Ciastka brownie

Opublikowano: 02.02.2023 r., 11:28 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasteczka brownie na stole
Ciasteczka brownie
Poznaj przepis na pyszne, domowe ciasta brownie bez dodatku cukru.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 10 min
82 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (30 g)
  • Czekolada gorzka (50 g)
  • Czekolada mleczna (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (25 g)
  • Proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki (2 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, rózga, miska, rondelek, blacha

Przepis na ciastka brownie krok po kroku

W rondelku roztop masło, dodaj kostki czekolady (50 g) i mieszaj do całkowitego roztopienia i połączenia składników.

Jajko wbij do miski i ubij z ksylitolem na puszystą masę.

Połącz masę czekoladową z masą jajeczną, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Jajka ubijać z dodatkiem cukru przez ok. 5 - 7 minut na puszystą masę.

Pozostałą czekoladę posiekaj i dodaj do masy.

Na blachę wyłożoną papierem łyżką wykładaj porcje ciasta, formując ciasteczka.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.

Jak oceniasz przepis na ciastka brownie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat ciastek brownie

Ciastka brownie to pyszne, czekoladowe ciasteczka, jedne z najbardziej popularnych i lubianych na całym świecie. Mają intensywny kakaowy smak, są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie sprawdzą się na podwieczorek, deser, czy przekąskę na wynos, a także jako coś słodkiego podczas imprez, czy przyjęć. Uwielbiają je również dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka brownie, aby były naprawdę najlepsze, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą niezbędne do ich przygotowania to masło, jajka, mąka, cukier, czekolada oraz proszek do pieczenia. Z tych kilku tanich i łatwo dostępnych produktów w mgnieniu oka powstają smaczne, mocno czekoladowe ciasteczka. Jeśli chcesz przygotować je w nieco zdrowszej wersji, masło możesz zastąpić olejem roślinnym, na przykład rzepakowym, cukier ksylitolem lub erytrytolem oraz wykorzystać mąkę w wyższym typie, czyli wyższej zawartości błonnika i składników mineralnych. Warto wybrać czekoladę gorzką i wymieszać ją częściowo z czekoladą mleczną. Możesz też całkowicie zrezygnować z czekolady i wykorzystać po prostu dobre, naturalne, niesłodzone kakao, wiele osób w ciastkach brownie najlepiej ceni jednak miękkie, płynne kawałki roztopionej czekolady. Przepis na ciastka brownie jest bardzo prosty, szybki i na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego, czy cukierniczego. Wystarczy rozpuścić w rondelku masło z czekoladą, ubić jajka z cukrem lub słodzikiem i wszystkie masy wymieszać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać pokruszoną czekoladę. To wszystko! Po uformowaniu okrągłych ciasteczek wystarczy wstawić je do piekarnika na około 10 minut. Jak widzisz to nic skomplikowanego. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na czekoladowe ciasteczka brownie z kawałkami czekolady.

Alergeny w ciastkach brownie

Lista alergenów dla ciastek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciastek brownie

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i niższą kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
414.06
82.81
Białko (g)
11.37
2.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
45.81
9.16
Węglowodany przyswajalne (g)
43.53
8.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.28
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
25.39
5.08
Tłuszcze nasycone (g)
16.80
3.36
Tłuszcze nienasycone (g)
8.58
1.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.29
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
112.54
22.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
128.65
25.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.01
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
126.51
25.30
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
0.18
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.77
4.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
49.19
9.84
Potas (mg)
312.04
62.41
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
101.15
20.23
Fosfor (mg)
205.75
41.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
54.07
10.81
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.72
0.54
Cynk (mg)
1.39
0.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.38
0.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek brownie 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek brownie

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Czekolada mleczna
50 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
25 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Proszek do pieczenia
2 g
1/4 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Koszt składników
45.10