Wegańskie spaghetti

Opublikowano: 09.11.2021 r., 17:36 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti wegańskie z bazylią
Wegańskie spaghetti
Przepis na wegańskie spaghetti to szybkie rozwiązanie na zdrowy i sycący obiad. Tofu, warzywa, przyprawy i makaron- tylko tyle wystarczy, by smacznie zjeść.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
414 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Seler naciowy - 2 łodygi (90 g)
  • Pomidory w puszce (260 g)
  • Natka pietruszki (5 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Makaron spaghetti (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, czosnek granulowany, płatki drożdżowe dezaktywowane
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, praska do czosnku, pokrywka do patelni, patelnia głęboka

Przepis na wegańskiego spaghetti krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera naciowego pokrój w cienkie plasterki.

Na głębokiej patelni podgrzej oliwę po czym dodaj cebulę i podsmaż aż zmięknie.

Dodaj marchewkę i selera. Delikatnie posól i podduś razem przez 5 minut.

Tofu rozgnieć widelcem i dodaj do warzyw, podsmaż chwilę razem i dodaj pomidory w puszce.

Do sosu dodaj po łyżeczce oregano, papryki słodkiej, czosnku granulowanego i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

Gotuj sos pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu, aż trochę odparuje, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Odcedź makaron i wyłóż na talerz.

Polej makaron sosem, posyp posiekaną natką pietruszki i płatkami drożdżowymi.

Jak oceniasz przepis na wegańskiego spaghetti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego spaghetti

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie spaghetti to jesteś w odpowiednim miejscu. To danie to świetny pomysł na obiad. Składniki naszej propozycji to: marchew, cebula, tofu, seler naciowy, pomidory z puszki i oczywiście- makaron spaghetti. Używając przypraw takich jak: czosnek granulowany, oregano i słodka papryka wzbogacisz danie o pyszne nuty.

Tofu jest to produkt wywodzący się z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennik mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.

Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje twaróg, mięso oraz jajka. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów, dlatego użyte przyprawy nadają mu taki wyjątkowy smak.

Nasz sos do spaghetti wegańskiego jest bogaty w warzywa. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa w formie świeżej lub ugotowanej.

W sezonie letnim zamiast pomidorów z puszki możesz użyć świeżych. Wówczas 4 sztuki umyj, wytnij wewnętrzną część z nasionami, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj według przepisu. Sos będzie mniej gęsty, więc możesz go podgotować kilka minut dłużej.

Warto pamiętać o dodatku płatków drożdżowych nieaktywnych, które świetnie zastępują smak parmezanu, a są produktem w pełni wegańskim.

Przepis na wegańskie spaghetti to dobre rozwiązanie na zdrowy i sycący obiad. Tofu, warzywa, przyprawy i makaron- tylko tyle wystarczy, by zjeść smaczne danie.

Alergeny w wegańskim spaghetti

Lista alergenów dla wegańskiego spaghetti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

W przepisie na wegańskiego spaghetti nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki drożdżowe dezaktywowane
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze wegańskiego spaghetti

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
103.69
414.78
Białko (g)
4.74
18.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
16.39
65.56
Węglowodany przyswajalne (g)
13.53
54.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.86
11.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.77
11.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
2.89
Tłuszcze nienasycone (g)
2.05
8.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
4.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
3.72
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.14
20.58
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
2.61
Tiamina (mg)
0.11
0.46
Ryboflawina (mg)
0.07
0.29
Niacyna (mg)
1.81
7.25
Foliany (µg (mcg))
24.93
99.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
73.86
295.46
Potas (mg)
248.29
993.18
Wapń (mg)
103.91
415.64
Fosfor (mg)
86.00
344.00
Magnez (mg)
32.75
130.98
Żelazo (mg)
2.23
8.93
Cynk (mg)
0.70
2.80
Miedź (mg)
0.18
0.71
Mangan (mg)
0.56
2.22
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego spaghetti 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego spaghetti

Koszt składników
49.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Seler naciowy
90 g
2 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Pomidory w puszce
260 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 260 g
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Makaron spaghetti
140 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 140 g
Koszt składników
49.80