Ciasto dupa pawiana

Opublikowano: 08.02.2023 r., 16:47 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe ciasto przekładane dżemem
Ciasto dupa pawiana
Jeśli kochasz słodkie wypieki, to koniecznie musisz spróbować ciasta dupa pawiana! Ten przepis jest uważany za jeden z najlepszych, a smak tego ciasta rozpieści Twoje kubki smakowe. W dodatku przygotowanie go jest łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach podczas przyjęcia lub będzie doskonałym deserem do kawy. Nie czekaj dłużej i spróbuj tego przepisu już dziś!
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Czas ubijania 25 min
246 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 24 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (90 g)
  • Cukier drobny - 3 łyżki (75 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka (4 g)
  • Sól - szczypta (1 g)
  • Sok z cytryny - łyżeczka (6 ml)
  • Cukier - łyżka (15 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (600 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1,5 szklanki (330 g)
  • Galaretka - 5 opakowań (375 g)
  • Ciepłe lody - opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, szpatułka, łyżka, blacha do pieczenia 23x33

Przepis na ciasto dupa pawiana krok po kroku

Przygotuj blachę o rozmiarach 23 × 33 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Przygotuj biszkopt. W tym celu białka jajek oddziel od żółtek. Białka wrzuć do misy miksera i dodaj szczyptę soli. Ubij na wysokich obrotach na dość sztywną pianę. Następnie dosyp pod koniec ubijania cukier – łyżka po łyżce, by stopniowo się rozpuszczał. Kolejno zwolnij obroty miksera na średnie i dodawaj po jednym żółtku, dodając następne dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się już z masą. Wyłącz mikser. Proszek do pieczenia przesiej z mąką, dodaj do ubitej masy i delikatnie ją mieszaj już ręcznie, za pomocą szpatułki, tylko do czasu połączenia się składników. Przelej masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 170 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piecz biszkopt przez 20-25 minut, do czasu tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika i zrzuć ją z wysokości ok. 50 cm na ziemię. Wyciągnij biszkopt z blachy i odstaw na kratkę do ostudzenia. Następnie zrób poncz - wymieszaj ze sobą ciepłą wodę, sok z cytryny i łyżeczkę cukru i tak przygotowaną mieszanka nasącz biszkopt.

Przygotuj piankę. W tym celu wcześniej rozpuść 2 galaretki pomarańczowe w 150 ml wrzątku, odstaw do ostudzenia. Kolejno w misie miksera zmiksuj ze sobą śmietankę kremówkę oraz serki homogenizowane. Miksuj kilka minut, do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodaj ostudzoną galaretkę i krótko miksuj.

Na ostudzony i nasączony biszkopt powykładaj 24 sztuki mini ciepłych lodów (już bez tych wafelkowych spodów).

Delikatnie wylej masę piankową na ciepłe lody wyłożone na biszkopcie, wyrównaj. Schowaj ciasto do lodówki, by stężało.

W międzyczasie pozostałe 3 galaretki pomarańczowe rozpuść w 1350 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a potem w lodówce do lekkiego stężenia. Już tężejącą galaretkę wylej delikatnie na wierzch już stężałej pianki. Schowaj ciasto do lodówki, by całkowicie stężało (najlepiej na całą noc). Po całkowitym stężeniu pokrój na kawałki. Smacznego!

Jak oceniasz przepis na ciasto dupa pawiana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta dupa pawiana

Ciasto dupa pawiana to przepyszny deser, który z pewnością zadowoli każdego łasucha. To idealny pomysł na deser do kawy lub herbaty. Ten najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto dupa pawiana jest bardzo łatwy do wykonania, a składniki są łatwo dostępne w sklepie spożywczym. To ciasto to połączenie kruchego ciasta, aksamitnej kremówki i słodkiej polewy. Jest to doskonały wybór dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem czekolady i orzechów. Ciasto dupa pawiana to doskonały sposób na zakończenie udanego posiłku lub na uprzyjemnienie popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Spróbuj tego przepisu na ciasto dupa pawiana, a na pewno nie będziesz żałować!

Ciasto Dupa Pawiana to niezwykle kuszące w smaku ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty. Jak zrobić to pyszne ciasto? Wystarczy przygotować mąkę, cukier, jajka, masło oraz kakao. Składniki należy połączyć, a następnie wylać ciasto na blaszkę i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu ciasto przybiera kształt pawia, co dodaje mu niepowtarzalnego uroku. Ciasto Dupa Pawiana to nie tylko przepis na smaczne ciasto, ale także dobry sposób na poprawienie nastroju i zaskoczenie gości. Spróbuj i przekonaj się sam, jak wspaniałe może być to ciasto!

Ciasto Dupa Pawiana to niezwykle kuszące w smaku ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty. Jak zrobić to pyszne ciasto? Wystarczy przygotować mąkę, cukier, jajka, masło oraz kakao. Składniki należy połączyć, a następnie wylać ciasto na blaszkę i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu ciasto przybiera kształt pawia, co dodaje mu niepowtarzalnego uroku. Ciasto Dupa Pawiana to nie tylko przepis na smaczne ciasto, ale także dobry sposób na poprawienie nastroju i zaskoczenie gości. Spróbuj i przekonaj się sam, jak wspaniałe może być to ciasto!

Jeśli kochasz słodkie wypieki, to koniecznie musisz spróbować ciasta dupa pawiana! Ten przepis jest uważany za jeden z najlepszych, a smak tego ciasta rozpieści Twoje kubki smakowe. W dodatku przygotowanie go jest łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach podczas przyjęcia lub będzie doskonałym deserem do kawy. Nie czekaj dłużej i spróbuj tego przepisu już dziś!

Alergeny w cieście dupa pawiana

Lista alergenów dla ciasta dupa pawiana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • ciepłe lody
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciepłe lody
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciepłe lody

Wartości odżywcze ciasta dupa pawiana

na 100g gotowej potrawy

Przepis na ciasto dupa pawiana z pewnością nie należy do najzdrowszych, ze względu na dużą ilość cukru i tłuszczu w składnikach, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką "grzeszną" przekąskę. .

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
246.12
246.12
Białko (g)
9.39
9.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.67
34.67
Węglowodany przyswajalne (g)
34.51
34.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.16
Brak danych dla: ciepłe lody.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.55
7.55
Tłuszcze nasycone (g)
6.25
6.25
Cholesterol (mg)
55.25
55.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciepłe lody.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
54.69
54.69
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dupa pawiana 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta dupa pawiana

Koszt składników
1123.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
90 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 90 g
Cukier drobny
75 g
3 łyżki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 75 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Sok z cytryny
6 ml
łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Cukier
15 g
łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Serek homogenizowany waniliowy
600 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 5
7.71
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
330 g
1,5 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.95
Za 330 g
Galaretka
375 g
5 opakowań
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 5
9.00
Za 375 g
Ciepłe lody
200 g
opakowanie
361.00
Za 90,0 g
Liczba opakowań 3
802.22
Za 200 g
Koszt składników
1123.90