Żurek na boczku
- Biała kiełbasa - surowa (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Czosnek (15 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (45 g)
- Pietruszka (45 g)
- Zakwas na żurek (500 g)
- Śmietana 18% (30 g)
- Jajko - ugotowane na twardo (3 szt.)
Przepis na żurek na boczku krok po kroku
Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyść. Pozostaw w całości. Do garnka włóż kiełbasę, boczek, marchewkę, pietruszkę, cebulę i 5 ząbków czosnku. Dodaj łyżeczkę majeranku, kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy.
Wlej wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Wyjmij z wywaru kiełbasę, boczek i warzywa. Kiełbasę i marchewkę pokrój w plasterki. Boczek pokrój w kostkę.
Do uzyskanego wywaru dodaj zakwas. Wywar zakwaszony zakwasem zagotuj.
Do gotowego żurku dodaj drobno posiekany ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę, boczek, marchewkę, a także jajka przekrojone na pół.
Więcej informacji na temat żurku na boczku
Żurek na boczku to jedno z tych dań, które zachwyca doskonałym smakiem, lekkością i prostota. Będzie idealnym zwieńczeniem tradycyjnego wielkanocnego menu.
Przepis na żurek na boczku to pyszny sposób na naprawdę odżywczą i smaczną zupę. Gotowanie żurku jest niezwykle proste. Wystarczy tylko kilka chwil, by całość była gotowa. Niewątpliwie dużym ułatwieniem jest skorzystanie z gotowego zakwasu, który przyspiesza cały proces gotowania. Żurek z przepisu robi się na boczku wędzonym, dzięki czemu ma on wyjątkowy smak. A oto właśnie chodzi w klasycznej kuchni polskiej! Tradycyjnie żur był zupą niezwykle kwaśną, gotowaną na mięsnym wywarze, z dodatkiem mąki. Jej podstawą jest mąka żytnia, z której dawniej robiło się domowy zakwas, obecnie używa się raczej gotowych sklepowych produktów. Nie trzeba się ich obawiać, gdyż zwykle mają naprawdę dobry skład i brak w nich sztucznych wzmacniaczy smaku, koloru czy konserwantów. Można oczywiście posłużyć się również domowym zakwasem, jednak jego stworzenie jest dość czasochłonne i długotrwałe. Zupa ta zwykle podawana jest z mięsnym dodatkiem, w tym wypadku jest to wędzony boczek i biała kiełbasa. Takie połączenie sprawdza się idealnie na święta i właśnie wtedy najczęściej się ją przygotowuje w takiej formie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żurek na boczku, by był smaczny, a przy tym dobry dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak ugotować żurek na boczku krok po kroku, bez zbędnych składników, czy długiego siedzenia w kuchni. Całość jest pyszna, a przy tym niezbyt pracochłonna. Dlatego będzie wspaniałym wyborem na obiad dla całej rodziny. W dodatku do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Bulion gotuje się od podstaw, jednak w przypadku braku czasu można spokojnie sięgnąć po gotowy wywar, przez co przygotowanie będzie dużo szybsze. Najlepiej użyć bulionu warzywnego, gdyż w tym przypadku dodaje się również mięsa. Całość dzięki dużej ilości różnych składników jest niezwykle aromatyczna. Jednak wywar mięsny może nie być odpowiedni dla osób z problemami trawiennymi.
Alergeny w żurku na boczku
Lista alergenów dla żurku na boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze żurku na boczku
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(231g)
Węglowodany
(231g)
Tłuszcze
(231g)
Składniki mineralne
(231g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.