Ciasteczka z nutellą
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (150 g)
- Proszek do pieczenia (40 g)
Przepis na ciasteczka z nutellą krok po kroku
W malakserze umieść mąkę pszenną, jajka, masło, nutellę i proszek do pieczenia, rozdrobnij do połączenia składników.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5 cm.
Stemplami do ciastek wykrawaj kształty, układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.
Ciasta wystudź i przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Pieguski
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Cantuccini
-
Ciastka na Boże Narodzenie
Więcej informacji na temat ciasteczek z nutellą
Ciasteczka z nutellą to wspaniały pomysł na najlepsze ciastka dla dzieci. Łatwe i szybkie do zrobienia kruche ciastka przygotujesz w niespełna 30 minut. Do zrobienia ciastek możesz wykorzystać także domową nutellę, ciastka będą zawierały mniej tłuszczów utwardzonych, które mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Przepis na ciasteczka z nutellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, nutella, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasteczka z nutellą? W malakserze umieść mąkę pszenną, jajka, masło, nutellę i proszek do pieczenia, rozdrobnij do połączenia składników. Ciasto w razie potrzeby podsypuj mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm. Stemplami do ciastek wykrawaj kształty, układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Ciasta wystudź i przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.
Krem czekoladowy Nutella jest wyrobem zawierającym bardzo dużą ilość cukru i tłuszczu palmowego. Powinien występować w naszej diecie możliwie jak najrzadziej w jak najmniejszej ilości. Zawartość orzechów w kremie jest bardzo mała, w porównaniu do tego, co obiecuje reklama produktu. Warto zamienić Nutellę na zdrowszy krem czekoladowy. Można go przygotować w domu na bazie oleju kokosowego i czekolady gorzkiej lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ciekawym pomysłem jest także połączenia masła orzechowego z kakao i ksylitolem, które świetnie sprawdzi się do wypieku ciastek. Jajka użyte do przygotowania ciasteczek są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne ciasteczka z nutellą świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Pokruszone ciasteczka można wykorzystać jako posypkę go jogurtu z owocami lub do naleśników. Ciasteczka można przechowywać przez ponad tydzień w szczelnym pojemniku.
Alergeny w ciasteczkach z nutellą
Lista alergenów dla ciasteczek z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- krem czekoladowy typu nutella
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze ciasteczek z nutellą
Ciasteczka z nutellą to słodki wypiek domowy. Nutella nie jest kremem, który powinniśmy często spożywać. Nie dajmy zwieść się reklamom, krem czekoladowy zawiera prawie sam cukier i tłuszcz, a orzechy stanowią zaledwie kilka procent.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.