Zupa szczawiowa thermomix

Opublikowano: 09.10.2022 r., 11:43 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa szczawiowa w misce
Zupa szczawiowa thermomix
Nie masz czasu na przygotowanie posiłku dla całej rodziny? Postaw na mój dzisiejszy przepis na zupę szczawiową z thermomixu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
138 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Szczaw - 2 garści (120 g)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (200 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
thermomix

Przepis na zupa szczawiowa thermomix krok po kroku

Jajka ugotuj i pokrój w kostkę, warzywa obierz i pokrój w kostkę.

Do naczynia wrzuć cebulę, rozdrobnij 3s/obr5.

Dodaj masło i duś 3 min/120 st. C/ obr1

Dodaj pokrojone warzywa i pierś z kurczaka.

Wlej bulion i gotuj 20 min/100 st. C/obr1

Dodaj posiekany szczaw i śmietanę. Gotuj 5min/100 st. C/obr1

Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem.

Jak oceniasz przepis na zupa szczawiowa thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat zupy szczawiowej thermomix

Zupa szczawiowa thermomix to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem jest szczaw, zupa zazwyczaj powstaje na warzywnym wywarze. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę szczawiową z thermomixu.

Dzięki tym dodatkom zupa szczawiowa doda Ci energii do końca dnia.

Zupa szczawiowa powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w: szczaw, ziemniaki, piersi z kurczaka, marchewka, śmietana, bulion. Dodatkowo ugotowane jajka, z którymi podamy zupę.

Zatem, jak zrobić zupę szczawiową w thermomixie?

W pierwszej kolejności jajka ugotuj i pokrój w kostkę, warzywa obierz i pokrój w kostkę. Do naczynia wrzuć cebulę, rozdrobnij 3s/obr5. Następnie dodaj masło i duś 3 min/120 st. C/ obr1. Dodaj pokrojone warzywa i pierś z kurczaka. Wlej bulion i gotuj 20 min/100 st. C/obr1. Następnie dodaj posiekany szczaw i śmietanę. Gotuj 5min/100 st. C/obr1. Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem.

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj pyszny obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba nie mająca, doświadczenia kulinarnego. Zupę możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!

Alergeny w zupą szczawiową thermomix

Lista alergenów dla zupy szczawiowej thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy szczawiowej thermomix

na 100g gotowej potrawy

Zamiast bulionu możesz postawić na dodatek wody i koncentratu warzywnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
55.56
138.91
Białko (g)
3.88
9.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.87
12.18
Węglowodany przyswajalne (g)
4.13
10.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.18
5.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
3.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.97
2.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.69
1.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.69
Cholesterol (mg)
46.33
115.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
75.16
187.91
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.28
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.31
10.77
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.50
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.72
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.02
60.05
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
2.92
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.59
31.48
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
504.21
1260.52
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
158.44
396.09
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Potas (mg)
170.86
427.16
Wapń (mg)
78.33
195.82
Fosfor (mg)
55.66
139.16
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.87
24.68
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.23
Cynk (mg)
0.30
0.74
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szczawiowej thermomix 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy szczawiowej thermomix

Koszt składników
73.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Szczaw
120 g
2 garści
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
73.20