Wegańskie spaghetti
- Tofu wzbogacane wapniem (200 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Seler naciowy - 2 łodygi (90 g)
- Pomidory w puszce (260 g)
- Natka pietruszki (5 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Makaron spaghetti (140 g)
Przepis na wegańskiego spaghetti krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera naciowego pokrój w cienkie plasterki.
Na głębokiej patelni podgrzej oliwę po czym dodaj cebulę i podsmaż aż zmięknie.
Dodaj marchewkę i selera. Delikatnie posól i podduś razem przez 5 minut.
Tofu rozgnieć widelcem i dodaj do warzyw, podsmaż chwilę razem i dodaj pomidory w puszce.
Do sosu dodaj po łyżeczce oregano, papryki słodkiej, czosnku granulowanego i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
Gotuj sos pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu, aż trochę odparuje, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Odcedź makaron i wyłóż na talerz.
Polej makaron sosem, posyp posiekaną natką pietruszki i płatkami drożdżowymi.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat wegańskiego spaghetti
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie spaghetti to jesteś w odpowiednim miejscu. To danie to świetny pomysł na obiad. Składniki naszej propozycji to: marchew, cebula, tofu, seler naciowy, pomidory z puszki i oczywiście- makaron spaghetti. Używając przypraw takich jak: czosnek granulowany, oregano i słodka papryka wzbogacisz danie o pyszne nuty.
Tofu jest to produkt wywodzący się z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennik mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.
Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje twaróg, mięso oraz jajka. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów, dlatego użyte przyprawy nadają mu taki wyjątkowy smak.
Nasz sos do spaghetti wegańskiego jest bogaty w warzywa. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa w formie świeżej lub ugotowanej.
W sezonie letnim zamiast pomidorów z puszki możesz użyć świeżych. Wówczas 4 sztuki umyj, wytnij wewnętrzną część z nasionami, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj według przepisu. Sos będzie mniej gęsty, więc możesz go podgotować kilka minut dłużej.
Warto pamiętać o dodatku płatków drożdżowych nieaktywnych, które świetnie zastępują smak parmezanu, a są produktem w pełni wegańskim.
Przepis na wegańskie spaghetti to dobre rozwiązanie na zdrowy i sycący obiad. Tofu, warzywa, przyprawy i makaron- tylko tyle wystarczy, by zjeść smaczne danie.
Alergeny w wegańskim spaghetti
Lista alergenów dla wegańskiego spaghetti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
W przepisie na wegańskiego spaghetti nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki drożdżowe dezaktywowane
Wartości odżywcze wegańskiego spaghetti
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.