Tort kanapkowy
- Chleb tostowy (500 g)
- Łosoś wędzony (150 g)
- Serek kanapkowy naturalny - 3 opakowania (450 g)
- Jajko (4 szt.)
- Rukola (50 g)
- Majonez light - 4 łyżki stołowe (50 g)
- Musztarda (20 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Szczypiorek (40 g)
- Rzodkiewka (50 g)
Przepis na tort kanapkowy krok po kroku
Kromki chleba tortowego obkrój cienko ze skórki.
Serki śmietankowe wymieszaj z łyżką stołową chrzanu tartego.
Jajka ugotuj na twardo, wystudź je, obierz ze skorupek i pokrój w plastry.
Na paterze ułóż warstwę chleba składającą się z 4 kromek. Kromki posmaruj serkiem i ułóż na nim plasterki łososia skropione sokiem z cytryny.
Następnie ułóż 4 kromki pieczywa, posmaruj je serkiem, ułóż na nim rukolę, plasterki jaja oraz warstwę majonezu.
Następnie połóż kolejną warstwę pieczywa, posmaruj ją pozostałym majonezem oraz musztardą. Na wierzch ułóż paprykę pokrojoną w paseczki.
Na wierzch połóż pozostałe 4 kromki pieczywa. Tort posmaruj z wierzchu oraz po bokach pozostałym serkiem kremowym.
Szczypior umyj, posiekaj. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
Tort kanapkowy udekoruj plastrami rzodkiewki oraz szczypiorkiem.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat tortu kanapkowego
Tort kanapkowy to doskonała propozycja na pyszną przystawkę na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Tost skandynawski zazwyczaj składa się z kilku warstw chleba tostowego przełożonego różnymi dodatkami. Szybki w przygotowaniu tort warzywny z chlebem tostowym warto zrobić z dodatkiem łososia wędzonego oraz świeżych warzyw. Przepis na tort kanapkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: chleb tostowy, łosoś wędzony, serek kanapkowy, jajka, rukola, majonez, musztarda, papryka czerwona, szczypior, rzodkiewka, sok z cytryny oraz chrzan tarty.
A jak zrobić tort kanapkowy? Kromki chleba tortowego obkrój cienko ze skórki. Serki śmietankowe wymieszaj z łyżką stołową chrzanu tartego. Na paterze ułóż warstwę chleba składającą się z 4 kromek. Kromki posmaruj serkiem i ułóż na nim plasterki łososia skropione sokiem z cytryny. Następnie ułóż 4 kromki pieczywa, posmaruj je serkiem, ułóż na nim rukolę, plasterki jaja oraz warstwę majonezu. Następnie połóż kolejną warstwę pieczywa, posmaruj ją pozostałym majonezem oraz musztardą. Na wierzch ułóż paprykę pokrojoną w paseczki. Na wierzch połóż pozostałe 4 kromki pieczywa. Tort posmaruj z wierzchu oraz po bokach pozostałym serkiem kremowym. Tort kanapkowy udekoruj plastrami rzodkiewki oraz szczypiorkiem.
Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich. Znajdziemy w nim spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.
Podsumowując wytrawny tort szwedzki z chleba tostowego to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Tort warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w torcie kanapkowym
Lista alergenów dla tortu kanapkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb tostowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Musztarda
W przepisie na tort kanapkowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan tarty
Wartości odżywcze tortu kanapkowego
Tort kanapkowy to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Łosoś wędzony stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.