Jogurt naturalny - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mleko i przetwory mleczne

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w jogurcie naturalnym oraz jakie alergie mogą powodować.
Jogurt naturalny - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze jogurtu naturalnego - tabela

Energia i białka

Jogurt naturalny 2% Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu Jogurt naturalny
na 100 g na 100 g na 100 ml
Białko 4.85 g 5.25 g 5.73 g
Fenyloalanina b/d 0.27 mg b/d

Węglowodany w jogurcie naturalnym

Jogurt naturalny 2% Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu Jogurt naturalny
na 100 g na 100 g na 100 ml
Węglowodany 6.61 g 7.04 g 7.68 g
Węglowodany przyswajalne 6.61 g 7.04 g 7.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Jogurt naturalny 2% Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu Jogurt naturalny
na 100 g na 100 g na 100 ml
Tłuszcz 2.20 g 1.55 g 0.18 g
Tłuszcze nasycone 2.20 g 1.08 g 0.12 g
Tłuszcze nienasycone 0.00 g 0.47 g 0.06 g
Tłuszcze jednonasycone b/d 0.43 g 0.05 g
Tłuszcze wielonasycone b/d 0.04 g 0.01 g
Tłuszcze trans 0.00 g b/d b/d
Cholesterol 11.00 mg 6.00 mg 2.00 mg

Witaminy w przepisie na jogurt naturalny

Jogurt naturalny 2% Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu Jogurt naturalny
na 100 g na 100 g na 100 ml
Witamina A b/d 14.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg)
Witamina B6 b/d 0.05 mg 0.05 mg
Witamina B12 b/d 0.00 µg (mcg) 0.61 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.80 mg 0.90 mg
Witamina D b/d 0.00 µg (mcg) 1.20 µg (mcg)
Witamina E b/d 0.03 mg 0.00 mg
Retinol b/d 14.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg)
Tiamina b/d 0.04 mg 0.05 mg
Ryboflawina b/d 0.21 mg 0.23 mg
Niacyna b/d 0.11 mg 0.12 mg
Foliany b/d 11.00 µg (mcg) 12.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d 2.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jogurt naturalny

Jogurt naturalny 2% Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu Jogurt naturalny
na 100 g na 100 g na 100 ml
Sód 128.00 mg 70.00 mg 77.00 mg
Potas b/d 234.00 mg 255.00 mg
Wapń 176.00 mg 183.00 mg 199.00 mg
Fosfor b/d 144.00 mg 157.00 mg
Magnez b/d 17.00 mg 19.00 mg
Żelazo 0.00 mg 0.08 mg 0.09 mg
Cynk b/d 0.89 mg 0.97 mg
Miedź b/d 0.01 mg 0.02 mg
Mangan b/d 0.00 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1651012/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097560/nutrients

Alergie w jogurcie naturalnym

  • Jogurt naturalny 2% - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Jogurt naturalny - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z jogurtem naturalnym

Przepisy z jogurtem naturalnym

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z jogurtem naturalnym

pierogi z truskawkami kcal, naleśniki z serem kcal, mizeria kcal, pasta jajeczna kcal, pieczona pierś z kurczaka kcal, chlebek bananowy kcal, filet z kurczaka kcal, owsianka kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto