Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grzybowa z łazankami
Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami
Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to wspaniała propozycja na pyszną grzybową zupę, którą można podać także na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
304 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Suszone grzyby (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (340 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, wałek

Przepis na zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami krok po kroku

W misce umieść mąkę pszenną, dodaj sól i wlej 240 ml wody.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę.

Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz grzyby suszone.

Gotuj przez 5 minut.

Obierz marchew ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 10 minut.

Rozwałkuj cienko ciasto na łazanki i pokrój w kwadraty o wymiarach 2 × 2 cm.

Łazanki dodaj do zupy i gotuj przez 5 minut.

Posiekaj koper.

Wlej zupę do misek, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i koper.

Jak oceniasz przepis na zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej z suszonych grzybów z łazankami

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to bardzo dobry pomysł na domowy posiłek dla całej rodziny. Smaczna zupa jest bardzo aromatyczna i nie zawiera dodatku mięsa. Świetnie sprawdzi się podana także dla wegetarian podczas niedzielnego obiadu. Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów z łazankami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, cebula, marchew, mąka pszenna, grzyby suszone, śmietana kwaśna, koper, masło, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak ugotować zupę grzybową z suszonych grzybów z łazankami? W misce umieść mąkę pszenną, dodaj sól i wlej wodę. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz grzyby suszone. Gotuj przez 5 minut. Obierz marchew ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 10 minut. Rozwałkuj cienko ciasto na łazanki i pokrój w kwadraty o wymiarach 2 × 2 cm. Łazanki dodaj do zupy i gotuj przez 5 minut. Posiekaj koper. Wlej zupę do misek, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i koper.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Marchew zawiera także cenny beta-karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A. Warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć.

Podsumowując pyszna zupa to prosty przepis na wegetariańskie danie. Dobra zupa może być podana na wiele różnych okazji. Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność zupy, zamiast śmietany podaj ją z jogurtem. Zupa może być przygotowana z różnych rodzajów grzybów.

Alergeny w zupie grzybowej z suszonych grzybów z łazankami

Lista alergenów dla zupy grzybowej z suszonych grzybów z łazankami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy grzybowej z suszonych grzybów z łazankami

na 100g gotowej potrawy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Zupa zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Zupa nie zawiera mięsa, więc mogą ją spożywać wegetarianie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
90.80
304.19
Białko (g)
2.81
9.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
11.62
38.91
Węglowodany przyswajalne (g)
10.35
34.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
4.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
3.80
12.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.67
8.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
3.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.98
3.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.88
33.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
112.55
377.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.23
7.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.09
90.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.40
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.26
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
2.83
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.79
66.30
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
809.67
2712.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
185.18
620.35
Potas (mg)
80.27
268.91
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.24
57.76
Fosfor (mg)
25.80
86.42
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.32
24.51
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
3.38
Cynk (mg)
0.19
0.64
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej z suszonych grzybów z łazankami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej z suszonych grzybów z łazankami

Koszt składników
100.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
100 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
100.70