Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami
- Suszone grzyby (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (340 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Śmietana 18% (200 g)
Przepis na zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami krok po kroku
W misce umieść mąkę pszenną, dodaj sól i wlej 240 ml wody.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę.
Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz grzyby suszone.
Gotuj przez 5 minut.
Obierz marchew ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 10 minut.
Rozwałkuj cienko ciasto na łazanki i pokrój w kwadraty o wymiarach 2 × 2 cm.
Łazanki dodaj do zupy i gotuj przez 5 minut.
Posiekaj koper.
Wlej zupę do misek, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i koper.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy grzybowej z suszonych grzybów z łazankami
Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to bardzo dobry pomysł na domowy posiłek dla całej rodziny. Smaczna zupa jest bardzo aromatyczna i nie zawiera dodatku mięsa. Świetnie sprawdzi się podana także dla wegetarian podczas niedzielnego obiadu. Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów z łazankami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, cebula, marchew, mąka pszenna, grzyby suszone, śmietana kwaśna, koper, masło, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak ugotować zupę grzybową z suszonych grzybów z łazankami? W misce umieść mąkę pszenną, dodaj sól i wlej wodę. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz grzyby suszone. Gotuj przez 5 minut. Obierz marchew ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj 10 minut. Rozwałkuj cienko ciasto na łazanki i pokrój w kwadraty o wymiarach 2 × 2 cm. Łazanki dodaj do zupy i gotuj przez 5 minut. Posiekaj koper. Wlej zupę do misek, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i koper.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Marchew zawiera także cenny beta-karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A. Warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć.
Podsumowując pyszna zupa to prosty przepis na wegetariańskie danie. Dobra zupa może być podana na wiele różnych okazji. Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność zupy, zamiast śmietany podaj ją z jogurtem. Zupa może być przygotowana z różnych rodzajów grzybów.
Alergeny w zupie grzybowej z suszonych grzybów z łazankami
Lista alergenów dla zupy grzybowej z suszonych grzybów z łazankami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy grzybowej z suszonych grzybów z łazankami
Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Zupa zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Zupa nie zawiera mięsa, więc mogą ją spożywać wegetarianie.
Energia i białka
(335g)
Węglowodany
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy
(335g)
Składniki mineralne
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.