Tort kanapkowy

Opublikowano: 28.08.2023 r., 12:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piętrowy tort kanapkowy z dekoracjami.
Tort kanapkowy
Tort kanapkowy to doskonała propozycja na wytrawną przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na tort z chleba tostowego.
Przygotowanie 40 min
379 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Chleb tostowy (500 g)
  • Łosoś wędzony (150 g)
  • Serek kanapkowy naturalny - 3 opakowania (450 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Rukola (50 g)
  • Majonez light - 4 łyżki stołowe (50 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Szczypiorek (40 g)
  • Rzodkiewka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, chrzan tarty
Sprzęt kuchenny
patera

Przepis na tort kanapkowy krok po kroku

Kromki chleba tortowego obkrój cienko ze skórki.

Serki śmietankowe wymieszaj z łyżką stołową chrzanu tartego.

Jajka ugotuj na twardo, wystudź je, obierz ze skorupek i pokrój w plastry.

Na paterze ułóż warstwę chleba składającą się z 4 kromek. Kromki posmaruj serkiem i ułóż na nim plasterki łososia skropione sokiem z cytryny.

Następnie ułóż 4 kromki pieczywa, posmaruj je serkiem, ułóż na nim rukolę, plasterki jaja oraz warstwę majonezu.

Następnie połóż kolejną warstwę pieczywa, posmaruj ją pozostałym majonezem oraz musztardą. Na wierzch ułóż paprykę pokrojoną w paseczki.

Na wierzch połóż pozostałe 4 kromki pieczywa. Tort posmaruj z wierzchu oraz po bokach pozostałym serkiem kremowym.

Szczypior umyj, posiekaj. Rzodkiewki pokrój w plasterki.

Tort kanapkowy udekoruj plastrami rzodkiewki oraz szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na tort kanapkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat tortu kanapkowego

Tort kanapkowy to doskonała propozycja na pyszną przystawkę na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Tost skandynawski zazwyczaj składa się z kilku warstw chleba tostowego przełożonego różnymi dodatkami. Szybki w przygotowaniu tort warzywny z chlebem tostowym warto zrobić z dodatkiem łososia wędzonego oraz świeżych warzyw. Przepis na tort kanapkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: chleb tostowy, łosoś wędzony, serek kanapkowy, jajka, rukola, majonez, musztarda, papryka czerwona, szczypior, rzodkiewka, sok z cytryny oraz chrzan tarty.

A jak zrobić tort kanapkowy? Kromki chleba tortowego obkrój cienko ze skórki. Serki śmietankowe wymieszaj z łyżką stołową chrzanu tartego. Na paterze ułóż warstwę chleba składającą się z 4 kromek. Kromki posmaruj serkiem i ułóż na nim plasterki łososia skropione sokiem z cytryny. Następnie ułóż 4 kromki pieczywa, posmaruj je serkiem, ułóż na nim rukolę, plasterki jaja oraz warstwę majonezu. Następnie połóż kolejną warstwę pieczywa, posmaruj ją pozostałym majonezem oraz musztardą. Na wierzch ułóż paprykę pokrojoną w paseczki. Na wierzch połóż pozostałe 4 kromki pieczywa. Tort posmaruj z wierzchu oraz po bokach pozostałym serkiem kremowym. Tort kanapkowy udekoruj plastrami rzodkiewki oraz szczypiorkiem.

Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich. Znajdziemy w nim spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.

Podsumowując wytrawny tort szwedzki z chleba tostowego to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Tort warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w torcie kanapkowym

Lista alergenów dla tortu kanapkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb tostowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • Musztarda

W przepisie na tort kanapkowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tortu kanapkowego

na 100g gotowej potrawy

Tort kanapkowy to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Łosoś wędzony stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
216.79
379.38
Białko (g)
8.66
15.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
18.62
32.59
Węglowodany przyswajalne (g)
16.81
29.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
3.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
12.18
21.31
Tłuszcze nasycone (g)
7.29
12.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.89
8.56
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.31
5.79
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.58
2.77
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.90
129.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
130.39
228.19
Witamina B6 (mg)
0.15
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.67
Witamina C (mg)
20.14
35.24
Brak danych dla: serek kanapkowy naturalny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.69
2.95
Witamina E (mg)
0.37
0.64
Retinol (µg (mcg))
98.71
172.74
Tiamina (mg)
0.15
0.26
Ryboflawina (mg)
0.25
0.44
Niacyna (mg)
2.36
4.13
Foliany (µg (mcg))
44.85
78.48
Beta karoten (µg (mcg))
342.96
600.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
360.46
630.80
Potas (mg)
183.57
321.24
Wapń (mg)
87.84
153.72
Fosfor (mg)
126.76
221.84
Magnez (mg)
26.67
46.68
Żelazo (mg)
1.63
2.86
Cynk (mg)
0.80
1.40
Miedź (mg)
0.10
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu kanapkowego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu kanapkowego

Koszt składników
69.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb tostowy
500 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 500 g
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Serek kanapkowy naturalny
450 g
3 opakowania
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 4
8.33
Za 450 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Majonez light
50 g
4 łyżki stołowe
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Szczypiorek
40 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Rzodkiewka
50 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
69.50