Seler - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w selerze oraz jakie alergie mogą powodować.
Seler - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze selera - tabela

Energia i białka

Seler korzeniowy Seler korzeniowy mrożony Seler konserwowy
na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w selerze
Białko 1.50 g 1.50 g 0.57 g
Fenyloalanina b/d b/d b/d

Węglowodany w selerze

Seler korzeniowy Seler korzeniowy mrożony Seler konserwowy
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 9.20 g 9.20 g 7.32 g
Węglowodany przyswajalne 7.40 g 7.40 g 6.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.80 g 1.80 g 1.30 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Seler korzeniowy Seler korzeniowy mrożony Seler konserwowy
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.30 g 0.30 g 0.16 g
Tłuszcze nasycone 0.09 g 0.09 g 0.06 g
Tłuszcze nienasycone 0.21 g 0.21 g 0.10 g
Tłuszcze jednonasycone 0.06 g 0.06 g 0.03 g
Tłuszcze wielonasycone 0.15 g 0.15 g 0.07 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na seler

Seler korzeniowy Seler korzeniowy mrożony Seler konserwowy
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d 17.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.17 mg 0.17 mg 0.06 mg
Witamina B12 b/d b/d b/d
Witamina C 8.00 mg 8.00 mg 2.20 mg
Witamina D b/d b/d b/d
Witamina E b/d b/d 0.22 mg
Retinol b/d b/d b/d
Tiamina 0.05 mg 0.05 mg 0.02 mg
Ryboflawina 0.06 mg 0.06 mg 0.05 mg
Niacyna 0.70 mg 0.70 mg 0.25 mg
Foliany 8.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 25.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d 213.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na seler

Seler korzeniowy Seler korzeniowy mrożony Seler konserwowy
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 100.00 mg 100.00 mg 1011.00 mg
Potas 300.00 mg 300.00 mg 216.00 mg
Wapń 43.00 mg 43.00 mg 35.00 mg
Fosfor 115.00 mg 115.00 mg 20.00 mg
Magnez 20.00 mg 20.00 mg 9.00 mg
Żelazo 0.70 mg 0.70 mg 0.17 mg
Cynk 0.33 mg 0.33 mg 0.11 mg
Miedź 0.07 mg 0.07 mg 0.03 mg
Mangan 0.16 mg 0.16 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170400/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170400/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103662/nutrients

Alergie w selerze

  • Seler korzeniowy - Seler i produkty pochodne
  • Seler korzeniowy mrożony - Seler i produkty pochodne
  • Seler konserwowy - Seler i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z selerem

Przepisy z selerem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto