Zapiekanka makaronowa z szynką i papryką
- Makaron fusilli (300 g)
- Szynka wieprzowa (200 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Ser edamski (40 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i papryką krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż się zeszkli.
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę.
Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.
W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, szynkę, paprykę i cebulę. Wymieszaj.
Wierzch posyp startym serem.
Zapiecz przez 20 minut w 160 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z szynką i papryką
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i papryką to dobre rozwiązanie na szybki i smaczny obiad. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić to proste danie, to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami.
Aby wykonać ten przepis na obiad potrzebna będzie papryka czerwona, szynka, cebula, makaron (np. świderki), a także ser żółty. Na początku makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż się zeszkli. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce. W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, szynkę, paprykę i cebulę. Wymieszaj. Wierzch posyp startym serem. Zapiecz przez 20 minut w 160 st. C.
Zapiekanki makaronowe to zawsze świetny pomysł na obiad. Głównie dlatego, że ich podstawowym składnikiem jest oczywiście makaron, który jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie. To także jeden z najczęściej wybieranych dodatków do dań obiadowych, zup czy deserów. Według legend makaron przywędrował do nas z Azji Środkowej, skąd w XII wieku dotarł do Włoch, które słyną obecnie z makaronowych dań. Druga legend natomiast sugeruje, że już w starożytności we Włoszech wykonywano makaron ze zmielonych zbóż i wody.
Na przestrzeni lat na pewno nie zmienił się skład makaronu, obecnie również wykonuje się go z mąki i wody. Do tego wykorzystuje się mąkę pszenną, gryczaną, kukurydzianą, orkiszową, sojową lub ryżową. Ostatnio dużym powodzeniem cieszy się makaron z mąki pełnoziarnistej, który uważany jest za najlepszy dla naszego zdrowia. Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Oczywiście makarony z mąki pełnoziarnistej mają dużo więcej tych składników, dlatego sugeruje sięgać właśnie po takie produkty. Ze względu na to, że makarony często podawane są z tłustymi sosami to istnieje mit o ich wysokiej kaloryczności. Tak naprawdę 100 g ugotowanego makaronu dostarcza około 150 kcal, co nie jest wysokim wynikiem.
Ta dobra zapiekanka makaronowa z szynką i papryką będzie najlepsza od razu po przygotowaniu, ale równie smaczna będzie na następny dzień, dzięki czemu zaoszczędzisz czas spędzony w kuchni.
Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką i papryką
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką i papryką
Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.