Dakgangjeong
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Olej sezamowy (30 ml)
- Sos sojowy (30 ml)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Ketchup (25 g)
- Miód (25 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Sezam nasiona (45 g)
Przepis na dakgangjeong krok po kroku
Mięso pokrój w paseczki.
Mięso oprósz solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Jajko wbij do miseczki, a następnie każdy kawałek dokładnie w nim zamocz.
Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki kurczaka na złoto.
Mięso odłóż na talerzyk.
W misce zmieszaj pozostałe składniki, by utworzyły sos.
Wlej sos na patelnię i zagotuj. Następnie dodaj do niego kawałki kurczaka, podgrzej przez kilka minut.
Gotowego kurczaka podawaj z sezamem.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat dakgangjeong
Dakgangjeong to inaczej niezwykle smaczny i popularny przepis na kurczaka po koreańsku. Ten przepis pozwoli Ci go przygotować w kilka chwil w Twojej kuchni.
Przepis na dakgangjeong to doskonały pomysł na smaczne danie kuchni koreańskiej, które zrobisz w kilka chwil. Dowiesz się z niego, jak się robi naprawdę fantastyczne danie. Łączy się w nim to, co najlepsze w kuchni koreańskiej. Słodko pikantny aromat i chrupiąca panierka. Ten kurczak jest tak dobry, że skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. To danie bardzo ciekawe, a przy tym naprawdę proste. To danie ma wszystko, co typowe dla kuchni orientu, wspaniały smak, klejącą teksturę i cudowny zapach, który sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wszystko dzięki wspaniałemu połączeniu aromatycznych przypraw i świeżego mięsa. Dodatek sosu sojowego i rybnego dopełnia całość kompozycji smakowej. To danie jest tak pyszne, że przekona do siebie każdego. Smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji, a można je odtworzyć we własnej kuchni. Można również zastąpić kurczaka indykiem, który jest równie delikatny i chudy. Drób to świetny wybór do tego typu dań, ze względu na mały udział tłuszczu, a naprawdę spory białka. W porównaniu do czerwonego mięsa jest on znacznie lepszy dla zdrowia, zwłaszcza dla układu krwionośnego. W dodatku ma bardzo delikatny smak, więc wspaniale współgra ze wszystkimi przyprawami. W tym przepisie nie ma konieczności marynowania mięsa, a całe przygotowanie zabiera tylko kilka chwil.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dakgangjeong, by było pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Całość świetnie sprawdzi się na obiad, zwłaszcza połączona z ryżem lub makaronem i warzywami. To dobry pomysł na urozmaicenie swojego codziennego menu. Kluczem do uzyskania tak ciekawego smaku są odpowiednie przyprawy. Jednak nie trzeba się po nie udawać aż do azjatyckich krajów, wystarczy połączyć te, które są łatwo dostępne również w Polsce, by stworzyć naprawdę ciekawą potrawę. To idealny pomysł na zrobienie efektownego dania przy małym nakładzie pracy. To danie jest idealnym odwzorowaniem bardzo popularnej potrawy, która można zamówić w większości azjatyckich restauracji.
Alergeny w dakgangjeong
Lista alergenów dla Dakgangjeong przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze dakgangjeong
To opcja, która dostarcza sporo kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(204g)
Węglowodany
(204g)
Tłuszcze
(204g)
Witaminy
(204g)
Składniki mineralne
(204g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.