Bułgarski chłodnik
- Ogórek - 2 sztuki (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Koperek - 1 pęczek (30 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 1 opakowanie (400 g)
Przepis na bułgarskiego chłodnika krok po kroku
Ogórki umyj i obierz ze skóry, a następnie pokrój w plastry.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Zostaw chłodnik w lodówce na kilka godzin.
Danie podawaj obficie posypane posiekanym koperkiem.
-
Chłodnik
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik litewski
-
Chłodnik z buraka
-
Chłodnik koperkowy
-
Chłodnik ogórkowy
-
Chłodnik z buraczków
-
Salmorejo
-
Chłodnik na zimno
-
Chłodnik biały
-
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
-
Chłodnik pomidorowy
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Chłodnik na maślance
-
Chłodnik z awokado
-
Chłodnik thermomix
-
Chłodnik
Więcej informacji na temat bułgarskiego chłodnika
Bułgarski chłodnik to rodzaj zupy podawanej na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.
Poznaj mój smaczny przepis na bułgarski chłodnik, który przygotujesz w kilka chwil.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz ogórków, czyli naszego głównego składnika będziesz potrzebować czosnek, koperek i jogurt grecki.
W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu.
Zatem, jak zrobić bułgarski chłodnik?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki, obierz je ze skóry i pokrój w plastry.
Możesz też zetrzeć ogórki na tarce, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Wlej jogurt i dopraw do smaku. Oprócz soli i pieprzu, postaw na aromatyczne przyprawy takie jak koperek czy tymianek.
Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.
Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobre rozwiązanie, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.
Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w upalne dni i wykorzystaj go.
Ten tradycyjny bułgarski chłodnik przygotowywany na bazie ogórków, jogurtu i czosnku możesz urozmaicić dodatkiem grubo posiekanych orzechów włoskich.
Tarator, bo tak ta potrawa nazywa się w Bułgarii to jedno z ulubionych dań tych osób, po które często sięgają nie tylko w ciepłe, upalne dni ale też w ciągu całego roku.
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przygotuj pyszny chłodnik dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w bułgarskim chłodnikiem
Lista alergenów dla bułgarskiego chłodnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze bułgarskiego chłodnika
Zamiast jogurtu greckiego pełnotłustego, śmiało możesz wybrać wersję 0% tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.