Cukier - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cukrze oraz jakie alergie mogą powodować.
Cukier - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Cukier, słodkie przetwory, słodycze

Wartości odżywcze cukru - tabela

Energia i białka

CukierCukier trzcinowyCukier puderCukier wanilinowyKsylitol (cukier brzozowy)Cukier kokosowyCukier drobnyCukier waniliowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Białko0.00 g0.12 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g
Fenyloalanina0.00 mgb/d0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg

Węglowodany w cukrze

CukierCukier trzcinowyCukier puderCukier wanilinowyKsylitol (cukier brzozowy)Cukier kokosowyCukier drobnyCukier waniliowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Węglowodany99.60 g98.09 g99.77 g100.00 g100.00 g100.00 g99.60 g100.00 g
Węglowodany przyswajalne99.60 g98.09 g99.77 g100.00 g100.00 g100.00 g99.60 g100.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g
Sacharoza (cukier)b/d94.56 gb/d100.00 gb/db/db/d100.00 g
Glukozab/d1.35 g0.00 g0.00 gb/db/db/d0.00 g
Fruktozab/d1.11 g0.00 g0.00 gb/db/db/d0.00 g
Skrobiab/db/d1.26 g0.00 gb/db/db/d0.00 g
Laktozab/d0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 gb/d0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

CukierCukier trzcinowyCukier puderCukier wanilinowyKsylitol (cukier brzozowy)Cukier kokosowyCukier drobnyCukier waniliowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Tłuszcz0.32 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.32 g0.00 g
Tłuszcze nasycone0.32 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.32 g0.00 g
Tłuszcze nienasycone0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g
Tłuszcze jednonasyconeb/d0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 gb/d0.00 g
Tłuszcze wielonasyconeb/d0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 gb/d0.00 g
Tłuszcze trans0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g
Cholesterol0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na cukier

CukierCukier trzcinowyCukier puderCukier wanilinowyKsylitol (cukier brzozowy)Cukier kokosowyCukier drobnyCukier waniliowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)b/d
Witamina B60.00 mg0.04 mg0.00 mgb/db/db/d0.00 mgb/d
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/db/db/d0.00 µg (mcg)b/d
Witamina C0.00 mg0.00 mg0.00 mgb/d0.00 mgb/d0.00 mgb/d
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/db/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d
Witamina E0.00 mg0.00 mg0.00 mgb/db/db/d0.00 mgb/d
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)b/d
Tiamina0.00 mg0.00 mg0.00 mgb/db/db/d0.00 mgb/d
Ryboflawina0.02 mg0.00 mg0.02 mgb/db/db/d0.02 mgb/d
Niacyna0.00 mg0.11 mg0.00 mgb/db/db/d0.00 mgb/d
Foliany0.00 µg (mcg)1.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/db/db/d0.00 µg (mcg)b/d
Beta karoten0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)b/d

Składniki mineralne w przepisie na cukier

CukierCukier trzcinowyCukier puderCukier wanilinowyKsylitol (cukier brzozowy)Cukier kokosowyCukier drobnyCukier waniliowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Sód1.00 mg28.00 mg2.00 mg0.00 mg0.00 mg125.00 mg1.00 mg0.00 mg
Potas2.00 mg133.00 mg2.00 mgb/db/d875.00 mg2.00 mgb/d
Wapń1.00 mg83.00 mg1.00 mgb/d0.00 mg375.00 mg1.00 mgb/d
Fosfor0.00 mg4.00 mg0.00 mgb/db/db/d0.00 mgb/d
Magnez0.00 mg9.00 mg0.00 mgb/db/db/d0.00 mgb/d
Żelazo0.05 mg0.71 mg0.06 mgb/d0.00 mg0.00 mg0.05 mgb/d
Cynk0.01 mg0.03 mg0.01 mgb/db/db/d0.01 mgb/d
Miedź0.01 mg0.05 mg0.01 mgb/db/db/d0.01 mgb/d
Manganb/d0.06 mg0.00 mgb/db/db/db/db/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103932/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103932/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w cukrze

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z cukrem

Przepisy z cukrem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z cukrem

pierogi z truskawkami kcal, sernik pieczony kcal, ciasto drożdżowe kcal, biszkopt kcal, pad thai kcal, pierniki kcal, pączki kcal, szarlotka kcal, szarlotka kcal, kokosanki kcal, ogórki konserwowe kcal, focaccia kcal, milky way kcal, pita kcal, sękacz kcal, chałka kcal, croissant kcal, makowiec kcal, racuchy kcal, gofry kcal, jagodzianki kcal, pączki z marmoladą kcal, chleb graham kcal, chałwa kcal, kołacz kcal, kołacz kcal, sernik kcal, sernik kcal, pierniczki w czekoladzie kcal, kluski na parze kcal, fasola po bretońsku kcal, kleik ryżowy kcal, pierogi z serem kcal, bagietka czosnkowa kcal, croissant z czekoladą kcal, gorąca czekolada kcal, cynamonka kcal, cynamonka kcal, cynamonka kcal, latte macchiato kcal, bita śmietana kcal, herbatniki kcal, bułka bawarska kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto