Cukinia w bułce tartej
- Cukinia (600 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 4 łyżki (48 g)
- Bułka tarta - 4 łyżki (48 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na cukinię w bułce tartej krok po kroku
Cukinie umyj i odkrój końcówki.
Całą cukinię pokrój w plastry grubości około 5 mm.
Plasterki rozłóż na desce i oprósz solą z obu stron. Przełóż na talerz i pozostaw na 25 minut.
W tym czasie wsyp bułkę tartą do głębokiego talerza.
W drugim talerzu wymieszaj mąkę, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki pieprzu ziołowego.
Do trzeciego talerza wbij jajka i je roztrzep z pomocą widelca.
Cukinię wytrzyj ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynu.
Na patelni rozgrzej olej.
Każdy plasterek obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Więcej informacji na temat cukinii w bułce tartej
Cukinia w bułce tartej to nic innego jak panierowane, smażone warzywa. Takie warzywne kotleciki będą świetnym i zaskakującym daniem na obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cukinię w bułce tartej, to należy zacząć od przygotowania warzywa. Dokładnie je umyj, odkrój końcówki i pokrój w plastry. Najlepsze będą nie grubsze niż 1 cm, ale najlepiej smakują takie o grubości 5 mm. Każdy plasterek dokładnie oprósz solą i odłóż na 25 minut. Ten zabieg spowoduje, że cukinia straci trochę na swojej jędrności poprzez utratę wody i tym samym będzie bardziej miękka. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę z przyprawami. W następny talerz wsyp bułkę tartą, a w trzeci talerz wbij jajka. Plastry cukinii obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. Teraz wystarczy cukinię usmażyć. Smażone cukinie rozkładaj jedna obok drugiej, by za bardzo nie zwilgotniały.
Tak przygotowana cukinia to będzie świetny pomysł na przekąskę. Ten prosty przepis możecie wzbogacić o np. sos czosnkowy lub po prostu ketchup.
Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Pieczarki są najbardziej popularnymi grzybami. Pomimo że składają się w ponad 90% z wody, to zawierają dużo witamin z grupy B. Udowodniono, że składniki takie jak lektyny oraz tyrozynaza zawarte w pieczarkach mają działanie przeciwnowotworowe. Chociaż w kuchni polskiej najczęściej przygotowywane są na ciepło, to również można je spożywać w formie surowej.
Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.
Przepis na cukinię w bułce tartej to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę w warzywa. Jeśli jest to dodatkowo łatwe w przygotowaniu i pyszne w smaku to nie ma już nic lepszego.
Alergeny w cukinii w bułce tartej
Lista alergenów dla cukinii w bułce tartej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze cukinii w bułce tartej
100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.