Zapiekanka kalafiorowa
- Makaron bezjajeczny (350 g)
- Kalafior (800 g)
- Groszek zielony (75 g)
- Cebula (100 g)
- Ciecierzyca konserwowa (75 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (400 ml)
- Ser parmezan (80 g)
Przepis na zapiekankę kalafiorową krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania włóż do garnka podzielonego na różyczki kalafiora.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę
Naczynie żaroodporne polej łyżką oliwy, na spód wyłóż makaron.
Następnie nałóż do naczynia kalafior, groszek, cebulę i cieciorkę.
W miseczce wymieszaj jogurt z parmezanem, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotowym sosem polej zapiekankę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki kalafiorowej
Zapiekanka kalafiorowa to doskonały wybór na pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest nie tylko smaczna, ale również odżywcza i zdrowa. Sprawdzi się na co dzień.
Przepis na zapiekankę kalafiorową to doskonały pomysł na pyszne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w piekarniku. Poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz, a szybki czas przygotowania sprawia, że będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem zbyt dużo czasu w kuchni. Będzie idealną opcją na niezwykle ekspresowy obiad, co docenią osoby zapracowane. To danie zachwyca niezwykłą prostotą, która wcale nie jest nudna, wręcz przeciwnie, mnogość tekstur i smaków sprawia, że danie jest niezwykle interesujące i pyszne. Na pewno zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę kalafiorową, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis to dobra opcja dla ciebie. To najlepsza zapiekanka z kalafiorem. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Jest niezwykle smaczna i sycąca, a w dodatku pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makaronowych przysmaków i kuchni śródziemnomorskiej. Jej smak jest bardzo wyszukany i delikatny, dlatego sprawdzi się także jako obiad dla najmłodszych. W prosty sposób pozwala przemycić do swojej diety więcej pysznych warzyw. To świetny sposób na włączenie do menu większej liczby warzyw, które według najnowszych zaleceń powinny stanowić znaczną większość menu. Na co dzień powinno ich być co najmniej 500 g, ale każda dodatkowa porcja jest na wagę złota dla organizmu. Ten przepis pozwala zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie w bardzo łatwy sposób, gdyż kalafior tak przygotowany jest niezwykle smaczny. To ze względu na spory udział wielu różnych przypraw, które sprawiają, że warzywo smakuje po prostu obłędnie. Co sprawia, że cała rodzina sięga po niego chętniej. Choć kalafior nie pojawia się w diecie zbyt często, warto to zmienić, gdyż to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych związków. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego.
Alergeny w zapiekance kalafiorowej
Lista alergenów dla zapiekanki kalafiorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Ser parmezan
Wartości odżywcze zapiekanki kalafiorowej
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i błonnika.
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.