Cannelloni wegetariańskie
- Makaron cannelloni (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Papryka czerwona (300 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Dynia (200 g)
- Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Masło (50 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Ser cheddar (100 g)
Przepis na cannelloni wegetariańskie krok po kroku
Cukinię pokrój w drobną kostkę, z papryki wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę.
Dynie pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i skrop olejem rzepakowym, upiecz w piekarniku do miękkości. Wydrąż i widelcem rozdrobnij miąższ.
Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem ziołowym, wbij jajka i wymieszaj dokładnie.
Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój w kostkę.
Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj pomidory i bulion warzywny i wymieszaj.
Rurki makaronu faszeruj warzywami i układaj w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch wyłóż pomidory z bulionem.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
Na koniec posyp żółtym serem cheddar i wstaw do piekarnika, aby się rozpuścił.
Więcej informacji na temat cannelloni wegetariańskiego
Cannelloni wegetariańskie to doskonała propozycja na jarskie danie. Możesz je podać na obiad albo podczas imprezy ze znajomymi. Dobre rurki makaronowe w sosie przygotujesz z następujących produktów spożywczych: makaron cannelloni, cukinia, dynia, cebula, papryka, jajko, bulion warzywny, ser cheddar, masło i olej rzepakowy, oraz sól i pieprz ziołowy. Przepis na cannelloni wegetariańskie jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować.
Jak zrobić cannelloni wegetariańskie? Cukinię pokrój w drobną kostkę, z papryki wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę. Dynie pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i skrop olejem rzepakowym, upiecz w piekarniku do miękkości. Wydrąż i widelcem rozdrobnij miąższ. Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem ziołowym, wbij jajka i wymieszaj dokładnie. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj pomidory i bulion warzywny i wymieszaj. Rurki makaronu faszeruj warzywami i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłóż pomidory z bulionem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Na koniec posyp żółtym serem cheddar i wstaw do piekarnika aby się rozpuścił.
Cukinia ma różne kształty i odmiany, są cukinie żółte, zielone, podłużne i okrągłe. Dorastają one do naprawdę dużych rozmiarów, potrafi mierzyć nawet 50 cm. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, której w okresie letnim jest pod dostatkiem. Cukinia jest źródłem witamin (C, K, PP) i składników mineralnych (potas, magnez, żelazo), jest warzywem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom.
Podsumowując pomysł na pyszne danie z warzywami to doskonała propozycja na obiad. Cannelloni to rurki makaronowe, które możesz podawać z serem na wierzchu i koniecznie upiecz je w sosie aby były miękkie. Możesz je faszerować dowolnymi warzywami, które akurat znajdują się w Twojej lodówce.
Alergeny w cannelloni wegetariańskim
Lista alergenów dla cannelloni wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron cannelloni
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser cheddar
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze cannelloni wegetariańskiego
Cannelloni warzywne to świetna propozycja na jarskie danie. Dania bez mięsny powinny zastępować w naszej diecie przynajmniej 2-3 posiłki w tygodniu z dodatkiem mięsa. Warzywa mają dużo błonnika i sprawiają, że czujemy się dłużej syci.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.