Ciasto z makiem i jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - niepełna szklanka (150 g)
- Jabłko - 5 małych sztuk (500 g)
- Mak niebieski (200 g)
- Masa krówkowa (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Orzechy włoskie (120 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Jogurt naturalny 2% (120 g)
Przepis na ciasto z makiem i jabłkami krok po kroku
Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na białą pianę.
Dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko.
Obierz jabłka i pokrój w kostkę.
Dodaj do ciasta jabłka i mak.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj środek masą kajmakową.
Ubij śmietanę kremówkę i wyłóż na wierzch ciasta.
Śmietanę udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat ciasta z makiem i jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami to sprawdzony przepis na pyszny deser do kawy i herbaty podczas spotkań w gronie rodziny. Przepis na ciasto z makiem i jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, jajka, olej, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, cukier, jabłka, mak niebieski, masa kajmakowa, śmietana kremówka, orzechy włoskie.
Jak zrobić ciasto z makiem i jabłkami? Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na białą pianę. Dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta jabłka i mak. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Wystudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj środek masą kajmakową. Ubij śmietanę kremówkę i wyłóż na wierzch ciasta. Śmietanę udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Jabłka to bardzo popularne na całym świecie owoce, dostępne przez cały rok. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując łatwe do zrobienia ciasto jest dobre jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pomysł na ciasto wykorzystać możesz nie tylko na święta. Ciasto możesz wzbogacić dodatkiem korzennych przypraw. Pyszne ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w cieście z makiem i jabłkami
Lista alergenów dla ciasta z makiem i jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- masa krówkowa
- Śmietanka kremowa 30%
- Jogurt naturalny 2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta z makiem i jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami to kaloryczny wypiek. Zawiera dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Tego typu wypieki powinny być spożywane przez nas nie częściej niż dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.