Ciastka brownie
- Masło (30 g)
- Czekolada gorzka (50 g)
- Czekolada mleczna (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (25 g)
- Proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki (2 g)
Przepis na ciastka brownie krok po kroku
W rondelku roztop masło, dodaj kostki czekolady (50 g) i mieszaj do całkowitego roztopienia i połączenia składników.
Jajko wbij do miski i ubij z ksylitolem na puszystą masę.
Połącz masę czekoladową z masą jajeczną, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Jajka ubijać z dodatkiem cukru przez ok. 5 - 7 minut na puszystą masę.
Pozostałą czekoladę posiekaj i dodaj do masy.
Na blachę wyłożoną papierem łyżką wykładaj porcje ciasta, formując ciasteczka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciastek brownie
Ciastka brownie to pyszne, czekoladowe ciasteczka, jedne z najbardziej popularnych i lubianych na całym świecie. Mają intensywny kakaowy smak, są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie sprawdzą się na podwieczorek, deser, czy przekąskę na wynos, a także jako coś słodkiego podczas imprez, czy przyjęć. Uwielbiają je również dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka brownie, aby były naprawdę najlepsze, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą niezbędne do ich przygotowania to masło, jajka, mąka, cukier, czekolada oraz proszek do pieczenia. Z tych kilku tanich i łatwo dostępnych produktów w mgnieniu oka powstają smaczne, mocno czekoladowe ciasteczka. Jeśli chcesz przygotować je w nieco zdrowszej wersji, masło możesz zastąpić olejem roślinnym, na przykład rzepakowym, cukier ksylitolem lub erytrytolem oraz wykorzystać mąkę w wyższym typie, czyli wyższej zawartości błonnika i składników mineralnych. Warto wybrać czekoladę gorzką i wymieszać ją częściowo z czekoladą mleczną. Możesz też całkowicie zrezygnować z czekolady i wykorzystać po prostu dobre, naturalne, niesłodzone kakao, wiele osób w ciastkach brownie najlepiej ceni jednak miękkie, płynne kawałki roztopionej czekolady. Przepis na ciastka brownie jest bardzo prosty, szybki i na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego, czy cukierniczego. Wystarczy rozpuścić w rondelku masło z czekoladą, ubić jajka z cukrem lub słodzikiem i wszystkie masy wymieszać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać pokruszoną czekoladę. To wszystko! Po uformowaniu okrągłych ciasteczek wystarczy wstawić je do piekarnika na około 10 minut. Jak widzisz to nic skomplikowanego. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na czekoladowe ciasteczka brownie z kawałkami czekolady.
Alergeny w ciastkach brownie
Lista alergenów dla ciastek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada mleczna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciastek brownie
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i niższą kaloryczność.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.