Cukier - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Cukier, słodkie przetwory, słodycze

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cukrze oraz jakie alergie mogą powodować.
Cukier - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze cukru - tabela

Energia i białka

Cukier Cukier trzcinowy Cukier puder Cukier wanilinowy Ksylitol (cukier brzozowy) Cukier kokosowy Cukier drobny Cukier waniliowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w cukrze
Białko b/d 0.12 g b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Fenyloalanina b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d

Węglowodany w cukrze

Sprawdź, jakie węglowodany ma cukier

Tłuszcze

Cukier Cukier trzcinowy Cukier puder Cukier wanilinowy Ksylitol (cukier brzozowy) Cukier kokosowy Cukier drobny Cukier waniliowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.32 g b/d b/d b/d b/d b/d 0.32 g b/d
Tłuszcze nasycone 0.32 g b/d b/d b/d b/d b/d 0.32 g b/d
Tłuszcze nienasycone b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Tłuszcze jednonasycone b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Tłuszcze wielonasycone b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na cukier

Sprawdź, jakie witaminy ma cukier

Składniki mineralne w przepisie na cukier

Cukier Cukier trzcinowy Cukier puder Cukier wanilinowy Ksylitol (cukier brzozowy) Cukier kokosowy Cukier drobny Cukier waniliowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 1.00 mg 28.00 mg 2.00 mg b/d b/d 125.00 mg 1.00 mg b/d
Potas 2.00 mg 133.00 mg 2.00 mg b/d b/d 875.00 mg 2.00 mg b/d
Wapń 1.00 mg 83.00 mg 1.00 mg b/d b/d 375.00 mg 1.00 mg b/d
Fosfor b/d 4.00 mg b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Magnez b/d 9.00 mg b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Żelazo 0.05 mg 0.71 mg 0.06 mg b/d b/d b/d 0.05 mg b/d
Cynk 0.01 mg 0.03 mg 0.01 mg b/d b/d b/d 0.01 mg b/d
Miedź 0.01 mg 0.05 mg 0.01 mg b/d b/d b/d 0.01 mg b/d
Mangan b/d 0.06 mg b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103932/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103932/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w cukrze

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z cukrem

Przepisy z cukrem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto