Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem
- Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (1200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (250 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Pomidory w puszce (450 g)
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser żółty (200 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
Przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Marchew obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj posiekany boczek i podsmaż.
Dodaj marchew i podsmaż.
Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj mięso.
Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką koprem oraz majerankiem.
Smaż przez 10 minut.
Dodaj pomidory na patelnię i duś pod przykryciem przez 15 minut.
Spód naczynia żaroodpornego wyłóż połową porcji ziemniaków.
Na nie wyłóż mięso i przykryj resztą ziemniaków.
Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Zetrzyj ser żółty i połącz z jajkami.
Na wierzch zapiekanki wylej masę jajeczną.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest syta i świetnie sprawdzi się w chłodne zimowe dni. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielony i boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, cebula, boczek wędzony, pomidory w puszce, marchew, koper, śmietana kremówka, jajka, olej rzepakowy, ser żółty, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i boczkiem? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Marchew obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i podsmaż. Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj mięso. Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką koprem oraz majerankiem. Smaż przez 10 minut. Dodaj pomidory na patelnię i duś pod przykryciem przez 15 minut. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż połową porcji ziemniaków. Na nie wyłóż mięso i przykryj resztą ziemniaków. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj. Zetrzyj ser żółty i połącz z jajkami. Na wierzch zapiekanki wylej masę jajeczną. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu, przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne.
Podsumowując pyszna zapiekanka pieczona w piekarniku to danie łatwe do przygotowania. Najlepsza zapiekanka sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia zapiekanka będzie świetnym pomysłem na udział dzieci w kuchni. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekankę można wzbogacić dodatkiem ulubionych warzyw oraz ziół.
Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem
Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Syta zapiekanka zawiera sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.