Ciasteczka z nutellą

Opublikowano: 12.01.2022 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nutellowe ciasteczka na półmisku
Ciasteczka z nutellą
Ciasteczka z nutellą to doskonała propozycja na szybkie ciastka czekoladowe. Ciasteczka możesz przygotować razem z dziećmi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
367 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (150 g)
  • Proszek do pieczenia (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, malakser, blacha

Przepis na ciasteczka z nutellą krok po kroku

W malakserze umieść mąkę pszenną, jajka, masło, nutellę i proszek do pieczenia, rozdrobnij do połączenia składników.

Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5 cm.

Stemplami do ciastek wykrawaj kształty, układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.

Ciasta wystudź i przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek z nutellą

Ciasteczka z nutellą to wspaniały pomysł na najlepsze ciastka dla dzieci. Łatwe i szybkie do zrobienia kruche ciastka przygotujesz w niespełna 30 minut. Do zrobienia ciastek możesz wykorzystać także domową nutellę, ciastka będą zawierały mniej tłuszczów utwardzonych, które mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Przepis na ciasteczka z nutellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, nutella, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasteczka z nutellą? W malakserze umieść mąkę pszenną, jajka, masło, nutellę i proszek do pieczenia, rozdrobnij do połączenia składników. Ciasto w razie potrzeby podsypuj mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5 cm. Stemplami do ciastek wykrawaj kształty, układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Ciasta wystudź i przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.

Krem czekoladowy Nutella jest wyrobem zawierającym bardzo dużą ilość cukru i tłuszczu palmowego. Powinien występować w naszej diecie możliwie jak najrzadziej w jak najmniejszej ilości. Zawartość orzechów w kremie jest bardzo mała, w porównaniu do tego, co obiecuje reklama produktu. Warto zamienić Nutellę na zdrowszy krem czekoladowy. Można go przygotować w domu na bazie oleju kokosowego i czekolady gorzkiej lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ciekawym pomysłem jest także połączenia masła orzechowego z kakao i ksylitolem, które świetnie sprawdzi się do wypieku ciastek. Jajka użyte do przygotowania ciasteczek są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne ciasteczka z nutellą świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Pokruszone ciasteczka można wykorzystać jako posypkę go jogurtu z owocami lub do naleśników. Ciasteczka można przechowywać przez ponad tydzień w szczelnym pojemniku.

Alergeny w ciasteczkach z nutellą

Lista alergenów dla ciasteczek z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Wartości odżywcze ciasteczek z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka z nutellą to słodki wypiek domowy. Nutella nie jest kremem, który powinniśmy często spożywać. Nie dajmy zwieść się reklamom, krem czekoladowy zawiera prawie sam cukier i tłuszcz, a orzechy stanowią zaledwie kilka procent.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
432.29
367.45
Białko (g)
8.99
7.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
44.93
38.19
Węglowodany przyswajalne (g)
43.94
37.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
24.89
21.16
Tłuszcze nasycone (g)
18.34
15.58
Tłuszcze nienasycone (g)
6.56
5.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.08
Tiamina (mg)
0.44
0.38
Ryboflawina (mg)
0.29
0.24
Niacyna (mg)
3.01
2.56
Foliany (µg (mcg))
78.21
66.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
31.97
27.17
Potas (mg)
595.37
506.06
Wapń (mg)
231.16
196.48
Fosfor (mg)
415.27
352.98
Magnez (mg)
29.82
25.35
Żelazo (mg)
3.78
3.21
Cynk (mg)
0.86
0.73
Miedź (mg)
0.18
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z nutellą 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek z nutellą

Koszt składników
26.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Krem czekoladowy typu nutella
150 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 150 g
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Koszt składników
26.20