie bezę.
Wierzch posyp posiekanymi orzechami.
Piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku przez 15 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 2 godziny.
Wystudź bezę.
Do miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone, kawę rozpuszczalną i zmiksuj na sztywną pianę.
Dodaj masę kajmakową i wymieszaj delikatnie.
Bezę przełóż kremem z dodatkiem posiekanych orzechów.
-
Szyszki
-
Ciasto krówkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Malinowa księżniczka
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Szyszka z ryżu preparowanego
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Mazurek kajmakowy
-
Kostka alpejska
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Wafle z kajmakiem
-
Ciasto z masą krówkową
-
Ciasto z kajmakiem
-
Sernik z masą kajmakową
-
Dania z kajmakiem
Więcej informacji na temat daquas
Daquas to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Krem do tortu bezowego z dodatkiem masy kajmakowej jest wyrazisty w smaku i jest dobrą odmianą dla tradycyjnej bezy z owocami. Przepis na daquas jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia bezy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, orzechy włoskie, kawa rozpuszczalna, mascarpone, śmietana kremówka, kajmak.
Jak zrobić daquas? W misce umieść białka jaj. Ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko. Masę podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia narysuj okręgi i wyłóż na nie bezę. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Piecz w nagrzanym d0 150 stopni piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 2 godziny. Wystudź bezę. Do miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone, kawę rozpuszczalną i zmiksuj na sztywną pianę. Dodaj masę kajmakową i wymieszaj delikatnie. Bezę przełóż kremem z dodatkiem posiekanych orzechów.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie.
Podsumowując pyszny tort bezowy to idealny pomysł na urodziny lub na imprezę. Najlepszy tort bezowy jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Do ciasta można dodać także owoce lub startą czekoladę.
Alergeny w daquas
Lista alergenów dla daquas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- kajmak
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze daquas
Daquas to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru, który podnosi szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.